Flammkuchen recept

Flammkuchen recept met of zonder zelfgemaakte bodem

Eerder schreef ik al enthousiast te zijn over de flammkuchen van Dr. Oetker. Mijn favoriete Duitse ‘pizza’, snel kant-en-klaar vanuit de vriezer. Maar zelf maken is natuurlijk altijd beter, en lekkerder! En dat zelf maken kun je heel gemakkelijk – easy style – doen door gebruik te maken van kant-en-klaar deeg.  Of je gaat all the way en maakt ook de bodem van de flammkuchen zelf!

Kant-en-klaar flammkuchendeeg

Kant-en-klaar flammkuchendeeg

Er is tegenwoordig prima kant-en-klaar flammkuchendeeg te koop, bijvoorbeeld van Tante Fanny. Het deeg is bakklaar en rechthoekig van vorm. Je rolt het kant en klaar flammkuchen deeg uit op bakpapier en kunt direct aan de slag. Ook Jumbo verkoopt flammkuchendeeg van het eigen merk.
 

Geschiedenis van de flammkuchen

Flammkuchen – letterlijk ‘brandende taart’ –  vindt zijn oorsprong in de Duits-Franse  Elzas. Bakkers die wilden testen of hun houtgestookte oven heet genoeg was om brood te bakken, legden een dunne rol deeg op de bodemplaat van de oven. Dun uitgerold deeg werd in het midden van de oven geplaatst en als de oven de juiste warmte had bereikt werd het deeg binnen twee minuten gaar. Als de temperatuur te hoog was vatte het vlam. Voila: flammkuchen. De proefstukjes werden besmeerd met crème fraiche, uien en spek en natuurlijk lekker opgegeten!

Flammkuchen recept

Flammkuchen

Wat heb je nodig (twee personen):

Flammkuchenbodem:

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 125 milliliter lauw water
  • 3,5 gram gedroogde gist
  • 0,5 – 1,5 theelepel zout, naar smaak

Flammkuchenbeleg (traditoneel):

Ingrediënten

  • 125 gram gerookte spek reepjes
  • 100 ml. crème fraiche
  • 2 uien (in ringen)
  • Vers gemalen zwarte peper

Meng alle ingrediënten tot een soepel deeg. Laat het deeg 1 uur rijzen, afgedekt en op een warme plek.

Verwarm de oven voor op 250 graden

Rol het deeg (kant-en-klaar of zelf gemaakt ) zo dun mogelijk uit en leg het op een vel bakpapier op de bakplaat. Bestrijk de bodem gelijkmatig met de crème fraiche. Maal flink wat zwarte peper er over heen. Verdeel de uienringen en de spekreepjes over de bodem. Bak de flammkuchen in ca. 10-15 minuten gaar (afhankelijk van de dikte en grootte van de bodem)

Summary
recipe image
Recipe Name
Elzasser flammkuchen
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

4 Comments

  1. Ik ben dol op Flamm Kuchen, maar dan wel zonder spek, want dat eet ik niet. Met kaas en knoflook vind ik lekker bijvoorbeeld.

  2. Oooo hier ben ik nou zo benieuwd naar he! Ik zag de flamkuchen van dr Oetker al op meerdere blogs voorbijkomen en deze zelfgemaakte lijkt me ook zo heerlijk! Misschien toch maar eens wat tijd voor gaan maken dit weekend 🙂

  3. In Duitsland kun je heel veel varianten van de flammkuchen krijgen, dit is de Elzasser. Maar kaas en knoflook is idd ook heerlijk.

  4. Vooral mijn zoontje is er dol op. Bij de Sligro heb ik dit weekend kant en klare diepvries flammkuche bodems gevonden. Lekker en gemakkelijk om dan zelf vers te beleggen.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*