Gevulde kaassoesjes

Voor de maandelijkse foodblogswap mocht ik koken van de blog van Lisette, die samen met haar vriend en twee dochtertjes een chambres & table d’hôtes runt in Frankrijk. Op www.onzefransekeuken.nl vind je veel van de recepten terug die zij voor haar gasten klaarmaakt, in het hoogseizoen maar liefst zes avonden in de week.

Gevulde kaassoesjes
Ik wist al vrij vlot wat ik wilde gaan maken. Gevulde kaassoesjes! Ik ben namelijk dol op soesjes – en dan vooral de hartige variant ervan – maar maakte ze nooit zelf omdat ik dacht dat het een lastig recept was. Ik haal ze bij de banketbakker, een prijzige delicatesse! Maar haar stap voor stap recept zag er zo goed uit, dat moest me gewoon lukken toch?

En inderdaad, soesjes maken is helemaal niet moeilijk. Het enige ‘lastige’ is het behoorlijk zware roerwerk. Een gratis workout dus! Ik heb nu echt de smaak te pakken! Ik maakte dit keer kaassoesjes, maar ik heb al profiteroles, eclairs en soesjes met vullingen als paté-cranberry of blauwe kaas-vijgen op mijn to cook lijstje staan. Bedankt Lisette!


Wat heb je nodig (ca. 24 stuks gevulde kaassoesjes)

  • 85 gram boter
  • 175 ml water
  • 110 gram bloem
  • ¼ theelepel zout
  • mespuntje nootmuskaat
  • 3 eieren

Kaasvulling:

  • Pakje monchou of andere roomkaas (200 gram)
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • Flinke scheut room of koffiemelk
  • halve theelepel gerookte paprikapoeder
  • Peper
  • Zout


Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng het bloem, de zout en nootmuskaat door elkaar in een kom. Breng in een ruime (steel)pan het water en de boter aan de kook. Haal zodra het begint te koken (en alle boter gesmolten is) de pan van het vuur en voeg de bloem in één keer toe. Roer ca. 1 minuut goed door met een houten lepel totdat je een glad deeg krijgt dat loslaat van de zijkant van de pan.

Zet de pan terug op een zacht pitje en meng het geheel al roerende nog 2 minuten door elkaar. Haal de pan van het vuur, zet ‘m op een stevig oppervlak en voeg een ei toe. Roer goed en snel door, het ei mag niet gaan stollen. Flink doorroeren tot het mengsel weer glad is. Voeg het tweede ei toe en herhaal, doe hetzelfde met het 3e ei.

Maak kleine hoopjes van het beslag op de bakplaat met twee lepels of gebruik een spuitzak. Houd wel wat tussenruimte aan. Doe de bakplaat in de oven en bak de soesjes ca. 20 minuten. Haal ze uit de oven en laat volledig afkoelen.

Maak ondertussen de vulling door de monchou en geraspte oude kaas luchtig te kloppen met de mixer. Voeg wat room of koffiemelk toe om de creme wat soepeler te maken. Breng op smaak met de gerookte paprikapoeder, zout en flink wat vers geraspte zwarte peper.

Je kunt de soesjes opensnijden en vullen of een gaatje in de onderkant maken en vullen. Ik heb ze opengesneden. Vul met een spuitzak de soesjes met de kaascreme.

Ze zijn het allerlekkerst als je ze meteen eet. Je kunt ze ook in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje, de soesjes worden wat taaier maar smaken nog steeds heerlijk!

Ook lekker:

(Zon)ovengedroogde tomaatjes Op het geweldige blog van Koken met Karin kwam ik dit recept voor ovengedroogde tomaatjes tegen. Bij gebrek aan Italiaanse zon drogen wij onze tomaatj...
Pastasalade spiesjes Caprese Als je binnenkort nog eens gaat picknicken of je bent uitgenodigd voor een tuinfeest of bbq en gevraagd iets mee te nemen, denk dan eens aan deze lekk...
My happy kids: gezonde traktaties Hoewel de meeste kinderen bij een feest of verjaardag denken aan taart, snoep en chips, denken de meeste scholen daar anders over. Logisch misschien w...
My happy kids: supersnelle kaasbroodjes Het is weer tijd voor een recept van My happy kids: supersnelle kaasbroodjes! Al eerder plaatste mijn moeder het recept voor hele lekkere kaneelbroodj...

One Comment

  1. Leuk, dit recept voor iets wat je normaal kant-en-klaar koopt! Ik ben namelijk niet zo dol op de kaassoesjes uit de winkel, die vind ik te zout. Nu ik weet hoe je ze zelf maakt, kan ik dit receptje helemaal aanpassen aan mijn eigen smaak.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge