Home » Uit de moestuin: te koud voor naakt tuinieren?
Uit de moestuin

Uit de moestuin: te koud voor naakt tuinieren?

Door gastblogger Ellen Rebel – Op het moment dat ik deze blog schrijf zit in ik de foodtruck van Yvonne, mijn buurvrouw, zondag 25 april. Wat is het guur weer. Zij is een paar daagjes in Zeeland, hopelijk klopt het dat daar meer zonuren zijn, want hier is het bizar koud met die noordoosten wind! Ik vond het fijn dat net iemand broodje hamburger en gehaktbal bestelde want daardoor verwarmde de plaat het nog een beetje op in de truck!

Katwijkerburen

Heel gezellig dat er buurtjes voor een bak koffie langs komen, of buurtgenoten zelfgemaakte taart voor bij de koffie komen halen. Het lekkere weer zal er toch wel bijna aan zitten te komen, bijna mei! De terrassen mogen weer open, wel fijn als de temperatuur omhoog gaat! Kom eens gezellig buurten op zaterdag en zondag tussen 10:00 uur en 16:00 uur, Molenweg 2, Pijnacker.

 

Naakt tuinieren

Internationale dag van het naakt tuinieren

Tja, of ik hieraan mee ga doen, zaterdag 1 mei, ik zit nog te twijfelen. Ik acht de kans groot dat ik het een jaartje voor me uitschuif! Niet dat ik de illusie heb dat er mensen gaan stoppen op het fietspad naast onze moestuin hoor, maar toch……

Toch bestaat deze internationale dag van het naakt tuinieren al sinds 2005, in het leven geroepen door een Amerikaanse nudistenorganisatie. Het zou bijdragen tot een positief zelfbeeld??

Nieuwe kas

Nieuwe kas bijna klaar

Nog even en dan kan ik mijn nieuwe kas in gebruik nemen voor onder andere de tomaten, komkommers en pepers. Ook komt de kweekbak uit de oude kas erin te staan zodat ik daar ook het een en ander kan kweken. Ik wil daar ook de kleine baby gem sla gaan zetten. Verder opslag van allerhande potjes die nu her en der staan, tot grote opluchting van Frank, heeft hij de werkbank in de werkplaats weer terug.

Als de kas staat wil hij aan het beregeningssysteem van Gardena beginnen. Is ook nog aardig klusje maar gelukkig is Frank twee weken vrij.

moestuin

Wat staat er in de moestuin?

Op dit moment staat ruim de helft vol. Aardbeien, prei, peultjes, erwten, sla, uien en aardappelen. Wat de aardappels betreft even fingers crossed want er zijn nog aardig wat nachtjes met vorst geweest en daar houden aardappelen niet van. De eerste groene blaadjes zijn al te zien, dus dat stemt mij gelukkig. De bietjes zijn ook al op hun vaste plekje gezaaid. Bietjes houden er niet van voorgezaaid te worden en dan weer verplaatst te worden. Dan maar gelijk op de goede plek. Inmiddels heb ik ook de klimmende courgette in de volle grond gezet, tegen een hek aan en deze week gaan de voorgezaaide boontjes de grond in.

Wat moet er nog de grond in? In mijn platte kas staat ook al het een en ander wat met een paar weekjes de moestuinen moet. Diverse soorten courgettes. Gele, klim en gewone courgettes. Ik heb pepers en jalapeno (chilipepers) voorgezaaid. Deze komen ook in de kas te staan.

Meisjes van de moestuin

De meisjes van de moestuin

Een boek over het kweken, oogsten, koken en eten! Hoe leuk! Amber en Reny kregen de drang om terug te gaan naar de basis: dichter bij de natuur staan, bewust zijn van de invloeden van de seizoenen en groente kweken die je lekker vindt en koken met aandacht en liefde. Het is een super mooi en inspirerend boek geworden. Alain Caron van BinnensteBuiten spreekt ook zijn lof uit over de meisjes (dames zegt hij) die hij ontmoet heeft tijdens de opnames van het programma. Hij was er onder de indruk van de verveinecake met zwarte bessen. Ik ga hem binnenkort ook proberen, net als vele leuke ideeën uit het boek. Heb je een moeder die van moestuinieren houdt? Een leuke suggestie voor moederdag!

Mist

Koude nachten leveren mooi beeld op

Vorige week waren de nachten bizar koud, ook voor de tijd van het jaar. Angstig voor de moestuinierster maar oh zo mooi als je ‘s-morgens met het hondje door de groenzoom loopt. Het leverde zulke mooie beelden op, met laaghangende mist.  We gaan ook weer een record neerzetten met april 2021, koudste aprilmaand sinds 1986, 35 jaar geleden! Maar ook fijn om te weten dat de weervoorspellers zeggen, dat de kou van nu geen garantie is voor een koud vervolg in mei! We blijven positief nu de terrassen overdag open mogen willen we natuurlijk daar wel een lekker warm zonnetje bij hebben. Dat hebben we wel verdiend!

Koningsdag

Koningsdag

Helaas ook dit jaar nog geen uitbundige feesten op Koningsdag. Op de scholen is het wel afgelopen vrijdag voor de vakantie gevierd maar dit jaar nog geen vrijmarkten helaas. Hadden we vorig jaar Koningsdag niet gedacht dat we er zo voor zouden staan maar binnenkort gaan we heel veel feestjes inhalen! Om toch een beetje het Koningsdag gevoel te hebben heb ik ons hek versierd net als vorig jaar met oranje gerbera’s.

Veel plezier de komende weken nu we weer iets van ons vrijheid terugkrijgen en zomaar een winkel in kunnen schieten en een biertje kunnen nuttigen op een terras, dat zal raar zijn!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*