Home » Geld verdienen met bloggen
Starten met bloggen

Geld verdienen met bloggen

Sinds mei 2017 sta ik ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en sinds mei 2020 werk ik fulltime als blogger. Of zelf noem ik het liever ‘content creator’. Veel mensen vragen mij hoe dat nu eigenlijk in zijn werk gaat, geld verdienen met bloggen. Mensen die gewoon nieuwsgierig zijn, maar ook andere bloggers met dezelfde ambitie. Ik heb door de jaren heen heel wat kennis gedeeld, en het leek mij nu wel eens tijd er een uitgebreide blog aan te wijden. Kan ik daar in de toekomst naar verwijzen. Geld verdienen met bloggen doe je zo!

geld besparen door overzicht en inzicht

Geld verdienen met bloggen op drie manieren

Inkomsten verwerven met een blog kun je op drie manieren:

  1. Advertenties
  2. Samenwerkingen
  3. Affiliate marketing

Geld verdienen met advertenties

Veel bloggers zijn pertinent tegen advertenties op hun site. Ik snap dat wel, ik had dat in het begin ook. Maar bedenk je eens hoeveel ‘gratis’ content jij dag in dag uit online zet wat door mensen graag gelezen wordt. Dat hoeft toch niet altijd gratis te zijn? Advertenties op televisie, in de krant of in de Libelle worden door iedereen allang geaccepteerd. En ook op het internet kun je er niet omheen. Natuurlijk is het zaak om gedoseerd om te gaan met advertenties. Maar het is een mooie steady inkomstenbron die jij als content creator gewoon verdient. Het meest laagdrempelige programma hiervoor is Google Adsense.

Google Adsense advertenties

Google Adsense is redelijk foolproof. Je hoeft alleen een codefragment toe te voegen aan jouw site. Google geeft vervolgens automatisch advertenties weer die zijn afgestemd op de lay-out van de site. De verdiensten zijn afhankelijk van jouw pageviews maar zijn niet echt heel hoog. Maar voor kleine tot medium bloggers een prima en eenvoudige manier om geld te verdienen met advertenties.

Mediavine

Als je al wat langer blogt en je meer dan 50.000 bezoeken per maand hebt, kun je overwegen je aan te melden bij het Amerikaanse Mediavine (waar ik zelf ook bij zit). Het aanmeldproces is wat complex maar je wordt hierin uitstekend begeleid. De verdiensten verschillen per periode (november en december bijvoorbeeld zijn voor foodbloggers hemels!).

Banners verkopen

Natuurlijk kun je ook zelf advertentieblokken verkopen. Daarbij is het belangrijk dat je afspreekt welk tarief je krijgt (eenmalig of per een x-aantal bezoekers) en hoe lang de advertentie blijft staan.

geld besparen door overzicht en inzicht

Geld verdienen met samenwerkingen

Samenwerkingen voor je blog zijn feitelijk ‘advertorials’. Een inhoudelijk artikel met een wervend karakter. Maar vaker nog is het de adverteerder te doen om jouw domein autoriteit (DA) en dus het verkrijgen van een backlink. Waarom is jouw domein autoriteit zo belangrijk? Het zegt namelijk iets over hoe belangrijk Google jouw content vindt op het internet. Om goed te ranken in Google hebben websites backlinks nodig. Backlinks zijn voor de zoekmachines zoals Google belangrijk om te bepalen hoe populair een website is. Hoe meer backlinks, hoe meer positieve aanbevelingen van andere websites. En met veel goede backlinks  kunnen zij hoger scoren in de zoekmachine. Vanaf een DA van ongeveer 20 ben je al interessant voor deze partijen. 

Hoe bereken ik mijn DA en/of DR

Op de website SEO review tools kun je de DA van je blog berekenen. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook checken welke sites er naar jou linken met de backlink checker. Er zijn (dure!) betaalde tools die je nog veel meer van deze informatie kan verschaffen maar deze gratis tool is een prima start. Want om jouw DA omhoog te krijgen is het van belang dat ook jij backlinks gaat verzamelen. Een eenvoudige manier om dat te doen is om gastblogs te schrijven voor andere bloggers. Die bij voorkeur een hogere DA hebben dan jij!

Platforms

Er zijn drie manieren om tot een samenwerking te komen: je benadert een bedrijf, je wordt zelf benaderd of je ‘pitcht’ voor een samenwerking op een platform. Laten we even beginnen met het laatste. Er zijn diverse platformen, ik licht er hieronder een aantal uit:

Influentials Influentials is een laagdrempelig platform waar je kunt pitchen op opdrachten voor social media (Instagram of TikTok) en voor je blog. Met uiteenlopende aanbieders, van HelloFresh tot The Bodyshop. Het enige wat je hoeft te doen is op de ‘apply’ knop te klikken nadat je alle voorwaarden hebt gelezen. Na uitvoering moet je nog wel statistieken uploaden. Check regelmatig of erg nog leuke deals zijn!

Influo Influo is een platform waar niet heel veel samenwerkingen op worden aangeboden. Een keer per week ff checken is genoeg.

Linkpizza* op linkpizza koppel je je Google Analytics en je socials en kun je vervolgens pitchen op hele diverse opdrachten. Soms een barter (een blog of post in ruil voor een product), soms voor geld of een combi.Je kunt instellen dat je een mail krijgt wanneer er nieuwe deals online staan.

Hulc het fijne van een platform als Hulc is dat wanneer jouw bod wordt geaccepteerd de klant ook gelijk betaalt aan Hulc. Die jou vervolgens weer de 1e van iedere maand uitbetaalt. Zo hoef je nooit achter je geld aan te zitten! Je kunt ook door klanten van Hulc rechtstreeks worden benaderd.

Join ook op Join koppel je je Google Analytics en Socials en pitch je op diverse opdrachten. Je kunt hier ook door klanten rechtstreeks benaderd worden.

Dan zijn er ook nog (pr) bureaus waar je je kunt laten inschrijven om door hen benaderd te worden voor potentiële samenwerkingen. Dit zijn o.a.

Blogbrains

Influencermarketingbureau We sell stories

All the Way up

PR bureau’s

PR bureau’s zijn grotendeels bezig met PR, het genereren van gratis content. Wel vaak in ruil voor producten, de zogenaamde ‘barter deals’. Maar soms is er wel budget beschikbaar en kun je er een leuke samenwerking met één van hun klanten uit halen! Er zijn onwijs veel PR bureaus’, ik kan die niet allemaal in dit artikel opnemen. Bekende namen zijn o.a. Pitch PR,  Kroon op het Werk, Miss Publicity en Happy Life PR. Wanneer je zoekt op ‘naam merk’ en ‘pr bureau’ kom je vaak een heel eind!

Zelf een bedrijf benaderen met een mediakit

Wanneer je zelf een bedrijf benadert is het goed om aan te geven wat jij voor hen kan betekenen. Bedenk maar eens hoe vaak hotels, restaurants of beautymerken  benaderd worden voor gratis overnachtingen, eten of lipsticks. Stel dus vooral voorop ‘what’s in it for them’. Dat doe je door bijvoorbeeld voorbeelden mee te sturen van eerdere samenwerkingsblogs of de resultaten ervan. Met de Free Serp robot bijvoorbeeld kun je checken hoe een blog in Google scoort en dit bijvoorbeeld meesturen. Daarnaast is een nette mediakit een must. Wat staat er in zo’n mediakit?

Naast de url’s van je blog en socials en een korte beschrijving van de inhoud van je blog neem je hierin je bereikcijfers (blog en socials) en DA op. Een foto van jezelf en het logo van je blog maken het af. In Canva kun je diverse mooie sjablonen voor een mediakit vinden.

Maak ook een zeker een pagina aan over mogelijkheden tot samenwerken op je eigen site. Eventueel kun je daar ook je mediakit opzetten om te downloaden.

Hoe bepaal je je tarief

Een goede vraag, waarop een goed en eenduidig antwoord eigenlijk niet mogelijk is. Het is van zoveel factoren afhankelijk: je bereik, DA, niche etc. En aan een startende kleine ondernemer vraag ik een ander bedrag dan aan bijvoorbeeld een Jumbo. En de ene opdracht of opdrachtgever vind ik nu eenmaal leuker dan de ander. Bepaal wat je minimum bedrag is en verhoog dat met de tijd steeds met 50 euro. Met een beetje trial & error kom je een eind!

geld verdienen met bloggen

Geld verdienen met affiliate marketing

Affiliate marketing is het actief promoten van producten of diensten van een adverteerder in ruil voor commissie. Wanneer ik bijvoorbeeld een review schrijf van een kookboek, en hier een link naar Bol.com bij plaats en jij vervolgens dat boek koopt, dan krijg ik daar een klein percentage commissie voor. Degene die de aanschaf doet betaalt niets extra’s. Er zijn diverse mogelijkheden voor het plaatsen van een affiliate link. De makkelijkste manier is via de plugin van Linkpizza. Meer uitleg over affiliate marketing.

Linkpizza* Linkpizza is wel de meest eenvoudige manier om affiliate links in een handomdraai aan je blogs toe te voegen*. Je activeert de plugin en al jouw externe links die gaan naar de bij hen aangesloten partners worden automatisch omgezet in affiliate links. Veel grote adverteerders (van AH tot Xenos) en grote affiliate programma’s zijn bij hen aangesloten, waaronder grote namen als Tradetracker, Awin en Daisycon. Linkpizza pakt natuurlijk ook een deel van jouw inkomen (30%), maar het bespaart je een hoop tijd en werk! Bovendien kun je nog steeds zelfgemaakte links blijven gebruiken. Zo maak ik wel zelf mijn Bol.com links, ook al zou ik dat ook via de Linkpizza plugin kunnen doen.

Verdify Over het programma van Verdify schreef ik een blog*. Je vindt er ook een formulier om je aan te melden*. Is alleen interessant voor foodbloggers.

Bol.com partnerprogramma een laagdrempelige programma met een enorm aanbod. Je installeert eenvoudig de zogenaamde Sitebar waarmee je promotiemiddelen kan maken voor jouw website. De Sitebar geeft je drie opties voor promotiemiddelen. Allereerst een kale affiliate link waar de tracking in verwerkt zit. Ook kan je een tekstlink maken naar iedere willekeurige pagina van bol.com, dit is een klikbaar stukje tekst. Je hebt ook de optie om een productlink te maken. Dit is een visueel vormgegeven widget met afbeelding die verwijst naar 1 product.

Booking.com blog je veel over reizen dan is het affiliate programma van Booking.com natuurlijk interessant voor jou!

Grote (web)winkels als Wehkamp, Coolblue en Amazon hebben ook allemaal een eigen affiliate programma. En je kunt je natuurlijk ook aansluiten bij de eerder genoemde grote affiliate programma’s Tradetracker, AwinDaisycon en Adtraction.

Wil je weten bij welk affiliate programma jouw favoriete merk is aangesloten? Google chrome heeft daar een handige extensie voor: affilitizer. Wanneer in chrome zoekt op het merk toont deze automatisch of en zo ja, bij werk programma deze is aangesloten.

Let op: vermeld op je blog wanneer je in een artikel affiliate links hebt geplaatst. Wel zo transparant!

geld besparen door overzicht en inzicht

Webshop op je blog

Tot slot is er nog een vierde manier om geld te verdienen met je blog, en dat is door zelf producten te verkopen, zowel fysieke als digitale producten. Denk bijvoorbeeld aan een digitaal kookboek of zelfgemaakte sieraden. Je kunt met de plugin van WooCommerce in WordPress vrij eenvoudig een webshop aan je site toevoegen. Het is bovendien nog gratis ook en online is ontzettend veel materiaal te vinden dat je op weg kunt helpen.

Het kost wel wat tijd om uit te zoeken hoe alles werkt met betalen en verzenden, en onderschat vooral niet hoeveel tijd het je kost. Ik heb het zelf een jaar gedaan (fysieke producten) maar vond het uiteindelijk toch niet iets voor mij.

Nog meer geld verdienen?

Uiteraard zijn bovenstaande methodes het meest effectief wanneer je je er gedegen in verdiept. Want over SEO, keyword analyse of affiliate marketing is ontzettend veel te leren. Daarom doe ik regelmatig masterclasses of online trainingen, lees ik boeken of bezoek ik netwerk events. Onderstaand een paar goede voorbeelden:

E-book ‘Boost je blog, hoe ook jij geld kunt verdienen met je blog

Content community van Blogger by nature 

Online training ‘Geld verdienen met bloggen

Online training ‘SEO voor bloggers

SEO quick scan

Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan vooral in de reacties!

* de links met een sterretje zijn affiliate links

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*