Feestdagen

Toll! Naar de kerstmarkt in Duitsland

Al zolang ik mij kan herinneren bezoek ik samen met mijn moeder ieder jaar een Duitse kerstmarkt. In het verleden gingen we vaak met de bus een dag op en neer. Een hoop gestress en veel te weinig tijd. Inmiddels gaan we met de trein en maken we er een […]

Vijf culi cadeautjes onder de vijf euro

‘t heerlijk avondje is gekomen, avondje van Sinterklaas’ Hoera, het is pakjesavond! Ga je vanavond ouderwets aan de slag met surprises en gedichten? Of ga je dobbelen? Voor iedereen die vandaag nog snel wat last-minute cadeautjes moet scoren geef ik je hieronder tips voor vijf culi cadeautjes onder de vijf […]

De allerlekkerste chocolade(letter)mousse!

Komen de pepernoten en chocoladeletters je nu al een beetje de neus uit? Of heb je toch al meer gesnoept dan je lief is? Bewaar de chocoladeletters dan zodat je later in de maand (kerst?) er heerlijke chocolademousse van kan maken. In al zijn simpelheid voor mij het allerlekkerste dessert […]

Pepernoot of kruidnoot? Plus natuurlijk het recept!

Pepernoten zijn een Nederlandse traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de 16e eeuw. In die tijd krijgen kinderen bij het Sinterklaasfeest pepernoten die gemaakt zijn van deegresten van peper- en kruidkoek. Het eten van pepernoten is al te zien op schilderijen van Jan Steen. Sinds de 18e eeuw is de […]

Amandelspijs maken

In de gevulde speculaas, een dun laagje over de deegbodem van een appeltaart, in rozijnenbrood: amandelspijs is heerlijk. De spijs die in de winkel vaak verkocht wordt onder de naam “banketbakkersspijs” wordt gemaakt van witte bonen en gemalen abrikozenpitten. Een stuk goedkoper, maar ook een stuk minder lekker! Dit banketbakkersspijs […]

Marcipano, smeerbare marsepein

Hij is voor groot en klein, groot en klein, groot en klein. Hij is voor groot en klein, voorzien van taai en marsepein. Liefhebbers van marsepein komen deze dagen goed aan hun trekken. Je struikelt nu over de aardappeltjes, varkentjes en wortels. Maar wist je dat marsepein nu ook verkrijgbaar […]

Wie zoet is krijgt…..

Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint. Voor mij toch wel de leukste en gezelligste dagen van het jaar. De aankomst van de boot, het Sinterklaasjournaal, schoen zetten, pakjes avond. Daarom op My happy kitchen de komende weken extra aandacht voor dit puur Hollandse feest. Wie zoet is krijgt…..een […]

worteltjestaart

Bakker heeft u ook worteltjestaart?

Eigenlijk kende ik de worteltjestaart alleen uit de bekende mop van het konijn dat bij de bakker kwam. Bakker heeft u ook worteltjestaart? Vies hé! Maar de laatste jaren lijkt de ‘carrot cake’ ook in Nederland een plaatsje te veroveren tussen de appel- en slagroomtaarten. Ik proefde er al een […]

Matses!

Matses (of matzes) horen voor mij onlosmakelijk bij Pasen. Volgens mij aten we ze vroeger ook alleen maar rond die periode. Dik besmeerd met roomboter en bestrooid met een dikke laag suiker. Mmmm! Maar wat zijn matzes eigenlijk en horen ze ook echt bij het Paasfeest? Matses horen eigenlijk bij […]