Home » Zo kan je duurzaam en veilig wonen
duurzaam en veilig wonen

Zo kan je duurzaam en veilig wonen

Steeds meer mensen streven naar een duurzaam leven. Een goede ontwikkeling, maar de veiligheid komt hierbij geregeld in het geding. Zo denken mensen bijvoorbeeld dat ze duurzame installaties bijvoorbeeld prima zelf aan kunnen sluiten. Je bespaart op deze manier weliswaar geld, maar het komt de veiligheid vaak niet ten goede. Staar je daarom niet alleen blind op verduurzaming, maar houd ook rekening met de veiligheid. Wij helpen je hier een handje bij, want in deze tekst vertellen we je hoe je duurzaam en veilig kunt wonen.

Gebruik duurzame materialen

Ben je druk bezig met het verduurzamen van je woning? Dan is het vanzelfsprekend dat je zoveel mogelijk duurzame materialen gebruikt. Misschien probeer je zelfs wel zoveel mogelijk materialen die bij het slopen vrijkomen een tweede leven te geven. Helaas ontkom je er meestal niet aan om ook nieuwe dingen te kopen. Zo heb je in de afrondende fase van een verbouwing ongetwijfeld verf en lijm nodig. Koop niet de eerste beste verf en lijm die je tegenkomt, maar kijk goed of er geen schadelijke stoffen in zitten. Is dit wel het geval? Ga dan op zoek naar een alternatief zonder deze stoffen. De impact op het milieu is dan namelijk kleiner en bovendien is het beter voor je gezondheid.

duurzaam en veilig wonen

Kies voor ledverlichting

In veel Nederlandse huizen komen nog steeds halogeen, gloei- en/of spaarlampen voor. Als je jouw woning wilt verduurzamen, doe je er goed aan dit soort lampen te vervangen door ledlampen. Zo’n lamp is namelijk een stuk beter voor het milieu dan de andere drie soorten lampen. Ledverlichting is weliswaar wat duurder in de aanschaf, maar verbruikt veel minder stroom. Hierdoor bespaar je op je energierekening. Daarbij komt dat ledlampen een stuk veiliger zijn dan halogeen-, gloei- en spaarlampen. Ledverlichting wordt namelijk niet warm, waardoor de kans op brand een stuk kleiner is dan wanneer je ‘oude’ lampen gebruikt.

duurzaam en veilig wonen

Laat duurzame installaties aansluiten

Als je het direct goed aan wilt pakken, kies je er mogelijk voor om je woning van top tot teen te verduurzamen. In dat geval worden er waarschijnlijk ook allerlei duurzame installaties geplaatst, zoals een warmtepomp en zonnepanelen. Omdat het belangrijk is dat deze apparaten goed werken, moeten ze op de juiste manier geïnstalleerd worden. Besteed de installatie van dit soort apparaten daarom uit aan een professional. Je weet zo niet alleen dat alles goed werkt, maar ook dat je aan alle veiligheidseisen voldoet. Hierdoor kun je met een gerust hart in je eigen huis wonen.

Sluit de juiste verzekering af

Wie veilig wil wonen, kan niet om verzekeringen heen. Doordat jij je als particulier voor van alles en nog wat kunt verzekeren, weet je misschien niet welke verzekeringen je wel en niet af moet sluiten. Voor mensen die in een koophuis wonen, is een opstalverzekering verplicht. Deze woonverzekering dekt schade aan alles wat aan je huis vastzit, zoals een warmtepomp en zonnepanelen.

Naast een opstalverzekering kun je ook nog een inboedelverzekering afsluiten. Deze verzekering is weliswaar niet verplicht, maar wel handig. Hiermee verzeker je namelijk alle losse spullen in huis tegen schade door bijvoorbeeld brand, storm, water of diefstal. Je meubels vallen binnen de dekking van deze verzekering, maar dat geldt ook voor (duurzame) elektrische apparaten. Alle spullen die je mee kan nemen bij een verhuizing, vallen in principe binnen de dekking van een inboedelverzekering.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*