Home » Over een foodblogger met een maagverkleining

Over een foodblogger met een maagverkleining

Gisteren was het precies een half jaar geleden dat mijn ‘nieuwe leven’ begon. Op 1 maart kreeg ik een gastric bypass, een operatie waarbij van een deel van mijn maag een nieuwe – kleinere – maag werd gemaakt. Na jaren overgewicht en 1.000.000 lijnpogingen was deze maagverkleining voor mij dé stap naar en hoop op een gezonder lichaam.

Voor en na foto

Geheim

Ik doe niet geheimzinnig over het feit dat ik een maagverkleining/gastric bypass heb gehad maar schreeuw het ook niet van de daken. Lang heb ik gedacht dat het op mijn blog geen rol hoefde te spelen. Maar omdat ik er zo veel vragen over krijg – ‘hoe moet het nu met je blog’ of ‘eet je ook alles wat je blogt?’ – leek het me nu wel eens tijd. Ook omdat ik ontzettend trots ben op het resultaat tot nu toe. Ik ben 36 kilo lichter maar nog belangrijker: zit goed in mijn vel, ben fit, straal, beweeg gemakkelijk, kortom ik ben ontzettend gelukkig!

Leven met een maagverkleining

Een gewoon mens heeft een maag ter grootte van een kleine meloen. Mijn maag heeft de grootte van een kiwi. Ik kan en mag daar nog steeds van alles in stoppen, het is dus wel zaak er zelf een gezond eetpatroon op na te houden. Er passen vier bitterballen in, maar ook een schaaltje kwark met vers fruit! Aan mij dus iedere keer weer de keuze om te bepalen wat mijn lichaam nu echt nodig heeft…

Gastric_Bypass_Illustration

Omdat ik maar zo weinig binnenkrijg en er door mijn (verkorte en omgeleide) dunne darm minder voedingsstoffen worden opgenomen, moet ik 6 keer per dag eten. Regelmaat is sowieso ontzettend belangrijk. En doordat mijn voedsel via een soort van trechter rechtstreeks in mijn dunne darm komt mag ik ook niet (nooit meer!) tegelijk eten en drinken. Het eten zou anders te snel en onverwerkt in mijn darmen terecht komen. Dat zorgt ervoor dat je – vooral in het begin – eigenlijk de hele dag bezig bent met eten en drinken. Ieder uur/half uur ‘moet’ je wel wat. Het is echt een proces van vallen en opstaan.

Eten en drinken

Na een half jaar weet ik nu wel zo’n beetje welk voedingspatroon het beste werkt. En vooral ook wat niet! Een groot voordeel: ik hoef nooit meer te lijnen. Ik mag en kan in principe alles eten, al valt niet al het voedsel even goed. Dit verschilt trouwens per persoon, iedereen met een gastric bypass heeft weer ‘last’ van andere dingen. Bij mij valt pasta behoorlijk zwaar op de maag. Ik eet het nog wel, maar kleine porties en minder vaak. En ik heb een passie voor soep ontwikkeld, iets wat ik voor die tijd eigenlijk zo goed als nooit at!

Op de blog Easydailyfood heb ik onlangs een eetdagboek bijgehouden. Dit geeft wel een aardig beeld van hoe een gemiddelde dag en week er ongeveer uitzien. Ontbijten en lunchen met een boterham of soep, gezonde tussendoortjes als vis, fruit of kwark en in de avond gewoon warm eten, maar dan ongeveer een half bordje.

Oosterse wortelsoep

Foodbloggen

Voor mijn blog krijg ik best veel producten opgestuurd of word ik uitgenodigd voor events en diners. En van dit alles kan ik nog steeds ontzettend genieten. Met mate, dat wel! In de week na mijn operatie (het was vlak voor Pasen) kreeg ik ontzettend veel pakketjes met chocolade. Gelukkig heb ik nog een man en kind die net zulke lekkerbekken zijn, dus op komt het toch wel!

De diners of lunches (met soms wel 7 gangen) waar ik voor word uitgenodigd hebben vaak kleine porties en duren ook wel een paar uur. Ik proef dan alles, maar stop soms ook gewoon na een paar happen. Want ook met een paar happen kan ik genieten van lekker eten! Het bord hoeft niet meer leeg. Ook met wijn doe ik het rustig aan. Heeft een diner een wijnarrangement dan neem ik bij iedere gang 1 of 2 slokken van de bijpassende wijn. Omdat alcohol sneller in mijn bloed wordt opgenomen ben ik vaak na 1 glas al aangeschoten….

limoncello-ricotta taart

Genieten met mate

Ja, ik eet alles wat er op mijn blog verschijnt. Taarten, risotto-ballen, Indiase curry of limoncello ijs. Maar dus wel in kleine hoeveelheden. Van de taart die ik voor mijn verjaardag bakte heb ik een piepklein stukje gegeten. Super machtig maar ook super lekker. En mijn man en zoon, maar bijvoorbeeld ook familie, collega’s of buren, krijgen de rest!

Ik ben ontzettend blij dat ik nog steeds een bourgondiër ben, nog steeds ontzettend veel van lekker eten en koken houd, graag uit eten ga en er over schrijf. Maar in tegenstelling tot voorheen heb ik nu een ‘rem’, eet ik niet meer mateloos. Ik heb leren te genieten met mate. Ik ben er nog niet – ik wil er nog zo’n 20 kilo af – maar ik geef mijzelf ook de tijd die daar voor nodig is.

Sporty spice

Ook niet onbelangrijk: was ik voorheen zo a-sportief als het maar kon, nu ben ik twee keer per week in de sportschool druk in de weer met gewichten. En ik vind het leuk!! Wanneer je veel afvalt verlies je ook spiermassa, dus is het belangrijk aan krachttraining te doen. En ik heb een activitytracker (Jawbone Up 2) gekocht, om mijzelf te stimuleren nog meer te lopen. Even een rondje in de pauze op het werk of ’s avonds een blokje om Pokemons vangen met mijn zoon: allemaal goed om die extra passen te maken en mijn doel te behalen!

Bedankt!

Bedankt!

Een speciaal bedankje voor de Nederlandse Obesitas Kliniek West (Den Haag) is hier op zijn plaats, hun begeleiding is top! De afgelopen 10 maanden (het hele traject betreft ook zo’n 4 maanden voorbereiding ) ben ik bijgestaan door een arts, bewegingsdeskundige, psycholoog en diëtiste. Ook een dank aan mijn lieve groepsgenoten (groep 16-06!) voor alle steun en hun vriendschap.

En het belangrijkste: bedankt Peter, Bodhi, (schoon)papa en (schoon)mama en familie voor alle steun en liefde. Jullie maken dat ik straal!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

30 Comments

 1. Mooi opgeschreven! Fijn dat je gewoon nog steeds lekker kunt genieten van alles. Echt goed bezig en die laatste 20 kilo gaan zeker lukken zo!

 2. Anne-Marie, wat heb je dat mooi opgeschreven! Goed dat je gewoon kan genieten van alles en toch alles nog mag/kan proeven. Succes met de laatste kilo’s, maar doe rustig aan en blijf in elk geval stralen! 🙂

 3. Wat mooi om te lezen en wat fantastisch dat het zo goed gaat!

 4. Fijn dat het goed met je gaat en dat je dit deelt. Het kan weer een hoop mensen inspireren. Dat plezier in sporten hoop ik ook nog eens te ontdekken hahaha!

  • Dank je! Had ik ook niet gedacht haha. Maar ben altijd best druk in mijn hoofd en die paar uurtjes in de sportschool zijn heerlijk om even mijn verstand op 0 te zetten. Niet denken maar gaan!

 5. Wat ontzettend knap van je en wat goed dat je die stap hebt genomen. Ik heb diep respect voor je! * applaus * en btw de postbode kwam hier gisteren een superlief pakketje voor Robin brengen. Waarvoor dank! Dikke X voor jou!

 6. Goed stuk Anne Marie en precies zoals het is gegaan. Het gaat je zeker lukken om de rest ook eraf te krijgen. En we blijven trots op je.

 7. Ik vind het echt super knap van je en dapper dat je deze keuze hebt genomen en er ook zo open over bent.

 8. Hoi Anne-Marie, jeetje wat knap alsnog zeg! Wat gebeurt eigenlijk als je per ongeluk teveel eet? Of kom je helemaal niet tot dat punt omdat je misschien heel snel al een vol gevoel teken krijgt?
  En wat een veranderingen… dat heeft vast heel veel moeite gekost. En nog iets… (sorry hoor hihi.. )word je maag dan ook weer terug naar zijn oude staat gebracht / grootheid als je af bent gevallen wat je wilde? Of is dit blijvend? Heel veel sterkte en succes en liefs, Mijntje.

  • Te veel eten gebeurt niet snel. In het begin at ik soms wel te snel, ik was vroeger echt een ‘schrokker’ maar nu word ik dan heel snel heel misselijk. Rustig eten en goed kauwen is belangrijk. Nee mijn maag blijft voor altijd klein, de operatie is onomkeerbaar. Op den duur stabiliseert mijn gewicht zich en zal ik niet meer afvallen.

 9. Trots op je hoor!! Maar je bent en blijft Anne Marie dik of dun de hoofdzaak is dat je je gezond en gelukkig voelt!!
  Ik ga na de vakantie weer eens een poging wagen….wish me luck?
  Liefs Ellen x

 10. Wat fijn dat je nog steeds overal van kan genieten. Heb je dat opnieuw moeten leren of lukte dat genieten vanaf her begin al?

 11. Volgens mij heb ik het al vaker tegen je gezegd maar ik heb echt diep respect voor de prestatie die je hebt neergezet en nog steeds neerzet. Ongelooflijk knap dat je 36 kilo bent afgevallen! Applaus voor jou!

 12. Door Jantine net je blog gelezen. Toen je een half jaar terug een operatie opperde durfde ik niet door te vragen. Dit is super nieuws! Knap hoor van je zoals je het aanpakt. Ik ben blij voor je dat het je al zo goed heeft geholpen.

 13. Wat heb je dit mooi geschreven en wat ga je er goed mee om wat ik kan lezen in een blog. Super fijn dat je zo een goede balans hebt gevonden, en zo te horen is de knop in je hoofd ook helemaal om! Wat goed.

 14. Hoi Anne-Marie, wat een mooi blog zeg! Mijn nicht heeft dit ook vorig jaar laten doen en ik weet dat het ook risico’s met zich meebrengt (heftige operatie) dus het is echt niet niks! En wat heerlijk dat je ook van kleine hoeveelheden eten kunt genieten…zover ben ik nog niet maar je inspireert me wel om dat weer te gaan doen!

  Heel veel liefs van mij!!! xoxo

  • Ik heb idd niet zo veel over de operatie verteld, maar het is idd een heftige en onomkeerbare ingreep. Maar net als met bevallen, je bent het alweer snel vergeten als je het resultaat eenmaal ziet 🙂

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*