Home » De leukste (bijna) gratis uitjes in Nederland
Zaanse schans

De leukste (bijna) gratis uitjes in Nederland

Veel mensen zullen deze zomer vakantie vieren in eigen land. En daar is helemaal niets mis mee. Toch kunnen dagjes uit met je gezin een flinke aanslag zijn op je portemonnee. Onderstaande uitjes zijn gratis of bijna gratis te bezoeken. Neem een goed gevulde picknickmand mee en geniet!

gratis uitjes: hemels gewelf

Hemels Gewelf Kijkduin

Een van mijn favoriete kunstwerken is Skyspace van James Thurell. Je vindt dit kunstwerk in museum Voorlinden. James Thurell is landschapkunstenaar en heeft in Den Haag ook een gratis toegankelijk kunstwerk gemaakt: het Hemels Gewelf in de badplaats Kijkduin.

Op de top van een van de zogenoemde puinduinen is een kom aangelegd in de vorm van een ellips, 30 meter breed, 40 meter lang. Een aarden wal van ongeveer 5 meter hoog omsluit de kom. Loop over houten treden het duin op en ga vervolgens door een betonnen doorgang van 6 meter lang. In het midden van het gewelf staat een  bank waarop twee personen achterover kunnen liggen en kunnen zien hoe de hemel de vorm van een gewelf kan aannemen. Op een hoger gelegen duin staat nog een bank waar je uitzicht hebt op zee, het strand en het land daarachter. Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan het gezellige strand van Kijkduin.

Machiel Vrijenhoeklaan 175, Kijkduin (tegenover restaurant De Haagsche Beek)
LET OP: De trap naar Hemels Gewelf is voor renovatie voorlopig gesloten. Gebruik de opgang circa 50 meter naar links (wanneer je met je gezicht naar de trap staat).

gratis uitjes: Loenense waterval

Loenense waterval

Als kind was ik zwaar onder de indruk: een heuse waterval in Nederland. Toen ik er later terugkwam viel het een beetje tegen. Toch zijn de Loenense watervallen de hoogste watervallen van Nederland met een verval van 15 meter.

De waterval is te bereiken via de de grote weg (N786) van Loenen naar Beekbergen. In de buurt van de waterval is een parkeerterrein, deze staat d.m.v. bordjes aangegeven. De grootste waterval ligt achter de grote parkeerplaats. Zo’n 10 minuten lopen stroomopwaarts, zijn nog een aantal watertrappen te vinden.

gratis uitjes: fietsen op de veluwe

Fietsen op de Veluwe

Je betaalt wel € 10,95 entree voor toegang tot Park De Hoge Veluwe (kinderen tot 6 jaar gratis, kinderen tot 13 jaar € 5,50). Maar eenmaal in het park kun je – naast wandelen – gratis gebruik maken van de witte fietsen en prachtige fietstochten maken. Er zijn speciale tarieven om de toegang te combineren met toegang tot museum Kröller Müller (gratis toegankelijk met Museumkaart). Er zijn ook kinderfietsen en fietsen met kinderzitjes.

gratis uitjes: geitenboerderij 't Geertje

Geitenboerderij ’t Geertje

In Zoeterwoude vind je geitenboerderij ’t Geertje. Waar ontzettend veel te beleven valt. Parkeren is er gratis, er is een kinderboerderij, een speeltuin, je kunt de geitjes flesjes melk of brix voeren, een bootje huren, een ijsje eten, pony rijden….Genoeg voor een middag plezier!

Zaanse schans

Zaanse Schans

Toegang tot de Zaanse Schans is gratis, parkeren is er wel prijzig (€ 10,00). Op de Zaanse Schans ga je terug naar de 18e  en 19e eeuw en kun je allerlei molens en winkeltjes bezoeken. Voor sommige molens moet je entree betalen, maar toegang tot de vele ambachten zijn gratis. Zoals het allereerste winkeltje van Albert Heijn of de kaasmakerij en de klompenmakerij. Het Zaans museum en de Verkade Experience zijn gratis toegankelijk met de Museumkaart.

Nog meer (bijna) gratis uitjes vind je hier en hier.

Bewaar de leukste gratis uitjes nu op Pinterest:

Pinterest pin uitjes

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*