Van gastblogger Anne-Marie Blok – Plaattaarten zijn hip geworden. Ik zie de heerlijkste varianten voorbij komen. Voor mij valt bladerdeeg een klein beetje in de categorie guilty pleasure (want bladerdeeg is goddelijk, maar helaas vet met dank aan meerdere laagjes roomboter). Maar, dat mag de pret niet drukken! Want je kunt er zo ontzettend veel op doen. Alles is geoorloofd en even lekker. Ikzelf vind de combi van bladerdeeg en groente sowieso goed. En nu er volop pompoen te verkrijgen is, vandaag een bladerdeegtaartje met pompoen. Meer weten over deze nieuwe gastblogger?
Midden-Oosten
Geïnspireerd op de zoet-kruidige smaken van het Midden-Oosten bevat dit taartje een romige maar kruidige mousse van geitenkaas, kurkuma, honing en appelazijn. Daarbovenop in Italiaanse kruiden gegrilde pompoen en gele paprika, zongedroogde tomaatjes en kikkererwten. Natuurlijk, kikkererwten! Ik heet niet voor niets Madam Kikkererwt. De chickies voegen altijd een goede bite toe vind ik. Wie is er nog meer bladerdeeg fan en wil deze taartjes wel eens proberen?
Bladerdeegtaartje met pompoen
Wat heb je nodig (voor 4 personen)
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten
- 400 gr. pompoenblokjes
- 1 gele paprika
- 50 gr. zongedroogde tomaten in olie
- 20 gr. rucola
- 4 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 2 theelepels chilipoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 150 gr. geitenkaas
- 1 eetlepel appelazijn
- 2 eetlepels honing
- 320 gr. kikkererwten uit blik of zak
- 8 plakjes bladerdeeg
- Zout naar smaak
En hoe maak je het bladerdeegtaartje met pompoen, kikkererwten en geitenkaasmousse?
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven op 180 graden. Maak de bladerdeegplakjes: rol bij ieder plakje een klein opstaand randje en prik er met een vork gaatjes in.
Maak dan de pompoen. Ik heb dit keer een zak pompoenblokjes gekocht. Gebruik je een hele pompoen, snijd deze dan in stukjes en haal de schil eraf. Snijd de paprika ook in stukjes. Meng de pompoenblokjes in een schaal met de stukjes gele paprika, de Italiaanse kruiden, de paprikapoeder en de chilipoeder. Voeg naar smaak zout toe. Bak dit gedurende 20 minuten in de oven. Bak tegelijkertijd de bladerdeeg plakjes 20 minuten in de oven. Let op! Bladerdeeg zet altijd uit. Dit kun je voorkomen door met een vork tussentijds extra gaatjes in het deeg te prikken. Op deze manier is je bladerdeeg niet vier keer zo groot en onbruikbaar geworden😊
Was ondertussen de kikkererwten en doe deze samen met de zongedroogde tomaten in een schaal. Roer door. Pureer dan de geitenkaas met de kurkuma, de appelazijn en de honing in de hakmolen (of een vergelijkbaar apparaat) tot een gladde mousse.
Haal alles na 20 minuten uit de oven. Doe de pompoen en de paprika bij de kikkererwten en de zongedroogde tomaten en roer goed door elkaar.
Besmeer de bladerdeegplakjes met de geitenklaasmousse en leg het pompoen-kikkererwtenmengsel erbovenop. Garneer met blaadjes rucola en een stukjes geitenkaas. Lekker met een gevulde groene salade.
Meer weten over deze nieuwe gastblogger?