Home » Osteria Victor Russo

Osteria Victor Russo

Eindelijk was het vriendin B. en mij gelukt een afspraak te maken om te eten bij Osteria Victor Russo in Leiden. In de osteria (Italiaanse voor herberg) wordt gekookt met ingrediënten die Victor rechtstreeks uit Italië haalt bij kleine locale producenten. De kaart wisselt dan ook zeer regelmatig. In de osteria wordt verder alleen wijn en water geschonken. Ze hebben dan ook een uitgebreide wijnkaart. Ik keek er naar uit!Osteria Victor Russo

Om in het restaurant te komen loop je eerst door een winkel die vol ligt met beloftes voor later; pecorino, pasta’s, bonen, olie, azijn, vleeswaren. Ik ben dol op dit soort zaakjes!

Binnen werden we welkom geheten met een schaaltje gemarineerde tomaatjes en olijven, en brood en grissini met een heerlijke olijfolie. Samen met een glas prosecco de perfecte begeleiding om de kaart te bestuderen. Die is beperkt, slechts vier voor- en vier hoofdgerechten. Evengoed is de keuze moeilijk, je zou wel alles willen bestellen!

Omdat B. net zo’n lekkerbek is als ik besloten we twee verschillende voor- en hoofdgerechten te bestellen en alles te delen. Zo proeven we toch de helft van de kaart!

De voorgerechten

Vooraf kozen we voor de crostone di pane di Altamura con guanciale ripassato, salvia en mostod i uva cotto. Een mond vol, ook in het Nederlands. Een overheerlijke bruschetta van brood uit Altamura geserveerd met gebakken wangspek met salie en liefde en geserveerd met gekookte wijnmost. Brood met spek in simpele bewoording, maar als je het proeft snap je waarom zelfs deze volzinnen niet voldoende zijn de smaaksensatie te beschrijven.

Tweede voorgerecht was de pecorino di Norcia con miele i montagna e tartufona. Een proeverij van pecorino geserveerd met berghoning en truffel saus. Voor een kaasliefhebber als ik een ware traktatie. De honing en truffel vormde een goede combinatie met de verschillende schapenkaasjes.

De osteria

De hoofdgerechten

Als hoofdgerecht kozen we voor polenta con sugo porcini e salsiccia en stufato di maiale al Sagrantino con contorno crostone all’aglio en tartufona en patate al forno.
De eerste een authentieke regionale polenta geserveerd met een saus van eekhoorntjesbrood en gebakken worstjes uit Norcia, de tweede gestoofd varkensvlees in Sangrantino wijn geserveerd met een crostone (soort toast) met truffel en ovengebakken aardappelen. Ik was wat minder gecharmeerd van de polenta, iets te koud en te weinig smaakvol. Het gestoofde varkensvlees daarentegen was heerlijk mals en smaakvol.

Als nagerecht kun je kiezen uit dolce van de dag (zoetigheden) of formaggi (kazen). Wij hielden het bij een espresso die geserveerd werd met een verrukkelijk koekje in een prachtige wikkel.

Eten bij Victor Russo is een echte belevenis. Het personeel is vriendelijk en weet wat ze serveren. Het is niet goedkoop, de voorgerechten kosten gemiddeld € 12,00 en de hoofdgerechten € 18,00. Ook het water (€ 4,00) en de wijn is stevig aan de prijs. Maar wil je eens goed en authentiek Italiaans eten dan ben je hier aan het perfecte adres!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*