Van een vriendin van mijn moeder kreeg ik een set amuselepels. Leuk om daar een receptje voor de feestdagen mee te bedenken. Een lekker eenhaps gerechtje, om de eetlust op te wekken! Het werd deze amuse van rösti, zalm en kwartelei!

Amuse
Het woord “amuse” komt uit de Franse taal, en is een verkorting van de termen “amuse-bouche” of “amuse-gueule”, wat letterlijk “mondvermaak” betekent. De term werd in de Franse culinaire traditie gebruikt voor kleine hapjes die als eetlustopwekker dienen en de smaakpapillen prikkelen voordat het diner of een gang begint. Je kunt overigens ook zelf amuselepels maken, zoals in dit recept!
Rösti
Ik maakte het mijzelf gemakkelijk en gebruikte kant-en-klare rösti (Aviko) uit de vriezer. Maar je kunt natuurlijk ook zelf rösti maken.
Kwartelei
Het breken van zo’n piepklein kwarteleitje vergt een beetje vaardigheid. De schil is namelijk heel dik en taai. Het gaat het beste wanneer je met een scherp mesje eerst een gaatje in de schil maakt en vervolgens een snee van ongeveer 1,5 cm maakt. Daarna kun je het ei voorzichtig breken en het eitje bakken. Wil je een perfect rond gebakken ei? Gebruik dan een poffertjespan! Ik vind de ‘ambachtelijke’ vorm wel zo leuk.

Amuse van rösti, zalm en kwartelei

Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 50 gram gerookte zalm
- 100 gram rösti Aviko original
- 6 kwarteleitjes
- 1 klontje boter
- klein scheutje olie
Aan de slag!
- Bak de rösti gaar in een klontje boter gaar in de koekenpan in ca. 10 minuten. Breng op smaak met zout en peper.100 gram rösti, 1 klontje boter
- Bak de kwarteleitjes in een andere koekenpan in een klein scheutje olie6 kwarteleitjes, klein scheutje olie
- Leg op iedere lepel een hoopje rösti. Verdeel hier de gerookte zalm over en top af met een gebakken kwarteleitje. Strooi een beetje zout op het ei.50 gram gerookte zalm





