Italiaanse keuken

Klein Piëmonte in Amsterdam

Nederlanders zijn dol op Italië en de Italiaanse keuken. Niet zelden zijn vakantiegangers bij thuiskomst een culinaire ervaring rijker en vanaf dan altijd op zoek naar de beste locale producten. Maar waar vind je die in Nederland? Bij Klein Piëmonte! Midden in de Jordaan dus! Aan de elandsgracht 87 is […]

Ravioli met vijg, pecan en parmaham

Bij Jumbo kocht ik laatst deze verse ravioli gevuld met geitenkaas en gekarameliseerde ui. Dat klinkt lekker! En ik kreeg ook meteen inspiratie voor wat ik er mee wilde gaan maken. Ravioli met vijg, pecan en parmaham. Herfstsmaken dus! Met zo’n pak verse ravioli uit de supermarkt maak je dit heerlijke […]

Salame di cioccolato of Arretjescake

Een oer-Hollands recept of een Italiaanse klassieker? De Hollandse Arretjescake en de Italiaanse salame di cioccolato bevatten dezelfde ingrediënten en verschillen eigenlijk alleen van vorm. De arretjescake kreeg ik voor het eerst bij mijn schoonmoeder thuis. Een cake die je niet bakt, ik had er nog nooit van gehoord. Leuk […]

Klassiekers: spaghetti Bolognese

Had ik al eens verteld dat ik – ooit, lang geleden – Italiaanse taal en letterkunde heb gestudeerd?  En dat ik vervolgens een aantal jaar in Italië heb gewoond? Wat ik aan deze periode – inmiddels alweer zo’n 25 jaar geleden – vooral heb overgehouden is mijn passie voor pasta. […]

Pesto infographic

Het leek mij zo leuk om eens een infographic te maken over hoe je zelf de lekkerste pesto’s kunt maken. Want zolang je de verhouding van noten/olie/kruiden of groente en kaas goed hebt kun je van de meest lekkere combinaties pesto maken. Vandaar deze informatieve pesto infographic!   Daarnaast leek […]

Pastasalade Caprese

Deze pastasalade Caprese is gebaseerd op de beroemde Italiaanse insalata Caprese. De salade – vrij vertaald ‘in de stijl van Capri’ – is gebaseerd op de kleuren van de Italiaanse vlag en wordt vaak geserveerd als lunch- of voorgerecht. De basis is altijd tomaat, (buffel)mozzarella en basilicum, overgoten met olijfolie […]

Pastasalade bandiera Italiana

Heel wat jaren geleden at ik bij een geweldig goed Italiaans restaurant in het Duitse Essen een pizza die was gebaseerd op de Italiaanse vlag (la bandiera Italiana). Het rood van de parmaham, het wit van de mozzarella en het groen van de rucola. De smaakcombinatie was zo lekker dat […]

Zelfgemaakte gnocchi al gorgonzola

Ik zei het al in de food confessions tag: gnocchi al gorgonzola is nu typisch een gerecht waar je me ’s nachts voor wakker mag maken! Tot nu toe gebruikte ik altijd kant-en-klare gnocchi, maar op de foodbucketlist van dit kwartaal had ik mijzelf voorgenomen nu eens zelf aan de […]

Mijn favoriete comfort food: risotto

Ken je de term ‘comfort food’? Comfort food is eten waar je blij van wordt. Comfort food is rustgevend, hartverwarmend, troostrijk. Een gerecht helemaal alleen voor jezelf of juist om samen met vrienden of familie te delen. Welk soort gerechten daar onder vallen is natuurlijk persoonlijk maar de overeenkomsten zijn […]