Home » Zin en onzin over SPF en zonbescherming
SPF en zonbescherming - smeer je goed in

Zin en onzin over SPF en zonbescherming

Welke factor moet je gebruiken? Hoeveel moet je smeren? Word je nog wel bruin als je factor 50 smeert? Tijdens een event bij Apotheek & Beauty in Monster leerde ik veel over SPF en zonbescherming. Ik vertel je er alles over!

De lunch bij Apotheek & Beauty!

Zonkracht

Op de site van het KNMI maar bijvoorbeeld ook bij de weersverwachting in de krant kun je zien wat de zonkracht is van die dag. Dat noemen ze de UV-index. Stelregel is dat insmeren met een beschermingsfactor (SPF) nodig is vanaf UV-index 3. En dat is al best snel!

Zonkracht KNMI

UV-licht

Er zijn twee soorten Uv-stralen: UV-A en UV-B. UV-A dringt diep door in je huid en richt schade aan die leidt tot huidveroudering. UV-B is oppervlakkeriger, en zorgt voor verbranding van de huid. Handig ezelsbruggetje: UV-A (Aging) en UV-B (Burning)

UV-licht heeft zeker ook positieve effecten op de huid. Zo wordt vitamine D gevormd onder invloed van UV-B straling en kunnen huidaandoeningen als psoriasis en eczeem verbeteren. Maar de negatieve effecten zijn groter. Te veel blootstelling aan UV-licht veroorzaakt huidveroudering en huidkanker.

SPF en zonbescherming

Zonnebrandmiddelen

Een zonnebrandmiddel biedt bescherming tegen UV-B- en infraroodstraling en voorkomt huidschade. Er zijn ook zonnebrandmiddelen die beschermen tegen UV-A. Je kunt dat terugvinden op het etiket.  De factor (SPF) bepaalt hoe lang je in de zon kunt blijven zonder te verbranden. Hoe hoger de factor, hoe langer het middel je beschermt. Over het algemeen kun je zeggen dat b.v. een SPF20 je 20 x langer beschermt dan zonder zonnebrand.

SPF en zonbescherming - smeer je goed in

Welke SPF en zonbescherming?

De factor die je nodig hebt is afhankelijk van je huidtype en de felheid van de zon. Gebruik minstens factor 20! Maar nog belangrijker: smeer regelmatig (iedere twee uur en nadat je gezwommen hebt), op tijd en voldoende! Dat betekent dat je je insmeert een half uur voordat je de zon in gaat. En wees niet zuinig. Eigenlijk heb je – als je goed smeert – 35 ml zonnebrandcrème nodig. Dat is veel! En ja, je wordt nog wel bruin als je je insmeert! Het gaat iets langzamer maar wel veilig, en zonder huidschade!

SPF en zonbescherming

SPF en zonbescherming voor kinderen en bij gebruik van medicijnen

Een kinderhuid is dunner en gevoeliger dan de huid van volwassenen. Hetzelfde geldt als je bijvoorbeeld antibiotica slikt of chemotherapie krijgt of heb gekregen. Houd kinderen dan ook zo veel mogelijk uit de zon tussen 11.00 en 15.00 (ook volwassenen zitten rond die tijd liever onder een parasol) en smeer kinderen goed en regelmatig in. Ook en vooral na het zwemmen, zelfs als een zonnebrandmiddel claimt ‘watervast’ te zijn.

La Roche-Posay

Goede zonnefilters

Goede zonnefilters, die ook beschermen tegen UV-A en weinig kans geven op allergie, zitten bijvoorbeeld in producten als Sun Oil Control SPF 50+ van Eucerin (speciaal voor de vette en acne-gevoelige huid), de SPF50+ fluid zonder parfum van Avene en de Anthelios SHAKA Fluide SPF50+ van La Roche-Posay (laat geen witte waas achter en prikt niet in de ogen).

Ook heel fijn is de Idéal Soleil frisse gezichtsmist SPF50 van Vichy. Deze zonnespray met factor 50 kun je ook over je make-up gebruiken. Ideaal dus als je tijdens een zonnige dag op kantoor besluit op een terrasje te gaan lunchen!

Zonnebrandmiddelen kopen en bewaren

Kijk uit bij het kopen van zonnebrandmiddelen buiten Europa. Die vallen niet alleen buiten de Europese regelgeving maar kunnen soms ook al jaren oud zijn. Je hebt vast wel eens van die stoffige flesjes zonnebrandcrème gezien in een strandwinkeltje. Net als bij een reeds geopende fles zonnebrandmiddel van vorig jaar is er dan geen garantie meer op de werking van de SPF. Neem geen onnodig risico met je huid en koop voor je vakantie gewoon nieuwe zonnebrandmiddelen!

Zonbescherming online

Je zonnebrandmiddelen koop je handig en snel via de webwinkel van www.apotheekenhuid.nl. Of ga eens langs bij de prachtige winkel Apotheek & Beauty in Monster, waar je ook diverse behandelingen kunt laten doen. Ik schreef er eerder al een blogpost over.

De webwinkel heeft een uitgebreid assortiment en bezorgt gratis vanaf een besteding van € 39,95. Al je voor 15.00 uur bestelt heb je de producten de volgende dag al in huis (mits op voorraad). 

Ik ben door Apotheek & Beauty uitgenodigd. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

14 Comments

 1. Mijn favoriet is de Eucerin Sun Sensitive Protect Mist Transparent SPF30

 2. Ik heb net zonproducten van Vichy besteld. Dat zijn toch wel mijn favorieten. Goed beschermt de☀️in!

 3. Een duidelijk artikel en het is zo belangrijk om je goed in te smeren, bijlopen in de zomer altijd in de bergen en klimmen in de rotsen, ik smeer er op los, want zou niet willen dat mijn kinderen of ik zelf zou verbranden. Ik gebruik altijd Garnier spray, puur omdat dit zo makkelijk is om op te smeren en de kinderen hier dus ook even voor stil kunnen staan.

 4. Wat een leuke actie ! Het merk wat mij goed bevalt en waar m’n huis goed op reageert is La Roche-Posay Anthelios. Ik ben erg benieuwd naar de Spray factor 30 en ook naar de Facemist factor 50. Die laatste ken ik nog niet (hier bij apotheek klein assortiment) en lijkt me fijn in gebruik. Zonnige grtjs !

 5. Tessa Groot

  Top actie! Ik smeer op aanraden van mijn dermatoloog al met factor 50, ivm voorstadium van huidkanker wat mijn huis ontwikkeld, maar eigenlijk altijd met nivea.
  Zou graag wat anders testen! Zoals deze La Roche-Posay Anthelios XL Voedende Olie SPF50+ – 200ml.
  Ben er wel achter dat ik graag spray producten gebruik!

 6. Marina Korink

  Met onze lichte huid moeten wij toch wel factor 50 smeren! Wij hebben allemaal een lichte huid behalve mijn man. Die wordt gelijk bruin en verbrand niet. Als ik win zou ik graag een voedende spray hiermee kopen.

 7. Mag er gekozen worden uit het gehele assortiment? In dat geval ga ik voor de Avene Xeracalm AD Balsem.

 8. Margriet Wildeman

  Interessant artikel! Staan toch weer dingen in die ik nog niet wist. Binnen ons gezin smeren we altijd met factor 50. Ik heb inmiddels genoeg ingeslagen voor de zomer. Daarom ga ik graag voor de Vichy Liftactiv Collagen dagcreme ???

 9. Ik heb net een voorraadje zonnebrandcrème ingeslagen. Ik ben nog op zoek naar een fijne dagcrème, de Eucerin Q10ACTIVE Antirimpel Dagcrème – 50 ml lijkt mij wel erg fijn.

 10. Claudia Diependaal
 11. Linda Smeets

  Zeer informatief artikel!
  Smeren is absoluut geen overbodige luxe. Binnen ons gezin smeren wij doorgaans met spf 30.
  Echter gaan wij deze zomer naar de tropen en gebruiken dan liever spf 50.
  Ik kies daarom dan ook graag voor Vichy CAPITAL SOLEIL Beach Protect Hydraterende Melk SPF50+.

 12. zo’n kinderspray met trigger van eucerin lijkt me wel fijn 🙂 ik gebruik altijd graag de eucerin producten, heeft me veel geholpen met mijn gevoelige huid

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*