Home » Panorama rail restaurant

Panorama rail restaurant

Vorige week dinsdag was ik uitgenodigd voor een persdiner in het Panorama Rail Restaurant. Ik moet mijzelf op dat soort momenten altijd even knijpen: is dit echt? En zo gebeurde het dat ik op een doodgewone, zonnige dinsdagavond het Noord- en Zuid-Hollands landschap aan mij voorbij zag trekken, terwijl ik genoot van de kookkunsten van niemand minder dan Julius Jaspers. Life is good!

Panorama Rail Restaurant

Panorama Rail Restaurant – de trein

Vanaf Amsterdam Centraal Station vertrekt iedere donderdag (19.10), vrijdag (18.10) en zaterdag (18.10) de trein van het Panorama Rail Restaurant voor een rit van bijna 3 uur.  Via Breukelen reis je naar Gouda, Rotterdam Noord, Den Haag Holland Spoor, Leiden en via Haarlem weer terug naar Amsterdam Centraal.

Je stapt in via een heuse rode loper, wordt naar je tafel begeleid en kunt vanaf dat moment gaan genieten van het eten en het uitzicht. Door de grote ramen heb je perfect zicht op het steeds veranderende landschap. Van de mooie stations van Amsterdam en Leiden tot het Groene Hart en de rit over de oudste spoorlijn van Nederland (Haarlem-Amsterdam).

De rijtuigen worden voortgetrokken door een 65 jaar oude Marshall locomotief (voor de kenners: uit de NS-serie E1200).

De rijtuigen zijn prachtig ingericht en verrassend ruim, met tafeltjes voor 2 en voor 4 personen. De oude originele parketvloer, de gezellige verlichting en de mooi opgedekte tafels dragen allemaal bij aan de totaalbeleving.

Het 4-gangen menu wordt iedere twee maanden vastgesteld door chefkok Julius Jaspers. Het menu kun je op de website inzien en is aan te passen aan dieetwensen.

Panorama Rail Restaurant

Panorama Rail Restaurant – het diner

Omdat het persdiner in anderhalf uur (tijdens een aangepaste route) een impressie moest geven van een treinrit die normaal zo’n drie uur duurt, waren ook de gerechten op dit korte tijdsbestek aangepast.

Bij binnenkomst kregen we een heerlijk glaasje cava met frambozen (altijd een goed begin) en stonden er op tafel heerlijk brood, boter, olijfolie en balsamico, worst en stukje biet.

Panorama Rail Restaurant

De eerste gang bestond uit dunne plakjes longhaas met ingelegde komkommer en knoflook. Zoals eerder de ‘vergeten groenten’ een hit waren in culi-land, nu zijn de ‘vergeten vleessoorten’ aan de beurt. De longhaas komt van de middenrifspier van het rund en heet zo omdat de spier vlakbij de longen ligt. Een mals en lekker stuk vlees!

De tweede gang was één van mijn favorieten (ja, ja, ik ben fan van soep): een velouté van pastinaak met paling. Een klein glaasje waar ik er zeker nog wel een paar van had gelus

De zalm met miso mayonaise was een eenvoudige maar heerlijke smaakcombinatie en de tarte tatin met ijs en karamel maakte de proeverij compleet! De bediening was uiterst vriendelijk en deskundigheid en de bijpassende wijnen smaakten goed.

Ik ben in ieder geval fan, en ga in de herfst zeker een compleet avondje Panoramarail boeken. Ik kies dan bewust voor het najaar, het lijkt me prachtig de zon onder te zien gaan terwijl je in een rijdende trein geniet van lekker eten. Je kunt een tafel voor 2 of 4 personen reserveren via www.panoramarail.nl

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. Ik hou van dit restaurant. Het eten is heerlijk.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*