Bij restaurant Chez Fleur (dikke aanrader!) at ik onlangs makreel rilette. Zo ontzettend lekker! Natuurlijk moest ik dat thuis na gaan maken. Het maken van makreel rilette is niet moeilijk en ik geef je twee versies om uit te proberen!
Gerookte makreel
Ik koop altijd het liefst een hele gerookte makreel. Schoonmaken is zo gedaan en het is een stuk voordeliger (prijs per kilo 10,50 tegenover 34,50 voor makreel filets!). Naast lekker en duurzaam is makreel hartstikke gezond voor je, vanwege de omega-3 vetzuren in deze vette vis.
Mousse of rilette
Ik maakte twee versies van de makreel rilette. Een versie met een lichtere mousse structuur en een grovere robustere versie. Beide zijn lekker! De lichte versie wordt fijn gemalen en is op basis van crème fraiche. De grove versie wordt gemaakt met beurre noisette. Beurre noisette is bruin gesmolten boter die we ook wel hazelnootboter noemen. Dat komt door de smaak en geur die een beetje hazelnootachtig is. De laatste versie komt het meest in de buurt van wat rilettes zijn: in vet gesmoord vlees dat uit elkaar is getrokken en met het vet tot een smeuïge massa stolt. In dit recept wordt de vis dus met boter smeuïg gemaakt.
Beurre noisette
Een aantal tips om een goede beurre noisette te maken:
- Kies een ongezouten roomboter.
- Gebruik een pan met een lichte bodem, zodat je goed de kleur van de boter in de gaten kunt houden.
- Verhit op middelhoog vuur.
- Roer zodat de boter gelijkmatig bruint.
- Haal de boter net iets te vroeg van het vuur, vlak voordat hij perfect bruin is en giet gelijk in een kommetje, zodat het niet te lang door gaart.
Tuilles
Die schattige visgraatjes die ik gebruik ter decoratie zijn gemaakt van zogenaamd tuille beslag in een vorm die ik kocht bij Temu. Ik zal hier binnenkort een aparte blog aan wijden.
Makreel rilette

Makreel rilette
Wat heb je nodig:
- blender of staafmixer met hakmolen optioneel
Ingrediënten
- 1 hele gerookte makreel 385 gram
- 1 eetlepel kappertjes
- 1/2 citroen sap en rasp van de schil
Voor de robuste versie:
- 100 gram roomboter
- 1 eetlepel crème fraiche
Voor de lichtere versie:
- 125 ml crème fraiche
- 12 gram verse bieslook
Aan de slag!
Voor de robuste versie:
- Maak de makreel schoon. Prak het visvlees fijn met een vork in een kom.1 hele gerookte makreel
- Verhit de boter in een steelpan totdat de boter goudbruin is gekleurd (beurre noisette, zie de tips hierboven). Schenk de boter onmiddellijk bij de makreel en meng met een vork door elkaar.100 gram roomboter
- Voeg crème fraiche citroenrasp, sap en kappertjes toe en breng op smaak met peper.1 eetlepel kappertjes, 1/2 citroen, 1 eetlepel crème fraiche
- Laat 30 minuten opstijven in de koelkast
Voor de lichtere versie:
- Doe het visvlees in de blender of in het hakmolentje van je staafmixer.1 hele gerookte makreel
- Voeg de crème fraîche, kappertjes en het sap en rasp van de halve citroen toe. Hak alles tot een smeuiig geheel.1/2 citroen, 125 ml crème fraiche, 1 eetlepel kappertjes
- Roer er de fijngehakte bieslook door en breng op smaak met zout en peper.12 gram verse bieslook