Home » Uit de moestuin: zomervakantie in aantocht
Uit de moestuin - courgettes

Uit de moestuin: zomervakantie in aantocht

Door gastblogger Ellen Rebel – Als je naar buiten kijkt, denk je eerder dat de herfst haar intrede heeft gedaan. Storm, regen, wind… nu staan Nederlanders bekend om het klagen maar dat mogen we natuurlijk niet, want we hebben vanaf de lockdown halverwege maart fantastisch weer gehad maar toch is het lekkerder begin juli buiten te vertoeven. Laten we hopen dat het beter gaat worden de komende weken want veel mensen blijven nu toch in Nederland voor de zomervakantie en dan is een zonnetje wel heel erg lekker. De moestuin is wel blij met dit weer want alles groeit ontzettend hard. Er kan veel geoogst worden op het moment:  koolrabi, aardappels, bietjes, uien, komkommers, erwten, snijbonen, courgettes.

Uit de moestuin - gevulde courgette

Variaties in courgettes

Dit jaar heb ik verschillende soorten courgettes, niet alleen de traditionele groene die je bij Appie ziet liggen maar ook Courgette Lebanese White (bolletje) en Courgette Ronde de Nice (grote bol) en gele courgettes. Leuk eens te kijken op de website van Diana’s moestuin, waar ze schrijft over alle verschillende varianten en hoe ze in het buitenland heten. Van de groene courgette is het ook leuk een keer spaghetti van te maken. Zelf heb ik de bolcourgette uitgehold en gevuld met o.a. gehakt. Zoals je op de foto ziet, lag de bol in een zelfgemaakte tomatensaus. Ik had mijn inspiratie opgedaan op de website van “Uit de keuken van Fatima” maar in plaats van rijst pasta erbij gemaakt.

uit de moestuin - bloemen

Boeket bloemen uit de eigen tuin

Twee stukjes in de tuin hebben we vrij gehouden voor plukbloemen. De afgelopen weken was het lastig te zien wat de gezaaide bloemen waren en wat het onkruid. Het onkruid tiert welig. Welig, een woord wat al in 1350 gebruikt werd en betekent dat het, onder andere door de regen en zon goed gedijt en weelderig groeit. Wat ook niet bijdraagt aan het in toom houden van het onkruid is het braak liggende stuk grond naast ons waar ze komende maand gelukkig beginnen met bouwen. Ook in de borders staat alles er op zijn mooist bij. Afgelopen weekend heb ik voor binnen een bos bloemen geplukt waar je dan enorm blij van kan worden, dat dit uit je eigen tuin komt.

uit de moestuin - kittens

Hoe gaat het met Loes en haar jongen?

Wat is het toch leuk naar opgroeiende kittens te kijken! Eerst lopen ze als dronkaards door de doos, dan komt de uitdaging de doos uit te klimmen en nu hollen ze al achter elkaar aan. Het is enorm vermakelijk dit tafereel. Regelmatig zitten we op de trap bij ze en amuseren we ons kostelijk. Leuker dan menig televisieprogramma!  We hebben met een hekje een stuk gang afgezet zodat ze daar vrij rond kunnen lopen. Loes zorgt voor hun ritme, bestaande uit slapen, spelen, eten, slapen, spelen en eten…. Enzovoorts. Jaloersmakend dit ritme.

Uit de moestuin: kruidenkraam

Big business aan de kant van de weg?

Nog niet echt… het door Handy Frank gemaakte huisje past enorm in het landschap waardoor voorbijgangers het volgens mij niet opvalt. De tomatenplanten die ik erin had gezet zijn wel allemaal verkocht. Van de week dacht ik dat er één tomatenplant zonder betalen meegenomen was, maar die was met tikkie betaald, wat ik nog niet mee had gemaakt dat dit gebruikt werd. Er lopen nog wat verzoeken bij Handy Frank om bordjes te maken, die ik ook nog in de moestuin ga zetten zodat het te zien is, dat aan de voorzijde e.e.a. te koop staat.

Drukte van jewelste in de kippenren

Er lopen nu 17 kuikens rond bij vier mamakippen. Het is afwachten hoeveel hanen erbij zitten. Hopelijk niet al te veel want daar moeten we dan een slechtnieuws gesprek mee hebben. Op dit moment zit er nog één Wyandotte te broeden. Deze week gaan de eieren uitkomen als het goed is. Door het mindere weer gaan de kippen ook eerder op stok. Zelf heb je met dat sombere weer ook meer behoefte om met de kippen op stok te gaan. Wist je dat er enorm veel spreekwoorden en gezegden zijn vanuit de haan en de kip? “Zo fris als een hoentje”, “Als de vos de passie spreekt, boer pas op je kippen”, “Als een trotse haan lopen”, “Hij is de baas in het kippenhok als de haan er niet is”, “Redeneren als een kip zonder kop”. Nou zo zijn er nog tientallen. Klik voor de grap eens op deze link.

kuikens

Zomervakantie, ook voor mijn blogberichten

My happy kitchen gaat een aantal weken op vakantieschema waardoor de komende weken even geen blog van mij verschijnt. 20 augustus ben ik weer bij jullie terug en zal ik vertellen hoe wij de zomer door zijn gekomen op de boerderie. Wij gaan niet weg omdat het wonen hier in het buitengebied van Pijnacker voelt als elke dag op vakantie zijn. Wel zijn we een aantal weken vrij en gaan we heerlijk genieten van de tuin en het buitenleven. Tot medio augustus en geniet van de zomer!

One Comment

  1. Heerlijk El!
    Geniet van de vakantie met Handy Frank.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*