Hartige Dutch baby met zalm

Hartige Dutch baby met zalm

Langzaam aan ben ik al mijn pannen aan het vervangen. Ik heb er nogal wat. In mijn anti-aanbak pannen zat PFAS, en die wilde ik – om diverse redenen – graag vervangen door een PFAS-vrije antiaanbaklaag. Ook vind ik het fijn als pannen in de oven kunnen. Ideaal voor het maken van deze hartige Dutch baby met zalm!

PFAS

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn door de mens gemaakte chemische stoffen die gebruikt worden om alledaagse gebruiksvoorwerpen water-, vet- en vuilafstotend te maken. Denk aan regenjassen, voedselverpakkingen, cosmetica, blusschuim en traditionele antiaanbaklagen. PFAS zijn ijzersterk en breken heel langzaam af. Sommigen zullen pas na 1000 jaar volledig verdwenen zijn. Zowat alle PFAS die ooit gemaakt werden, zijn vandaag nog altijd aanwezig op onze planeet. Daarom kregen ze de bijnaam ‘forever chemicals’. Tijd dus voor een duurzamer alternatief!

GreenPan

PFAS-vrije antiaanbaklaag

GreenPan was in 2007 de eerste fabrikant die pannen met een PFAS-vrije antiaanbaklaag op de markt bracht. GreenPan werd ontwikkeld door twee Vlaamse jeugdvrienden en is dus een Belgisch merk. Toen ontdekt werd dat traditionele antiaanbakpannen bij oververhitting giftige stoffen vrijgeven, gingen ze bij GreenPan op zoek naar een gezond alternatief. Uiteindelijk kwamen ze terecht bij Thermolon, een keramische antiaanbaklaag zonder schadelijke PFAS en met een afgeleide van zand als basisgrondstof. 

Hartige Dutch baby met zalm

Roze!

Naast functioneel mag een pan ook gewoon heel mooi zijn. Ik gebruik ze immers iedere dag! Ik koos twee prachtige roze koekenpannen (20 en 26 cm) uit de Padova Reserve collectie van GreenPan. Want roze! En met een mooie goudkleurige roestvrijstalen handgreep. De pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen (gas, elektrisch, halogeen, keramisch, inductie) en kunnen in de oven. De pannen mogen in de vaatwasser maar zijn in een handomdraai schoon te maken met de hand.

Dutch baby

Een Dutch baby is afkomstig uit Amerika en is een kruising tussen een pannenkoek en een soufflé. Tijdens het bakken komt de pannenkoek – en dan vooral de randen – heel erg omhoog om vervolgens weer in te zakken. Traditioneel wordt de Dutch Baby vooral zoet gegeten, zoals deze versie met fruit en lemoncurd. Maar ook in een hartige versie is een Dutch baby een echte traktatie! Ook zo dol op vis? Ik zette de 10 lekkerste recepten met vis op mijn blog voor je op een rij!

Hartige Dutch baby met zalm

Hartige Dutch baby met zalm

Wat heb je nodig (lunch voor 1 grote of 2 kleine eters):

Ingrediënten

Extra nodig: ovenbestendige pan van ca. 20 cm.

Verwarm de oven voor op 225 graden en plaats direct een ovenbestendige pan in de oven. Klop de eieren los en voeg hier eerst de melk en dan in delen de bloem aan toe. Klop luchtig en zonder klontjes. Voeg een snufje zout toe en laat 10 minuutjes staan. 

Haal, als de oven op temperatuur is de pan eruit (voorzichtig, heet!) en zet op het fornuis. Laat een klontje boter smelten in de pan (ook langs de randen) en giet het beslag er in. Zet de pan terug in de oven. 

Bak de Dutch baby in ca. 15 minuten gaar. De randen komen flink omhoog!

Meng ondertussen de creme fraiche met de mierikswortel. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de halve avocado in plakjes.

Haal de Dutch baby uit de oven en beleg met de zalm, edamame boontjes en de avocado plakken. Besprenkel met de saus en serveer deze er extra bij.

Deze blogpost betreft een samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Summary
recipe image
Recipe Name
Hartige Dutch baby met zalm
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*