Home » Matera, parel van Basilicata
Matera

Matera, parel van Basilicata

Eén van de hoogtepunten van ons roadtrip door Italië vorig jaar, was zonder twijfel Matera. Deze parel van Basilicata is een bezoek meer dan waard!

Matera

Matera

Matera is een stad in de regio Basilicata in Zuid-Italië. Het is een van de oudste bewoonde steden ter wereld en staat bekend om zijn prachtige grotwoningen, ook wel bekend als ‘Sassi di Matera’. De geschiedenis van Matera gaat terug tot de prehistorie en de stad heeft een rijke en gevarieerde geschiedenis gehad door de eeuwen heen.

De eerste menselijke bewoning van Matera dateert uit het Paleolithicum, meer dan 10.000 jaar geleden. De stad was een belangrijk centrum van de Griekse en Romeinse beschaving. In de middeleeuwen werd Matera een belangrijke stadstaat en ontwikkelde het zich tot een bloeiend centrum van kunst, architectuur en handel.

Matera staat op de lijst van UNESCO werelderfgoederen.

Matera

Sassi van Matera

Een van de meest opvallende kenmerken van Matera zijn de ‘Sassi’, een complex van grotwoningen die in de rotsen zijn uitgehouwen. Deze grotwoningen werden bewoond tot de jaren 1950 en stonden bekend om hun armoede en slechte leefomstandigheden. Na de Tweede Wereldoorlog werden de grotwoningen ontruimd en werd een nieuwe stad gebouwd boven op de oude stad. Wanneer je door de nieuwe stad loopt en aan de rand komt en onder je de oude stad ziet liggen is dat echt een bijzondere aanblik!

Bezoek de stad ook zeker ’s avonds, wanneer alles sfeervol verlicht is. Er zijn veel leuke restaurants in de grotten gevestigd. Ook kun je in de grotten overnachten als je dat wilt!

Matera werd in 2019 uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad en heeft sindsdien veel aandacht gekregen vanwege zijn unieke architectuur en rijke geschiedenis. De stad is – mede dankzij James Bond –  een populaire toeristische bestemming geworden.

Films die zich afspelen in Matera

Door het bijzondere uiterlijk van Matera kiezen veel filmregisseurs het stadje als decor. Zo is de film “The Passion of the Christ” uit 2004, met Mel Gibson, hier deels opgenomen.Ook de James Bond-film “No Time to Die” uit 2021 bevat een aantal scènes die zijn opgenomen in Matera. Een van de meest opvallende locaties in de film is de Piazza Vittorio Veneto. Dit grote plein in Matera heeft uitzicht op de Sassi. In de film is dit plein te zien tijdens een achtervolgingsscène waarin James Bond een motorfiets bestuurt. Ook zie je Bond te voet door de smalle straatjes rennen en achtervolgd wordt door slechteriken.

Ben jij weleens in Matera geweest?

Tags

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*