Home » Blauwe bessenjam of -confituur
Blauwe bessenjam

Blauwe bessenjam of -confituur

Toen ik laatst via TooGoodToGo maar liefst 600 gram blauwe bessen scoorde, wist ik gelijk dat ik er blauwe bessenjam van wilde maken. De ideale manier om vers fruit te ‘bewaren’!

Too good to go

TooGoodToGo

Ben je bekend met de app van TooGoodToGo? Hiermee ‘red’ je etenswaren van supermarkten, bakkers, restaurants of hotels die anders zouden worden weggegooid. Het meeste is in ieder geval houdbaar tot de dag van verkoop. Je koopt online voor € 4,99 een verrassingspakket (de inhoud weet je pas wanneer je de tas hebt opgehaald) en eind van de dag staat je pakket voor je klaar. Ik was heel tevreden met de score van deze tas van Hoogvliet Supermarkt.

Blauwe bessenjam

Blauwe bessenjam of blauwe bessen confituur

Weet jij eigenlijk wat het verschil is tussen jam en confituur? Bij confituur worden altijd hele vruchten gebruikt, die tijdens het bereiden deels stuk gaan. Bij jam worden de vruchten altijd gepureerd, voor of na het koken. Ik vind het zelf wel lekker als er nog herkenbare stukjes fruit in mijn jam zitten.

Blauwe bessenjam

Wat is geleisuiker

Ik maak mijn jam altijd het liefst met geleisuiker. Geleisuiker is kristalsuiker met pectine en citroenzuur. Dat zorgt ervoor dat de vruchten makkelijker ‘geleren’ ofwel tot jam worden gemaakt. Tevens is suiker hetgeen dat de jam conserveert, en daardoor dus minstens een jaar houdbaar maakt. Bij het gebruik van geleisuiker wordt er uitgegaan van 1 kilo fruit op 1 kilo suiker.

Wil je geen of minder suiker gebruiken? Er is ook geleisuiker speciaal (1 kilo fruit op 500 gram suiker) of geleipoeder. Houd er wel rekening mee dat je jam dan minder lang houdbaar is.

De jam gemaakt met geleisuiker is in de voorraadkast minstens een jaar houdbaar. Eenmaal geopend bewaar je de jam in de koelkast.

blauwe bessenjam

Scones met clotted cream en blauwe bessenjam

De jam is heerlijk op een verse scone met clotted cream. Of op een versgebakken wafel! Maar ook op een boterham met roomboter en jam of op de pannenkoeken. Of wat dacht je van een lepel door de yoghurt! De jam is op voor je het weet dus maak er lekker veel van wanneer de blauwe bessen in de aanbieding zijn.

Blauwe bessenjam

blauwe bessenjam

Blauwe bessenjam

Wanneer je goedkoop een grote hoeveelheid blauwe bessen scoort of plukt, maak er dan jam van!
Afdrukken Pin
Gang: Bijgerecht
Keuken: Westers
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 3 potten

Wat heb je nodig:

  • Kookpan
  • Schoteltje
  • Pollepel
  • Lege (jam)potten

Ingrediënten

  • 600 gram blauwe bessen
  • 600 gram geleisuiker
  • 1/2 citroen uitgeperst

Aan de slag!

  • Spoel de bessen en doe ze samen met de suiker en de citroensap in een pan met dikke bodem. Breng al roerend aan de kook. Laat vier minuten flink doorkoken. Druk de bessen een beetje stuk met een pollepel.
  • Doe een lepeltje jam op een schoteltje. Kun je er met je vinger een streep doortrekken zonder dat de jam terugvloeit? Dan ben je klaar!
  • Doe de jam in schone glazen potten (rechtstreeks uit de vaatwasser of omgespoeld met kokend water), sluit af en laat afkoelen.
Delen op Facebook

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*