In september werd mijn nichtje (of eigenlijk de dochter van mijn nicht, heet dat ook nicht?) 21 en organiseerde zij een 21-diner voor 14 vriendinnen. Een 21-diner is helemaal hip tegenwoordig. Je zou denken dat het iets is dat uit Amerika is overgewaaid maar het is typisch Nederland en afkomstig uit het studentenleven. Dominique studeert criminologie in Leiden en vroeg mij om het eten voor haar diner te verzorgen. Met als thema ‘flowers & flamingo’s’. Natuurlijk zei ik ja!
21-diner
Volgens de traditie nodig je voor een 21-diner je jaargenoten uit voor een chique diner in het huis van je ouders. Het is ook gebruikelijk om oude vrienden uit te nodigen: op die manier leren de oude vrienden je nieuwe vrienden beter kennen.
Het diner bestaat vaak uit meerdere gangen. In dit geval maar liefst zeven! En natuurlijk allemaal passend binnen het thema. Al in augustus begonnen we met de voorbereidingen. Ik had een Pinterest bord gemaakt met suggesties en samen met haar moeder hebben we de keuze bepaald voor de zeven gangen en zijn we begonnen met het opstellen van de boodschappenlijsten.
Proefkoken en draaiboek
Nou ben ik dol op koken en bakken en sta ik met plezier in de keuken, maar zeven gangen koken voor 14 mensen had ik nog niet eerder gedaan. Maar zoals altijd geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Dus kookte en bakte ik in de weken vooraf een aantal gerechten op proef en maakte ik een uitgebreid draaiboek. Doe ik met Kerst ook altijd. In het draaiboek vermeld ik per dag wat er moet gebeuren (sommige gerechten kun je al 1 a 2 dagen eerder voorbereiden, zoals de roze pasta en de mini pavlova’s). En op de dag zelf per gang wat er allemaal gedaan moet worden. Voor dat gerecht én als voorbereiding voor het volgende gerecht. Denk bijvoorbeeld aan pijnboompitjes roosteren of alvast de oven aanzetten. Echt heel handig, want wat op papier staat vergeet je niet meer!
Het menu
Ik had geluk, want in de groep waren maar twee mensen die aangaven vegetarisch te eten. Verder geen enkele voedselallergie of dieet, dus dat maakte het een stuk eenvoudiger. Dit was het menu dat de dames die avond geserveerd kregen:
Bij binnenkomst: prosecco met rozensiroop en rood fruit, toast met roze roomkaas en zalm/garnalen salade, groetenchips
Op tafel stonden kannen water met rozenlimonade en prosecco.
Gang 1: (amuse) roze (bieten)wrap met kipfilet, avocado, sla en truffelmayonaise. Bij de vegetariërs is de kipfilet achterwege gelaten en is extra avocado toegevoegd.
Gang 2: (amuse) tomatensoep met roomviooltjes en spiesjes met mini-mozzarella en tomaatjes
Gang 3: roze pasta met rode pesto, room, pijnboompitjes en versgeraspte Parmezaanse kaas
Gang 4: spoom van prosecco met frambozensorbetijs
Gang 5: varkenshaasmedaillons met portsaus of champignonsaus, aardappelkroketjes, friet en salade met bloemen, geitenkaas, walnoten en frambozendressing. Voor de vegetariërs maakte ik gevulde portobello met camembert, honing en pijnboompitjes.
Gang 6: grand dessert met o.a. roze mini pavlova’s met slagroom en rood fruit, bolletjes slagroomijs met warme frambozensaus, macaron en decoratie van eetbare bloemen, rozenblaadjes, tompouce popcorn en meringue staafjes
Gang 7: koffie en thee met bonbons
Recepten
Een aantal recepten staan al op mijn blog (zie de links in het menu). En een aantal zullen nog op mijn blog verschijnen. De bietenwrap zijn van Nofairytales en koop je bij Albert Heijn. Lekker en gezond! De rozensiroop is van GoTan en ideaal om toe te voegen aan prosecco of water. De pasta heb ik zelf gedraaid met mijn Philips pastamachine en ik gebruikte bietensap om de pasta roze te kleuren. Diezelfde bietensap (Zonatura) gebruikte ik voor het kleuren van de roomkaas. Kleine moeite, groots effect! Voor het kleuren van de mini pavlova’s gebruikte ik kleurstof van Dr. Oetker.
De eetbare bloemen bestelden we bij Bloombites, o.a. de frivole viola’s en de majesteitelijke mix. Ideaal voor het decoreren van gerechten maar ook heel lekker in de sla!
Niet zelf gemaakt waren de rode pesto, aardappelkroketjes, friet, macarons en bonbons. Had ik kunnen doen natuurlijk maar hé, ik ben geen wonder woman!
Decoratie
De lievelingskleur van Domique is roze! Gelukkig zijn flamingo’s helemaal trendy. En kun je dus overal wel leuke decoratie kopen in de vorm van prikkertjes, rietjes etc. Een aantal dingen bestelden we op Ali Express. Ook maakten we voornamelijk gebruik van plastic servies. Niet alleen omdat het makkelijk is (hup, zo de prullenbak in) maar ook omdat je voor zeven gangen voor 14 personen best heel veel serviesgoed nodig hebt!
Ik vond het echt super leuk om te doen. Al zou ik er nooit mijn beroep van maken hoor. Maar ik moet zeggen, het viel me uiteindelijk reuze mee. Goede voorbereiding hè. En de voortreffelijke hulp van mijn nicht en haar man. We hebben van 13.00 – 22.00 uur in de keuken gestaan! Maar het was geslaagd, iedereen vond alles heerlijk en het stralende middelpunt had een geweldige avond. Daar doe ik het voor!
Wow! Echt geweldig! Wat zullen die meiden genoten hebben!
Ik denk/hoop het wel! De bordjes waren allemaal leeg en ik heb veel lieve complimentjes gehad.
Wat een prestatie – Je (achter)nichtje heeft maar mazzel met zo’n lieve en getalenteerde tante! Het ziet er geweldig uit! De tomatensoep met garnering zou ik ook graag eens zo op tafel zetten.
Bedankt voor de tip van de eetbare bloemen; daar was ik al een tijdje naar op zoek!
Josephine recently posted…Victoriaans interieur: De woonkamer
https://www.myinnervictorian.nl/victoriaans-interieur-woonkamer/
Dank je wel! Ja die eetbare bloemen zijn leuk he! Sommige tuincentra en ook de Makro en Sligro (mocht je daar een pas van hebben) verkopen ze ook.
Wat leuk om te lezen. Je had er natuurlijk al over verteld maar wat een tof diner is het geworden. Heel leuk.
Wat ontzettend gaaf en wat een planning! Ziet er geweldig uit. Het fenomeen 21-diner kende ik helemaal nog niet
Ik kende het ook helemaal niet! Was ook verbaasd dat het een Nederlands fenomeen was.
Wat ben jij een fantastische tante die dit in elkaar heeft gedraaid