Home » Marlene appels – dochter van de Alpen
Marlene appels

Marlene appels – dochter van de Alpen

Wanneer je door de Italiaanse provincie Zuid-Tirol (Alto Adige) rijdt kun je er niet omheen: appelboomgaarden tot zover het oog reikt. En de lekkerste zijn die van Marlene appels, ook wel ‘dochter van de Alpen’ genoemd. Ik neem je vandaag mee op reis!

Marlene appels, dochter van de Alpen

“Mijn vader is de berg. Mijn moeder is de mediterrane zon. Ik ben Marlene, dochter van de Alpen”. Zo stelt een Marlene appel zich graag aan je voor. Het klimaat van Zuid-Tirol leent zich dan ook bij uitstek voor de appelteelt. Want de Dolomieten beschermen de appels tegen de kou uit het Noorden. Door de ligging van de vallei richting het Zuiden is het klimaat warm en droog. Met een gemiddelde van 2000 zonuren per jaar moeten dat wel heerlijke appels opleveren!

marlene appels

Zeven varianten

Marlene appels zijn er in zeven verschillende varianten:

Golden Delicious: Sappig zoet en aromatisch, met een fijne, fruitige zuurgraad.
Beschikbaarheid: half september tot juli

Royal Gala: lekker knapperig, weinig zuur, zoet aroma.
Beschikbaarheid: eind augustus tot eind maart.

Granny Smith: stevig, elegant zuur, sappig.
Beschikbaarheid: oktober tot april.

Fuji: knapperig en stevig.
Beschikbaar: begin oktober tot mei.

Red Delicious: stevig, sappig, zoet, aromatisch.
Beschikbaarheid: eind september tot mei.

Braeburn: hard en stevig, sappig, zoet-zuur
Beschikbaarheid: half oktober tot eind mei

Stayman Winesap: knapperig, compact, sappig, zoet-zuur
Beschikbaarheid: half oktober tot half mei

Alle soorten hebben het Europese certificaat ‘Mela Alto Adige IGP (Indicazione Geografica Protetta)’ wat garandeert dat de appels uit Zuid-Tirol afkomstig zijn.

Marlene appels

Appels plukken

Alle appels worden met de hand geplukt. Heel voorzichtig, één voor één. In de Marlene appelboomgaard van het Apfelhotel mocht ik helpen met plukken. Eerst voorzichtig aan het steeltje draaien en dan lostrekken. Ervaren plukkers plukken zo 5000 kilo appels op een dag. Daar was het mij die dag net even te heet voor 😉

Apfelstrudel

Apfelstrudel

Met de Marlene Golden Delicous bakte ik – onder begeleiding van chef Christian van het Apfelhotel – een originele Zuid-Tirolese apfelstrudel. Het recept – uiteraard met warme vanillesaus – vind je natuurlijk op mijn blog!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. Elke appel voorzien van een plastic stickertje. Is dat nou echt nodig? Kan best anders.
    Appels waren wel lekker.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*