Italiaanse keuken

Salame di cioccolato of Arretjescake

Een oer-Hollands recept of een Italiaanse klassieker? De Hollandse Arretjescake en de Italiaanse salame di cioccolato bevatten dezelfde ingrediënten en verschillen eigenlijk alleen van vorm. De arretjescake kreeg ik voor het eerst bij mijn schoonmoeder thuis. Een cake die je niet bakt, ik had er nog nooit van gehoord. Leuk […]

Klassiekers: spaghetti Bolognese

Had ik al eens verteld dat ik – ooit, lang geleden – Italiaanse taal en letterkunde heb gestudeerd?  En dat ik vervolgens een aantal jaar in Italië heb gewoond? Wat ik aan deze periode – inmiddels alweer zo’n 25 jaar geleden – vooral heb overgehouden is mijn passie voor pasta. […]

Pesto infographic

Het leek mij zo leuk om eens een infographic te maken over hoe je zelf de lekkerste pesto’s kunt maken. Want zolang je de verhouding van noten/olie/kruiden of groente en kaas goed hebt kun je van de meest lekkere combinaties pesto maken. Vandaar deze informatieve pesto infographic!   Daarnaast leek […]

Pastasalade Caprese

Deze pastasalade Caprese is gebaseerd op de beroemde Italiaanse insalata Caprese. De salade – vrij vertaald ‘in de stijl van Capri’ – is gebaseerd op de kleuren van de Italiaanse vlag en wordt vaak geserveerd als lunch- of voorgerecht. De basis is altijd tomaat, (buffel)mozzarella en basilicum, overgoten met olijfolie […]

Pastasalade bandiera Italiana

Heel wat jaren geleden at ik bij een geweldig goed Italiaans restaurant in het Duitse Essen een pizza die was gebaseerd op de Italiaanse vlag (la bandiera Italiana). Het rood van de parmaham, het wit van de mozzarella en het groen van de rucola. De smaakcombinatie was zo lekker dat […]

Zelfgemaakte gnocchi al gorgonzola

Ik zei het al in de food confessions tag: gnocchi al gorgonzola is nu typisch een gerecht waar je me ’s nachts voor wakker mag maken! Tot nu toe gebruikte ik altijd kant-en-klare gnocchi, maar op de foodbucketlist van dit kwartaal had ik mijzelf voorgenomen nu eens zelf aan de […]

Mijn favoriete comfort food: risotto

Ken je de term ‘comfort food’? Comfort food is eten waar je blij van wordt. Comfort food is rustgevend, hartverwarmend, troostrijk. Een gerecht helemaal alleen voor jezelf of juist om samen met vrienden of familie te delen. Welk soort gerechten daar onder vallen is natuurlijk persoonlijk maar de overeenkomsten zijn […]

Gnudi di ricotta met boter en salie

Op 24kitchen zag ik Jamie Oliver Italiaanse gnudi di ricotta maken. Nu heb ik een aantal jaar in Italië gewoond en veel geleerd over de Italiaanse keuken maar van gnudi had ik echt nog nooit gehoord. Het recept komt uit het boek Jamie’s comfort food. En comfort food is de […]

Snelle pasta met geitenkaas en honing

Ik kook altijd, ook als ik alleen thuis ben. Want een bordje pasta is in een handomdraai gemaakt en hé, ook in je eentje verdien je een fatsoenlijke warme maaltijd? En als je slim bent maak je gewoon twee porties, dan ben je de volgende dag nog sneller klaar! Zoals […]