Home » Piccata di pollo
piccata di pollo

Piccata di pollo

Volop heet dit gerecht piccata di pollo al limone. Meestal wordt piccata gemaakt met kalfsvlees. Ik maakte een versie met kip. Het is een lekker, licht, gemakkelijk en goedkoop gerecht, dat toch heel luxe aandoet. Tip voor het kerstdiner? En deze piccata di pollo staat ook nog eens in een mum van tijd op tafel!

piccata di pollo

Piccata

Piccata di pollo dus, piccata van kip. Piccata is Italiaans voor ‘platgeslagen’. Als bijvoeglijk naamwoord in een gerecht staat het voor ‘platgeslagen plakjes vlees of vis, klaargemaakt in een saus van citroen, boter en kappertjes’. Traditioneel wordt kalfsvlees gebruikt (is ook heel lekker!). Maar ook kip zie je vaak in Amerikaanse bereidingen. Er is ook een Milanese versie met zwaardvis en een vegetarische optie met seitan.

Piccata di pollo voorbereiden

Je kunt het vlees al helemaal voorbereiden (fileren, platslaan, bestrooien met zout en peper en wentelen door de bloem) en afgedekt in de koelkast bewaren. Als je de rest van de ingrediënten dan klaar zet wanneer je aan de slag gaat, dan is dit gerecht in minder dan 10 minuten klaar! Lekker met gebakken aardappeltjes.

Vind je dit gerecht lekker? Probeer dan ook zeker eens de Italiaanse saltimbocca alla romana. De mooie hapjespan kocht ik bij Wehkamp.

piccata di pollo

Piccata di pollo bereiden

piccata di pollo

piccata di pollo

Een heerlijk vleesgerecht van kip in een saus van citroen, wijn en kappertjes
Afdrukken Pin
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 4 personen

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • 400 gram kipfilet
  • 6 eetlepels bloem (100 gram)
  • 50 gram roomboter
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 citroen rasp en sap van de helft
  • 100 ml witte wijn
  • 2 eetlepels kappertjes
  • olijfolie

Aan de slag!

  • Snijd de kipfilets in dunne plakken. Leg op een snijplank, bedek met huishoudfolie en sla met b.v. een deegroller of vleeshamer nog wat platter.
  •  Bestrooi met peper en zout en haal beide kanten door de bloem.
  • Bak de kip in 2 minuten per kant gaar in een hapjespan met een scheutje olijfolie en 15 gram van de roomboter. Neem uit de pan en houdt warm onder aluminiumfolie.
  • Fruit in dezelfde pan in het resterende bakvet de gesnipperde sjalotjes en fijngehakte knoflook voor drie minuutjes.
  • Blus af met de wijn, citroensap (van een halve citroen) en citroenrasp van de hele citroen.
  • Leg de kipfilets terug in de pan en gaar ze nog een minuutje of twee in de saus.
  • Voeg de kappertjes toe en snijd de resterende 35 gram boter in blokjes en roer door de saus.
  • Lekker met gebakken aardappeltjes!
Delen op Facebook

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*