Italiaanse keuken

BLT pasta salade

Als dit mooie weer aan blijft houden kunnen we misschien nog wel een keer barbecueën! Ik lust best een stukje vlees maar ben toch het meest van de bijgerechten. Stokbrood, aioli en salades. In dit recept voor pastasalade maak ik dankbaar gebruik van een favoriete smaakcombinatie bij sandwiches: BLT, ofwel bacon, lettuce, […]

Spaghetti cacio e pepe

Cacio e pepe is een Romeinse klassieker en betekent letterlijk ‘kaas en peper’. Het is een eenvoudig gerecht met slechts 3 ingrediënten: spaghetti, peper en pecorino (schapenkaas). Het geheim van een goede cacio en pepe zit ‘m niet zozeer in de ingrediënten maar in de bereiding. Een ingenieus ‘trucje’ van […]

Pastasalade kip pesto

Met dit warme weer is het heerlijk om buiten te eten. En een pastasalade neem je dan makkelijk mee. Stokbroodje erbij, kruidenboter en/of aioli, flesje wijn en je picknick is klaar. Kleed, leuke bordjes, bestek, servetjes en plastic wijnglaasjes (bij Xenos vind je veel leuks voor weinig!). Deze pastasalade is […]

Fussili met salami en rozemarijn

Het komt misschien omdat ik een aantal jaar in Italië heb gewoond, maar ik kan gewoonweg geen genoeg krijgen van pasta. Als het aan mij lag at ik het iedere avond! Je kunt ook zo heerlijk variëren met pasta, het gaat nooit vervelen. En een belangrijk pluspunt: er staat vrijwel […]

Pizza bianca

Tijdens één van onze vakanties aan het meer van Caldonazzo in Italië aten we voor het eerst een zogenaamde pizza bianca (witte pizza). Dat is de verzamelnaam voor pizza’s zonder de traditionele basis van tomatensaus. Deze pizza was de streekspecialiteit, de pizza Valsugana. Deze pizza wordt belegd met Tiroler speck, […]

La Vialla

Zo’n twee keer per jaar bestel ik – samen met collega Brigit (die overigens fantastisch kan koken!) Italiaanse producten bij de biologische boerderij La Vialla in Toscane. Een beetje raar misschien om je ‘boodschappen’ vanuit Italië te laten bezorgen. Er zijn dan ook een paar voorwaarden aan verbonden. Je moet voor […]