De smaakcombinaties in deze Siciliaanse pasta met ansjovis en rozijnen zijn misschien niet de meest voor de hand liggende, maar probeer het zeker eens want je weet niet wat je proeft! Het is inmiddels één van mijn favoriete pasta’s geworden!
Gekarameliseerde uien
Eén van de hoofdrolspelers in dit gerecht zijn de gekarameliseerde uien. Het kost wat tijd (een half uur), maar het is zooooo de moeite waard! De goudbruine, ietswat zoete uien tillen dit gerecht naar een next level! Het leuk visbord heb ik gekregen, iets vergelijkbaars vind je bijvoorbeeld bij Dille & Kamille.
Rozijnen
Sicilië heeft een rijke geschiedenis met sterke Arabische invloeden, die vooral zichtbaar zijn in de architectuur, taal en keuken. De Arabieren regeerden over Sicilië van de 9e tot de 11e eeuw en lieten een diepe culturele erfenis achter. De rozijnen in dit gerecht zijn hier een goed voorbeeld van. Rozijnen doen het super goed in hartige gerechten, zoals bijvoorbeeld in deze mediterrane quiche met lamsgehakt.
Siciliaanse pasta met ansjovis en rozijnen

Siciliaanse pasta met ansjovis en rozijnen
Ingrediënten
- 200 gram pasta naar keuze
- 2 uien
- 1 eetlepel roomboter
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 25 gram rozijnen
- 10 ansjovis filets fijngehakt
- zwarte olijven naar smaak, in ringen
- Parmezaanse kaas geraspt
Aan de slag!
- Snijd de ui in halve ringen. Fruit de ui met 2 el olijfolie en de boter in ca. 30 minuten op laag vuur tot ze zacht en goudbruin zijn. Roer regelmatig om.2 uien, 1 eetlepel roomboter, 2 eetlepels olijfolie
- Kook intussen de pasta in water met wat zout.200 gram pasta
- Snijd de knoflook in plakjes en meng dit, samen met de balsamico, door de ui. Voeg na een minuut een scheutje kookvocht van de pasta, de rozijnen, de olijven en de ansjovis toe en gaar ca. 5 minuten op laag vuur.2 teentjes knoflook, 1 eetlepel balsamico azijn, 25 gram rozijnen, 10 ansjovis filets, zwarte olijven
- Voeg de pasta toe. Als het te droog is kun je nog wat extra kookvocht toevoegen. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas.Parmezaanse kaas