Er gaat niets boven zelfgemaakte kruidenboter. Als je eenmaal een keer zelf kruidenboter hebt gemaakt wil je nooit meer zo’n bakje uit de supermarkt. En je kunt er ook nog eens heerlijk op variëren. Zoals deze bearnaiseboter!
Bearnaisesaus
Het is mijn favoriete saus voor bij een heerlijke ribeye steak of bij gebakken sliptongetjes: bearnaisesaus. Maar het is best wel een klusje om dat even te maken. Bearnaisesaus is gemaakt van boter en eigeel en een ingekookte reductie van azijn, dragon, sjalotjes en peper. De naam van de saus betekent letterlijk ‘uit Béarn’, de Zuid-Franse geboortestreek van Henri IV. Henri IV was van 1589 tot 1610 koning van Frankrijk en een echte fijnproever.
Bearnaiseboter
Bearnaiseboter is feitelijk de versimpelde versie van deze heerlijke saus. Het smaakt fantastisch bij vlees van de bbq bijvoorbeeld. Met – op het eigeel na – dezelfde ingrediënten. Het grote voordeel is, is dat je het ruim tevoren kunt maken en ook kunt invriezen. Schep de boter op een stuk plastic folie en rol op tot een worst. Je kunt het nu laten opstijven in de koelkast om er daarna plakjes van te snijden voor op vlees of vis. Of invriezen. Wil je de luchtige boter liever op een stokbroodje smeren? Doe het dan in een bakje.
Zelf bearnaiseboter maken
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 100 gram roomboter op kamertemperatuur
- 1,5 eetlepel dragon fijngehakt
- 1/2 eetlepel witte wijnazijn
- 25 gram sjalotjes fijngehakt
- peper & zout
Aan de slag!
- Doe de roomboter in een staande mixer en klop in 10 minuten luchtig
- Hak de dragon en de sjalot fijn.
- Doe de dragon, sjalot en azijn bij de boter en mix nog even goed door.
- Breng op smaak met flink wat versgemalen zwarte peper en zout.