Home » Suppli al telefono (risotto-ballen)
suppli al telefono (risotto-ballen)

Suppli al telefono (risotto-ballen)

In juli heb ik door vakantie een keertje overgeslagen, maar deze maand kon ik gelukkig weer meedoen met de foodblogswap. Ik kreeg dit keer Anja’s foodblog toegewezen. Na een chronische ziekte en operatie kon Anja eindelijk weer genieten van eten en besloot daarop de uitdaging aan te gaan om gedurende 365 dagen elke dag een recept te koken. Haar blog staat dus ook boordevol heerlijke recepten!

suppli al telefono (risotto-ballen)

Hoe moet ik daar uit kiezen?? Gelukkig viel mijn oog al snel op de arancini, iets wat ik al heel lang een keer zelf wilde maken. Deze risotto-ballen at ik regelmatig toen ik nog in Italië woonde. In Rome heetten deze balletjes suppli al telefono. Suppli komt van het Franse ‘surprise’ en ‘al telefono’ – aan de telefoon – is afgeleid van het feit dat wanneer je zo’n bolletje openbijt, de gesmolten mozzarella draden trekt die lijken op een telefoonkabel. Ja mensen, vroeger had de telefoon een kabel…

Dat is dan ook meteen de verandering die ik heb aangebracht op het recept van Anja: de stukjes mozzarella in het midden. En ik laat de doperwtjes weg. Ik moet trouwens altijd lachen als er in recepten ‘een restje risotto’ staat. Ik heb nooit risotto ‘over’. Nooit. Maak je voor dit recept dus – net als ik – risotto, houd er dan rekening mee dat deze volledig afgekoeld moet zijn. De avond tevoren een flinke portie maken, genieten en 250 gram apart houden is dus de beste optie.

Suppli al telefono of risotto-ballen

Wat heb je nodig (ca. 10 stuks)

  • Ca. 250-300 gram afgekoelde risotto
  • 3 eetlepels Parmezaanse kaas
  • 5 bolletjes mini buffelmozzarella (ik gebruik meestal die van Galbani)
  • 1 ei
  • paneermeel of panic (Japans broodkruim)
  • (zonnebloem)olie

Breng de afgekoelde risotto op smaak met de Parmezaanse kaas en eventueel wat zout en peper. Maak met natte handen balletjes ter grootte van een pingpongbal. Maak met je duim een gat in het balletje en duw hier een half bolletje mozzarella in. Druk de bal weer dicht en draai nog even mooi rond. Maak zo alle risotto-balletjes.

Klop het ei los in een schaaltje. Doe de paneermeel of de panko in een ander schaaltje. Haal de balletjes eerst door hei en dan door de paneermeel.

Zet de balletjes een kwartiertje in de vriezer.

Verwarm een ruime hoeveelheid zonnebloemolie in een pan of gebruik een frituurpan (180 graden). Bak de risotto-balletjes in 3-4 minuten goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.

Buon appetito!

Summary
recipe image
Recipe Name
Suppli al telefono (risotto-ballen)
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

3 Comments

  1. Deze at ik laatst op een foodfestival, zo ontzettend lekker! Jouw versie klinkt top 🙂 En herkenbaar: een restje risotto, wat is dat???

  2. Lekker, ga ik ook eens proberen.

  3. Héél herkenbaar, risotto over hebben komt bij ons ook niet voor 😉 Laatst maakte ik ook risotto balletjes en speciaal daarvoor de risotto gemaakt. Helaas kon ik er niet vanaf blijven dus heel veel balletjes zijn het niet geworden haha

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*