Home » Drop, koffie en kaas mee op vakantie!
mee op reis - kaas

Drop, koffie en kaas mee op vakantie!

De vakantieperiode is aangebroken! We gaan naar Thailand en daar verheug ik me enorm op. Op het heerlijke weer, de prachtige natuur maar vooral: op het lekkere eten. Ik hoor dan ook zeker niet tot één van de vele Nederlanders die zijn koffer(bak) vol propt met etenswaren om mee te nemen naar het land van bestemming. Benieuwd naar wat de gemiddelde Nederlander mee op vakantie neemt?

mee op vakantie - drop

Wat de boer niet kent…..

Nederlanders zijn een vreemd volkje. Want wat de boer niet kent dat eet hij niet. Waarom pondspakken koffie mee naar de camping in Italië nemen als je daar de lekkerste cappuccino kan drinken? Of nasimix mee naar Spanje als je ook paella kunt eten? Of zal het toch een beetje heimwee naar huis zijn? Dat ontbijten met een beschuitje met hagelslag je een beetje meer ‘thuis’ doet voelen?

Wat nemen we mee op vakantie?

Ik ga op vakantie en ik neem mee…..Ken je dat geheugenspelletje nog van vroeger? Peijnenburg – bekend van de ontbijtkoek – deed onderzoek naar wat Nederlanders zoal meenemen op vakantie. Maar liefst 44% vult zijn tas of kofferbak met eten uit eigen land. Favoriet? Drop! Op zich begrijpelijk, want buiten de landsgrenzen is dit snoepgoed lastig te krijgen.

Ook favoriet zijn ontbijtproducten zoals pindakaas en hagelslag. En koffie en thee, want het ‘eigen’ merk smaakt het lekkerst. En hoewel kaas in ieder land te krijgen is, in de lekkerste soorten en maten, wordt ook dit product massaal meegenomen.

Dan de avondmaaltijd: blikken erwtensoep, potten appelmoes, fritessaus, aardappelen…… de garantie voor een oerhollandse maaltijd aan de Costa del Sol!

Ook Plus supermarkt deed onderzoek. In hun lijstje ging de kaas aan kop, gevolgd door drop en koffie. Overigens zijn het vooral de jongeren die vrezen hun favoriete voedsel te moeten missen. 66% neemt eten en drinken mee, tegenover 15% van de 65-plussers!

Top 10

 1. Kaas
 2. Drop
 3. Koffie
 4. Thee
 5. Hagelslag
 6. Brood
 7. Stroopwafels
 8. Water (voor onderweg)
 9. Kruiden
 10. Chocoladepasta

mee op vakantie - nougat

Eten uit het buitenland

Gelukkig nemen we ook nog wel lokale etenswaren mee terug. En dan zijn vooral chocolade, snoepgoed en kruiden populair. Ook typische streekproducten en wijn uit Frankrijk en Spanje zijn populair. Ik neem ook altijd graag lokale specialiteiten mee, zoals zeezout, honing, kruiden en drank.

Eerlijk zijn: neem jij eten mee op vakantie? En wat neem jij graag weer mee terug in de koffer?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

11 Comments

 1. Ik neem wel altijd wat dingen mee voor onderweg en dat zijn dan vaak drop en stroopwafels haha! Verder neem ik alleen een kruidenpotje mee. Leuk juist om te koken met wat je ter plaatse kunt kopen. Veel plezier in Thailand!

 2. Nee eerlijk. Dat doen wij nooit, maar we lusten ook alles. Een beetje ‘afwijkende’ Nederlanders denk ik…

 3. Haha dat klopt! Ik ben nu op dit moment op Bali. We hebben een pot Nutella, drop en siroop voor de meiden meegenomen. Ik mis nu al eigenlijk m’n kaas ;))

 4. Grappig om te lezen en nul herkenning 🙂 Wij nemen nooit etenswaren mee op vakantie (tenzij we naar een huisje in Nederland of België gaan). We houden er allemaal van om lokale producten te eten en nieuwe gerechten te proberen. Ook terug naar huis gaat er geen eten mee in de koffer. Onze gedachte is dat het juist bij/in dat land hoort. 🙂

 5. Haha, ik neem nooit iets mee naar het buitenland. Terug probeer ik altijd iets leuks vanuit het land mee terug te nemen wat wij hier niet zo verkopen.

 6. Wij Nederlanders zijn niet de enigen die voedsel mee op reis nemen hoor, bijvoorbeeld Turkse mensen doen dit ook vaak. Wat men thuis eet vind bijna iedereen het lekkerste.

  Ik ben zelf echter heel avontuurlijk en heb nog nooit eten mee genomen naar het buitenland! Ik geniet juist van de culinaire ontdekkingen aldaar.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*