Home » Mini cursus bubbels kiezen
bubbels kiezen

Mini cursus bubbels kiezen

Nog een paar dagen, dan is het oudejaarsavond! En mogen we proosten op een (hopelijk) bruisend en gezond 2017. En dat doen we bij voorkeur met bubbels! Want bubbels horen bij oud en nieuw als pakjes onder een boom! Maar hoe kies je uit al die verschillende mousserende wijnen? Ik geef je vandaag een mini cursus bubbels kiezen!

champagneglazen

Bubbels kiezen: de soorten

Champagne, prosecco, cava, cremant. Wat is nu eigenlijk het verschil? En hoe weet je of je kiest voor kwaliteit zonder te veel te betalen?

Champagne
Herkomst: Frankrijk
Druifsoorten: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier
Rijping: minimaal 15 maanden

Cava
Herkomst: Spanje
Druifsoorten: Xarello, Macabeo, Parellada, Chardonnay en Pinot Noir
Rijping: minimaal 8 maanden

Prosecco
Herkomst: Italië
Druifsoorten: proseccodruif

Cremant
Herkomst: voornamelijk uit Frankrijk
Druifsoort: afhankelijk van herkomst
Rijping: minimaal 12 maanden

Hoe komen de bubbels in de fles?

De bubbels in een glas mousserende wijn zijn het resultaat van koolzuurvorming tijdens het bereidingsproces. Bij de methode traditionelle (champagne, cava en cremant) vindt de tweede gisting plaats op de fles. Er worden gist en suiker aan de wijn toegevoegd waardoor extra alcohol en koolzuurgas ontstaat. Dit gebeurt gedoseerd en langzaam en is erg arbeidsintensief. Bij de prosecco vindt de tweede gisting plaats in roestvrijstalen tanks, waarna de wijn wordt gebotteld. Deze methode is sneller en goedkoper en de wijnen behouden hun fruitige smaak.

bubbels kiezen

Brut, secco of semi-secco?

Mousserende wijnen hebben vaak een hoge zuurgraad, daarom wordt na de tweede gisting suiker en zgn ‘reserve wijn’ (liqueur dosage) toegevoegd. Dit geeft de wijn een eigen stijl. Dit betekenen de gradaties:

Brut nature (< 3 gram suiker per liter), smaakt strakdroog

Brut (< 15 gram suiker per liter), smaakt droog tot milddroog

Seco (<17-35 gram suiker per liter), smaakt milddroog met zoetje

Semi-seco (<33-50 gram suiker per liter), smaakt friszoet

Serveren

Serveer de bubbels in een flute, een tulpvormig glas of een coupe. Hierin komt de smaak het beste tot zijn recht. Drink de wijn niet te koud, dan gaat er veel smaak verloren. Een droge brut drink je tussen de 10 en 12 graden, de wat zoetere seco mag iets kouder worden geserveerd, tussen 8 en 10 graden.

Betaalbare bubbels

Freixenet bewijst dat een mooie fles bubbels niet duur hoeft te zijn. De cava van Freixenet wordt volgens dezelfde strikte, traditionele productiemethode als champagne gemaakt.

Dit zijn twee van mijn favorieten:

freixenet-cordonnegro-brut

Freixenet Cordon Negro

Een frisse en strakdroge cava met aroma’s van groene appels en peren.

freixenet-cartanevada-semi-seco

Freixenet Carta Nevada

Liefhebber van zoet? Kies dan voor deze semi-seco met frisse tonen van appel en citrus.

Verkrijgbaar bij de slijterij of supermarkt voor € 6,99 – € 9,99

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Karin van Dam

    Lekker hoor ik ga ook voor de Freixenet

  2. Met jouw handleiding moet het lukken om nu een lekker flesje uit te kiezen.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*