peperroomsaus

Zonder pakjes en zakjes: peperroomsaus

Ik heb inmiddels al heel wat artikelen geschreven over nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Het leek me nu wel eens leuk om van veel voorkomende en populaire pakjes en zakjes de recepten op te schrijven. Zodat ook jij lekker kan koken en eten zonder te veel te betalen of een teveel aan suiker, zout of andere nutteloze ingrediënten binnen te krijgen. In dit deel van de rubriek ‘Zonder pakjes en zakjes’: peperroomsaus.

Wat zit er eigenlijk in?

Voor een zakje peperroomsaus van Knorr (30 gram poeder voor 250 ml saus) betaal je 0,99 en krijg je de volgende ingrediënten:

Tarwebloem, magere melkpoeder, aardappelzetmeel, gejodeerd zout, groene peperkorrels 2,8%, zout, suiker, aroma, mineraalzout (kalium), botervet, roompoeder 1%, gistextract, witte peper 0,7%, knoflookpoeder, palmvet, kurkuma, peterseliewortel, kleurstof: paprika-extract kan ei, soja, selderij, mosterd bevatten.

Behoorlijk weinig peper dus, en al helemaal niet romig! Dat moet beter kunnen.

peperroomsaus

Witte of bruine saus

Zelf saus maken is eigenlijk heel makkelijk. Net als bij de champignonroomsaus maak je een basis waaraan later de smaakmakers (champignons, pepers) worden toegevoegd. Zelfgemaakte saus is zoveel lekkerder! Je kunt het  ook prima vantevoren maken en later opwarmen (of bewaren in een thermosfles). Heerlijk op een biefstukje! Je kunt de cognac ook weglaten als je dat liever niet gebruikt. Of vervangen door b.v. (droge) sherry of Madeira.peperroomsaus

Peperroomsaus

Wat heb je nodig (voor ca. 4 personen)

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes
  • Klontje roomboter
  • 200 ml vleesfond (kalfs of rund)
  • 200 ml slagroom
  • 4 eetlepels groene peperkorrels (meer of minder naar smaak)
  • 3 eetlepels cognac (of sherry, madeira)

Snipper de sjalotjes fijn. Smelt de boter in een steelpan en fruit de sjalotjes een paar minuten op laag vuur. Voeg de cognac toe en laat even inkoken. Voeg nu de fond toe en breng alles aan de kook. Laat het  op matig hoog vuur inkoken tot ongeveer de helft (zo’n 10 minuten). Roer de slagroom erdoor en kook alles in tot een lichtgebonden saus in ca. 10-15 minuten. Voeg de peperkorrels toe en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

Ook handig:

Meelzeef
taartrooster
Spatel
bakkwast
Spuitzak
Creme brûlée brander
Suikerthermometer
Meelzeef
taartrooster
Spatel
bakkwast
Spuitzak
Creme brûlée brander
Suikerthermometer
Summary
recipe image
Recipe Name
Peperroomsaus
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*