Home » My happy kitchen test: Grand’Italia spelt penne en spaghetti

My happy kitchen test: Grand’Italia spelt penne en spaghetti

Van alle superfoods die de afgelopen jaren – al dan niet terecht – hun plaatsje in de Nederlandse keukenkastjes hebben ingenomen ben ik zelf nog wel het meest gefascineerd door spelt. Spelt is een van de oudste graansoorten ter wereld. Het is milieubewust (want behoeft veel minder bemesting), gezond maar vooral ook heel erg lekker. Van Grand’Italia ontving ik de spelt penne en spaghetti. Pasta gaat er altijd wel in dus deed ik met plezier de test!

 Grand'Italia spelt pasta

Wat is het?

(Volkoren) spelt penne en spaghetti van het bekende pastamerk Grand’Italia. Spaghetti en penne zijn wel de meest gebruikte pastavormen in de Nederlandse keuken. De volkorenspelt pasta heeft volgens Grand’Italia een subtiele nootachtige smaak en een lekkere bite. De ingrediëntenlijst is kort maar krachtig: volkorenspeltmeel. That’s it. Het verschilt slechts twee calorieën (351 per 100 gram) met de normale variant. Het bevat wel veel meer vezels (6 t.o.v. 3,7 gram in de gewone versie). Voor een verpakking van 500 gram betaal je € 2,89. Ter vergelijking: een ‘gewoon’ pak spaghetti kost € 1,13.

Spaghetti Bolognese

 

En, is het wat?

Ik testte de spaghetti met de klassieker onder de pastasauzen: de Bolognese. Aan de tafelgenoten vertelde ik niet dat de pasta anders dan anders was. Zij hebben in ieder geval niets gemerkt en aten – zoals gewoonlijk – hun bordje met smaak leeg. Ik proefde zelf wel goed de nootachtige smaak, die ik heel erg lekker vond. Wat mij nog het meest opviel: ik was veel sneller en langer vol van mijn bordje spaghetti. Echt veel meer dan normaal gesproken! Gezond eten en langer verzadigd zijn zonder in te leveren op smaak, dat levert alvast bonuspunten op! Enig nadeel is wel de prijs, die toch ruim 2 x meer is dan een normaal pak spaghetti. Maar voor je gezondheid moet je wat over hebben toch?

3 Comments

  1. Wat leuk om jouw recensie te lezen! Ik had dat dus ook dat je echt een stuk langer verzadigd bent met deze pasta dan met 'gewone' pasta. Deze komt zeker nog eens in mijn winkelmandje 🙂

  2. Ik eet al jaren spelt en ik vind het heerlijk. Je hebt hetzelfde effect als je volkorenpasta koopt ipv witmeelpasta. Spelt verschilt in die zin niet van de volkorenversie, je voelt je ongeveer evenlang verzadigd. Spelt is ook duurder van volkorenpasta, dus ik wissel af. (En gebruik maken van aanbiedingen!)

    Het verschil vind ik wel in smaak: spelt is altijd fijner van smaak dan volkorenpasta. Met een lekkere saus eroverheen merk je ook niet dat je nou per se iets anders eet, maar als je bv alleen pesto eroverheen doet, dan is het toch wel merkbaar. En smeuïger dan volkorenpasta.

    Hetzelfde effect heb je ook als je pannenkoeken maakt met ofwel volkorenmeel (minder lekker) ofwel speltmeel (lekkerder en benadert de smaak van witmeel veel meer).

    Geniet van het proberen!

  3. Ik heb nog een pak speltmeel voor pannenkoeken in de kast liggen, ben benieuwd naar de smaak! Bedankt voor je reactie.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*