Home » Een weekend rust, natuur en bakken bij Robèrt
Bakken bij Robèrt

Een weekend rust, natuur en bakken bij Robèrt

Vorig weekend was even een weekend voor mijzelf. Geen kinderen, geen man, geen huishouden, maar op zoek naar innerlijke rust. Waar kan je dat beter doen dan in het Brabantse land? De dag startte met een heerlijke geleide meditatie waardoor ik even niet in mijn hoofd bezig was met de vele lijstjes, maar echt heb kunnen ontspannen. Daarna de auto weer in naar Heusden, een prachtig vestingstadje. Elke maand is daar een leuke brocante markt, dus dat werd toch even de stalletjes afstruinen. Omdat een vriendin van mij hier woont, kom ik er vaker maar het voelt altijd als vakantie. Het is heerlijk wandelen op de vestingmuren maar ook het dorp zelf heeft leuke winkels en horeca. De volgende ochtend gaf de omgeving mij uitzicht op een prachtig mistig landschap. De ramen van de auto ging direct naar beneden en ik haalde nog eens diep adem. Op naar Oisterwijk! Want als echte foodie is er nog iets anders dat heel veel ontspanning geeft: bakken! En als je aan bakken denkt dan denk je aan: meesterboulanger en meesterpatissier Robèrt van Beckhoven. Ik ga bakken bij Robèrt!

Collage Brabant

Bakken bij Robèrt

Met heel veel plezier heb ik begin dit jaar naar het tv programma Brood gekeken. In deze zes afleveringen ben je getuige van de zoektocht van Robèrt van Beckhoven naar de verhalen, geheimen en achtergronden van brood in Europa. Een ideale combinatie tussen een reisprogramma en kookprogramma. Voor zover ik nog geen respect had voor deze man, is het door dit programma alleen nog maar meer geworden. Daarnaast sta je te popelen om zelf weer te gaan bakken en je aan dit eeuwenoude ambacht te wijden. Want het lijkt zo simpel: water en meel. Maar ook dit weekend werd het weer bevestigd: het is een gevoel dat je moet krijgen voor het deeg en het brood.

Collage bakken bij Robèrt

Bij Robèrt is brood niet zomaar brood. Geen vervoersmiddel voor beleg maar echte voeding en echt genieten. Velen kennen Robèrt van Heel Holland Bakt en de CupCakeCup maar ik vind hem vooral bewonderenswaardig door het feit dat hij het vak van bakker en patissier weer zo veel egards heeft gegeven. De bakkers waren nachtmensen die niet veel naar buiten traden maar Robèrt laat zien dat het anders kan, heeft kennisoverdracht centraal staan en heeft Nederland internationaal op de bakkerskaart gezet.

In de prachtige voormalige leerfabriek (KVL) in Oisterwijk zie je de veelzijdigheid van Robèrt en zijn vrouw Pirjo. Naast de prachtige winkel, de ‘open’ bakkerij en de cursusruimte is er nu ook een restaurant: Kafé van Leer. Stilstaan doet het stel volgens mij nooit want binnenkort openen zij in hetzelfde pand ook nog het Bakhuisje: een winkel met onder andere bakproducten. Het is dus echt het bezoeken waard!

Bakken bij Robèrt
Foto: Sander Damen, Foodblabla

Meesterlijke bakproducten

Na een rondleiding door het prachtige pand, is het tijd om aan de slag te gaan met de nieuwe Meesterlijke bakproducten van Van Beckhoven. Het ambacht van het brood maar dan voor iedereen thuis bereikbaar. Het zijn, op de koekenkit na, geen mixen. Want zoals hij zelf zegt: “in een mix zit niks.” Robèrt gebruikt altijd de beste producten, want de kwaliteit van het eindproduct begint bij de kwaliteit van de grondstoffen: Brabantse scharreleieren, gehakt uit Wagenberg en pistache uit Sicilië.

Om het door hem geselecteerde meel ook beschikbaar te maken voor iedereen thuis, heeft Van Beckhoven de beste meelsoorten maar ook pitten en zaden voor ons in een zakje gedaan. Daarnaast wordt er door Robèrt gebakken met zuurdesem. Om zelf thuis een desem te onderhouden heb je heel veel tijd en liefde nodig. Ook hier maakt Robèrt zijn eigen product toegankelijk voor iedereen want een gedroogde versie van zijn desem is in het assortiment opgenomen.

Bakken bij Robèrt
Foto: Sander Damen, Foodblabla

Na een bezielende uitleg van de meester waarin we meer leren over de producten en het proces mogen wij zelf aan de slag. Brood is een spel tussen water en bloem, en een beetje zout. Water en bloem samen laten fermenteren maakt een desem. Voeg desem toe aan water, bloem en zout en je hebt deeg. Laat het deeg een tijd staan, bak het en je hebt brood. Klinkt simpel, maar het is vooral een spel van percentages, tijd en gevoel. En dat maakt het dus ingewikkeld. Hij legt verder uit: hoe meer water op het brood, hoe lekkerder het deeg. Bloem bepaalt de smaak en water de kwaliteit. En zo bak je het lekkerste brood tussen de gaten. Kwestie van veel doen dus.

Collage producten

Foccacia en rozijnenbollekes

Vandaag bakken wij een focaccia en rozijnenbollekes (ofwel krentebollen). Het is prachtig om te zien hoe het deeg zich ontwikkelt als een levend wezen. Een slimme tip van Robèrt: maak een eigen rijskastje door een simpele plastic doos te pakken en daar een bakje gekookt water in te zetten. Deeg erin, deksel erop en klaar! We leren vouwen, kneden, stand opbouwen en opbollen. En wat bij de meester zo makkelijk lijkt, valt soms nog vies tegen. Want even brood bakken is er niet bij. Je hebt er echt alle aandacht en oefening voor nodig.

Het is mogelijk zelf je bakvaardigheden uit te breiden bij Robèrt: van brood tot banket van jong tot oud en van een simpele rondleiding tot een gevorderde cursus. En heb je geen tijd om naar Oisterwijk af te reizen, dan kan je ook veel leren van zijn instructievideo’s. Robèrt had ook nog een goede boodschap voor alle lezers: “leer verhoudingen (banket) en percentages (brood) uit een goed schoolboek, dan ken je de basis en leer je zelf variëren met wat je lekker vindt. Recepten van internet zijn dan niet meer nodig.”

Ofwel genoeg te doen met Robèrt. Thuis bakken kan je doen met de nieuwe meesterlijke bakproducten die te koop zijn met de Albert Heijn. Maar je kan ook je bakvaardigheden opdoen tijdens een masterclass, heerlijk brood en banket kopen in de winkel, wijn spijs combinaties proeven in Kafé van Leer of gewoon lekker op de bank de herhaling van het programma Brood kijken. En als je dan toch eens naar Oisterwijk afreist om dit alles te aanschouwen, breng dan ook nog even een bezoek aan het prachtige Heusden. Ik heb in ieder geval een heerlijk weekend gehad en vooral genoten van de heerlijke baksels. Nu rust terwijl het meesterlijk brooddeeg aan het rijzen is.

Collage winkel

PS: Eerder maakte ik al de koeken met de Meesterlijke koekenkit. Zo mooi als ze in de winkel eruitzien, is mij helaas niet gelukt. Ik vind ze ook iets te groot dus heb een kleinere versie gemaakt. Echt een aanrader: super makkelijk en erg goed van smaak. Enige nadeel: ze zijn zo op…

koekenkit

Credits uitgelichte foto: Sander Damen, Foodblabla

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. Wat een leuk stuk heb je geschreven over een hele leuke dag! Het was leuk je te ontmoeten. groetjes Debbie

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*