Bloedsinaasappel is maar kort verkrijgbaar, het seizoen loopt van december t/m maart. Een bloedsinaasappel dankt zijn naam aan het ‘bloeden’ wanneer je hem opensnijd. De smaak is wat minder zoet dan een gewone sinaasappel, en ook iets bitter. De prachtige kleur leent zich voor een mooi dessert, zoals deze van bloedsinaasappel met ricotta!
Libbey glazen
Ieder dessert wordt een pareltje wanneer je het serveert in mooi glaswerk. Naast het feit dat de glazen van Libbey er prachtig uit zien, zijn ze ook nog eens duurzaam geproduceerd. De fabrieken verzamelen en hergebruiken glas, zodat elk nieuw glas begint met 20 tot 50% gerecycled glas. De glazen zelf zijn sowieso 100% recyclebaar en niet schadelijk voor het milieu. Ook het verpakkingsmateriaal is gemaakt van 80 tot 95% gerecycled karton.
Voor dit dessert gebruikte ik de prachtige Hobstar glazen met een inhoud van 355 ml. De naam ‘Hobstar’ verwijst naar het specifiek geslepen glas uit de jaren van de 19e eeuw. Dit zie je terug in het sterpatroon op de bodem en de zijkanten van het glas. Het sterpatroon geeft het glas een vintage look-and-feel. Toch kunnen ze gewoon in de vaatwasser!
Bloedsinaasappel met ricotta
Wat heb je nodig (2 personen):
Ingrediënten
- 2 bloedsinaasappels
- Rasp van een halve schil van de bloedsinaasappel
- 1 bakje (250 gram) ricotta
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels granola (gekocht of zelfgemaakt)
- 1 eetlepel pistachenootjes, grofgehakt (amandelschaafsel kan ook)
Rasp eerst de halve schil van één van de bloedsinaasappels. Schil de bloedsinaasappels met een scherp mes zodat al het wit weg is. Trek de partjes los van elkaar. Roer de ricotta los met de honing en de sinaasappelrasp. Doe een eetlepel van de ricotta in ieder glas. Vervolgens een eetlepel granola. Verdeel hier een derde van de sinaasappelpartjes over. Herhaal alle stappen. Doe een laatste schep ricotta bovenop het geheel en top af met de laatste sinaasappelpartjes en wat grofgehakte pistachenoten of amandelschaafsel.