Home » Pepernoot of kruidnoten bakken
kruidnoten

Pepernoot of kruidnoten bakken

Pepernoten zijn een Nederlandse traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de 16e eeuw. In die tijd kregen kinderen bij het Sinterklaasfeest pepernoten die gemaakt waren van deegresten van peper- en kruidkoek. Het eten van pepernoten is al te zien op schilderijen van Jan Steen. Ik leg uit wat het verschil is en deel het recept om zelf kruidnoten te bakken!

kruidnoten recept

Van pepernoot naar kruidnoot

Sinds de 18e eeuw is de pepernoot zoals wij deze kennen in trek. Deze is van dezelfde soort kruiden gemaakt als speculaas en ontstaat als zeelieden peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagels meenemen uit het Verre Oosten. De pepernoot met de meeste kruiden en de bolle vorm wordt het meest populair en wordt ‘kruidnoot’ genoemd. In de volksmond gebruikt men echter vooral de verzamelnaam pepernoot.

kruidnoten

Pepernoten

In de 19e eeuw staat de pepernoot voor het eerst vermeld in kookboeken. Het strooien van pepernoten is ook een traditie die dan onstaat. In die jaren komt Sinterklaas voor het eerst bij mensen thuis. Het strooien van de pepernoten zou symbool staan voor vruchtbaarheid.

Tegenwoordig kun je haast het hele jaar door kruidnootjes kan kopen. En zijn ze verkrijgbaar in de meest uiteenlopende en soms gekke smaken. Van Delft heeft zelfs pepernoten winkels in maar liefst 12 steden.

Maar zelf kruidnoten maken kan natuurlijk ook. Leuk om te doen met kinderen op een regenachtige woensdagmiddag! En je hele huis ruikt verrukkelijk! Zoals deze koolhydraatarme pepernoten. De smaak te pakken? Maak dan ook eens gevulde kruidnoten!

kruidnoten bakken

Kruidnoten bakken

Wat heb je nodig:

  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram bruine suiker
  • zout
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 50 gram boter
  • 1 eetlepel stroop
  • 1 eetlepel melk

Verwarm de oven voor op 175 graden. Roer bakmeel, suiker, zout en kruiden door elkaar. Voeg de boter in kleine stukjes door het meel. Kneed er de stroop en melk door tot een samenhangend deeg. Laat dit eventueel een dag in de koelkast staan. Maak kleine balletjes en druk ze op een met bakpapier bedekte bakplaat iets plat. Bak ze in het midden van de oven in ca. 10 minuten gaar.

kruidnoten bakken

Summary
recipe image
Recipe Name
Kruidnoten bakken
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 Comments

  1. Het stomme is dat ik nooit pepernoten heb gemaakt. Toch maar eens doen. Zo moeilijk is het niet :).

  2. Haha ik snap het wel hoor, ik koop ze ook 9 van de 10 keer gewoon in de winkel. Maar doe het alleen een keer voor die geur die er dan in je keuken hangt!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*