Home » Japanse wagyu, het ultieme stuk vlees!

Japanse wagyu, het ultieme stuk vlees!

Een vegetariër zal ik nooit worden, daarvoor houd ik te veel van een goed stuk vlees of verse vis. Maar ik ben wel van mening dat je beter minder en echt goed vlees kunt eten, dan iedere dag een kiloknaller op je bord. En met een Japanse wagyu ribeye bijvoorbeeld, heb je echt een ultiem stuk vlees op tafel staan!

Japanse Wagyu

Beter vlees begint bij de leefomstandigheden van de dieren. Want het vlees van dieren die onder de meest natuurlijke omstandigheden opgroeien en de juiste voeding krijgen smaakt nu eenmaal het lekkerst. Mijn voorkeur gaat uit naar rundvlees. Het beste van het beste onder de runderrassen is wagyu vlees. Wagyu vlees staat bekend om het intramusculaire vet en marmering van het vlees. Het vet smelt en ligt daarom zijdezacht op je tong. Het neusje van de zalm is de Japanse wagyu.

Wagyu betekent Japanse koe. Een specifiek ras van Japans vee met speciale genetische eigenschappen. Het heeft een genetische aanleg om de unieke marmering van vet aan de binnenkant van spierweefsel te creëren. En juist dat proef je terug in de smaak, het smelt werkelijk in je mond! Mijn ultieme favoriete diner is dan ook een Japanse wagyu ribeye.

Een veelgehoorde mythe is dat de malsheid van het wagyuvlees mede wordt verkregen door de runderen te masseren, klassieke muziek te laten beluisteren en wijn te laten drinken. Deze praktijk wordt slechts op enkele boerderijen toegepast en geldt zeker niet voor alle producenten van wagyuvlees.

Japanse wagyu

Vlees goed bakken

Een goed stuk vlees moet natuurlijk ook goed gebakken worden. En dat doe je zo:

  • Haal de wagyu ribeye een uur voor je gaat koken uit de koelkast. Het vlees kan zo rustig op kamertemperatuur komen. 
  • Dep het vlees voordat je het gaat bakken droog met wat keukenpapier. Vooraf zouten of achteraf maakt niet zoveel verschil. Peper voeg je wel het beste achteraf toe, omdat deze anders verbrandt tijdens het bakken. Maar wagyu vlees heeft eigenlijk geen extra toevoegingen nodig. 
  • Ribeye eet je bij voorkeur rare of medium rare. Nooit doorbakken! Verhit een flinke klont roomboter en laat goed heet worden. Bak de wagyu ribeye (afhankelijk van de dikte en de gewenste garing) zo’n twee minuten per kant. Houd als ezelsbruggetje aan 1 minuut per centimeter dikte per kant.
  • Laat het vlees, onder een stuk aluminiumfolie, zo’n 10 minuten rusten.

Voila: een perfecte ribeye die werkelijk fantastisch smaakt! Serveer er bijvoorbeeld een heerlijke aardappelgratin bij. Japanse wagyu leent zich ook uitstekend om te grillen op de bbq!

Japanse wagyu bij Inamood

Bij Inamood bestel je de beste kwaliteitsproducten bij jou thuis, voor als jij INAMOOD bent voor een heerlijk gerecht. Producten van hoogwaardige kwaliteit tegen een eerlijke prijs. Van rundvlees tot vis en van gevogelte tot wild. 

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*