Home » Werkt collageen poeder echt als anti-aging supplement?

Werkt collageen poeder echt als anti-aging supplement?

Er is een hype die de laatste tijd veel stof doet opwaaien in de wereld van anti-aging: collageen. Maar wat is een collageen supplement en werkt collageen tegen rimpels? In deze blog duiken we in de fascinerende wereld van collageen poeders.

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat ongeveer een derde van alle eiwitten in ons lichaam uitmaakt. Het is verantwoordelijk voor het behoud van de structuur en sterkte van onze huid, haar, nagels, botten en gewrichten.

Naarmate we ouder worden, neemt ons vermogen om collageen aan te maken af. Vanaf ongeveer ons 25e begint onze collageenproductie te vertragen en tegen de tijd dat we in de 50 zijn, hebben we tot een derde ervan verloren.

Collageen vormt 80% van onze huid, dus dat is de reden waarom we tekenen van veroudering, een droge huid en rimpels beginnen te zien als we ouder worden. Daarnaast kan het verlies van collageen een heleboel problemen veroorzaken met betrekking tot je spieren, gewrichten, botten en zelfs je hart.

Door dit alles wordt gedacht dat het nemen van een goed collageensupplement wel eens nuttig zou kunnen zijn.

Wat zijn collageen peptiden?

Collageen is een structureel eiwit; een belangrijk onderdeel van je bindweefsel, dat je huid, spieren, ligamenten en meer bij elkaar houdt. Het ontwerp van collageen helpt om deze belangrijke structuren te voorzien van stevigheid en het vermogen om rek te weerstaan.

Als collageen wordt afgebroken in kleinere moleculen, of gehydrolyseerd, krijgen we collageenpeptiden. Dit zijn kortere ketens van aminozuren die gemakkelijker door ons lichaam kunnen worden opgenomen en gebruikt.

Collageen peptiden kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn van verschillende bronnen, zoals varkens, runderen en vissen. Verschillende voedingsmiddelen kunnen op natuurlijke wijze je collageeninname verhogen, zoals runder- en varkensbottenbouillon, kip met vel en vis.

Vitamine C bevordert collageen aanmaak

Welk effect heeft vitamine C op collageen?

Interessant genoeg hebben onderzoeken aangetoond dat vitamine C een grote rol speelt bij de productie van collageen, dus het is ook een goed idee om veel voedingsmiddelen met veel vitamine C te consumeren, zoals bessen, tomaten, citrusvruchten en paprika’s.

Welke soorten collageen zijn er?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam. Er zijn 28 soorten collageen, maar dit zijn de vier meest voorkomende soorten:

 • Type I: Het meest voorkomende type; te vinden in al het bindweefsel, met name littekenweefsel, pezen, ligamenten, botten en huid.
 • Type II: Komt voor in het kraakbeen van gewrichten en tussenwervelschijven in de wervelkolom.
 • Type III: Het hoofdbestanddeel van reticulaire vezels, vaak te vinden in organen zoals huid en bloedvaten.
 • Type IV: Een essentieel bestanddeel van de nieren, het binnenoor en de ooglens.

Collageen poeder wordt het meest verkocht, maar je kunt ook collageen kopen in capsulevorm. De typen collageen in supplementen kunnen ook variëren, dus je moet het etiket controleren om te zien welke soorten er in de verschillende producten zitten.

Mogelijke voordelen van collageen

Dit zijn enkele veelgenoemde voordelen van collageen:

 1. Gezondheid van de huid

Een van de bekendste voordelen van collageenpeptiden is hun positieve invloed op de gezondheid van de huid. Naarmate we ouder worden neemt de natuurlijke productie van collageen in ons lichaam af, wat leidt tot tekenen van veroudering zoals rimpels en een droge huid. Door supplementen met collageenpeptiden te gebruiken, kun je de collageenvoorraden van je lichaam weer aanvullen.

 1. Gezondheid van gewrichten

Collageen is mogelijk niet alleen goed voor je huid; het speelt ook een cruciale rol bij het behoud van gezonde gewrichten. Het zorgt voor de nodige structuur en demping in onze gewrichten waardoor ze niet tegen elkaar schuren.

Naarmate we ouder worden of door bepaalde aandoeningen, kan het collageen in onze gewrichten achteruitgaan. Dit kan leiden tot gewrichtspijn en aandoeningen zoals artrose.

Enkele studies hebben onderzocht of supplementen met collageenpeptiden kunnen helpen bij het verminderen van gewrichtspijn en het verbeteren van de algehele gezondheid van gewrichten bij atleten, ouderen en mensen met degeneratieve gewrichtsaandoeningen.

 1. Gezondheid van het bot

Collageen is een belangrijk onderdeel van onze botten en geeft ze structuur en stevigheid. Naarmate we ouder worden, neemt onze botmassa af, samen met onze collageenvoorraden, waardoor het risico op aandoeningen als osteoporose toeneemt. Deze aandoeningen worden gekenmerkt door een lagere botdichtheid en een hoger risico op botbreuken.

 1. Spiermassa

Collageenpeptiden kunnen ook bijdragen aan het behoud en de groei van spiermassa. Collageen bevat een aminozuur genaamd glycine, dat nodig is voor de synthese van creatine – een stof die spiergroei bevordert en fysieke prestaties verhoogt.

Collageen maakt wel 10% van je spierweefsel uit. Er wordt onderzocht of collageen supplementen de spiermassa helpen vergroten bij mensen met sarcopenie (verlies van spiermassa). Als je regelmatig aan krachttraining doet, kan het bovendien een van je fitnessdoelen zijn om je spiermassa en -omvang te vergroten. Om dat te kunnen doen, moet je voldoende eiwitten binnenkrijgen.

Collageenpeptiden zijn een compleet eiwit dat effectief kan zijn voor het opbouwen van spiermassa en kracht. Een dagelijkse dosis in combinatie met krachttraining kan tot betere resultaten leiden dan krachttraining alleen.

Soorten collageen supplementen

Met al deze voordelen vraag je je misschien af hoe je collageenpeptiden in je dieet kunt opnemen. De meest gebruikelijke manier is door middel van collageenpeptide supplementen, die verkrijgbaar zijn in verschillende vormen zoals collageen poeders, capsules of gummies.

Vitamine webshops hebben vaak een ruim assortiment waaronder:

 • Collageenpeptiden
 • Collageen met een smaakjes (aardbei, banaan, etc.)
 • Keto collagen
 • Viscollageen

Je kunt het poeder toevoegen aan je ochtendkoffie of smoothie, of zelfs verwerken in bak- of kookrecepten.

Conclusie

Collageenpeptiden bieden mogelijk verschillende voordelen, variërend van een gezondere huid tot sterkere botten en gewrichten. Ze zijn gemakkelijk op te nemen in je dieet door middel van supplementen en kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je wellness routine.

Het is en blijft cruciaal om te onthouden dat collageenpeptiden misschien voordelen bieden, maar nooit een vervanging zijn voor een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*