Home » Perengalette
perengalette

Perengalette

Zeg je herfst, dan zeg je appels en peren! Nou bak ik al van kleins af aan met grote regelmaat appeltaarten, maar een perentaart behoorde nog niet tot mijn herfst repertoire. Ik maakte deze eenvoudige perengalette en die viel zo goed in de smaak, dat deze nu ook tot het vaste herfst aanbod behoort!

perengalette

Galette

Een galette is een Franse, rustieke taart of plat baksel, meestal rond, met een deegrand die over de vulling heen is geslagenDe vulling kan zowel zoet (bv. fruit) als hartig (bv. groenten, kaas) zijn en het deeg kan variëren, zoals bladerdeeg, korstdeeg, of zelfs een beslag. Een Bretonse galette bijvoorbeeld is specifiek een flensje van boekweitmeel. Galettes worden vaak zonder bakvorm gebakken en hebben een rustieke uitstraling. Ik gebruikte dit keer kant-en-klaar koelvers taartdeeg.

Peren voor de perengalette

Voor de perengalette gebruikte ik Doyenné du Comice peren. De Doyenné du Comice, vaak Comice genoemd, is een peer van uitzonderlijke kwaliteit, met romig, zacht en zeer sappig vruchtvlees dat “smelt op de tong”, een geelgroene schil met roodbruine spikkels en een wat onregelmatige vorm. Je kunt ook Conference peren gebruiken.

amandelspijs maken

Amandelspijs

Met deze taart kun je het jezelf zo gemakkelijk maken als je wilt. Je kunt het deeg zelf maken (zie recept hieronder) of kant-en-klaar koelvries taartdeeg gebruiken. Je kunt de amandelspijs zelf maken, maar deze ook gewoon in de supermarkt kopen. Met kant-en-klare producten heb je deze taart binnen een kwartier in de oven staan, net genoeg tijd om de oven op te warmen!

Zelf galette deeg maken

  • 200 gr bloem
  • 150 gr koude boter
  • 1 grote eidooier
  • 50 ml ijskoud water

Doe de bloem in een kom en snijd met een mes de koude boter er door. Wrijf met je vingers er doorheen totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Klop de dooier los met het ijskoude water en voeg dit toe aan het kruimeldeeg. Kneed snel er een bal van en wikkel  in plastic folie. Laat het deeg een half uur in de koelkast rusten.

perengalette

Perengalette

perengalette

Perengalette

Een heerlijke rustieke taart met amandelspijs en peren
Print Pin
Gang: Taart
Keuken: Frans
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Servings: 8 porties

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • 1 rol koelvers taartdeeg (300 gram) of zelfgemaakt deeg
  • 300 gram amandelspijs
  • 3 handperen Conference of Comice
  • 1 ei
  • 2 eetlepels suiker
  • 50 gram pecannoten
  • 2 eetlepels honing

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Rol het taartdeeg op het papier uit op de bakplaat (met bakpapier indien je zelfgemaakt deeg gebruikt).
    1 rol koelvers taartdeeg (300 gram)
  • Snijd de amandelspijs in dunne plakjes en verdeel over de taartbodem. Laat ca. 4 cm van de rand vrij.
    300 gram amandelspijs
  • Schil de peren, halveer en verwijder het klokhuis. Snijd in plakjes (eventueel in waaiervorm, door de peren in te snijden maar de bovenkant vast te laten). Verdeel de peren over de amandelspijs.
    3 handperen
  • Vouw het deeg rondom de vulling. Klop het ei los en bestrijk hiermee de rand. Bestrooi met de suiker.
    1 ei, 2 eetlepels suiker
  • Bak in het midden van de oven in 30 minuten gaar.
  • Rooster intussen in een droge koekenpan in ca. 3 minuten de pecannoten met de honing. Verdeel de noten over de taart.
    50 gram pecannoten, 2 eetlepels honing
Delen op Facebook

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*