Home » My happy kitchen leest: Fooddetective
Fooddetective

My happy kitchen leest: Fooddetective

Al bladerend in een heel oud tijdschrift bij de orthodontist (een kind met beugel betekent vaak: veel oude tijdschriften lezen) kwam ik dit kookboek bezig. In Fooddetective proberen Marian Mudder en Daniëlle Hermans het verhaal achter allerlei beroemde en klassieke gerechten te achterhalen en geven uiteraard het recept. Geschiedenis en eten, mijn grootste passies. Waarom heb ik dit boek nog niet eerder ontdekt? Snel besteld dus. Een echte aanrader, en ik vertel je waarom!

Fooddetective

Fooddetective – wat is het?

Wat heeft Mexico met de Caesar Salad te maken? Wie heeft de hamburger uitgevonden? Wie was carpaccio? Achter het ontstaan van veel klassieke gerechten gaan spannende verhalen schuil. Marian Mudder (de actrice inderdaad) en Daniëlle Hermans combineren hun culinaire kennis en gedegen onderzoeksvaardigheden en duiken als detective in de materie om de herkomst van bekende gerechten te achterhalen. Ook gingen zij op zoek naar het meest oorspronkelijke recept. Een culinaire ‘whodunit’ over mythes rond wereldberoemde gerechten, over geheime ingrediënten, eeuwenoude familierecepten maar vooral: over lekker eten!

Fooddetective – beroemde gerechten en hun verhaal
Uitgeverij: Prometheus, 2014
Softcover, 223 blz

En, is het wat?

Wat is dit een ontzettend leuk kookboek. Een kookboek dat leest als een roman maar je tegelijkertijd van de lekkerste én originele recepten voorziet. En hoe leuk is het als je je gasten aan tafel kunt vertellen over het ‘Bellini-mysterie’ of het verhaal van ‘Tournedos Rossini en de corpulente componist’. Over hoe de alcohol uit de tiramisu verdween en waarom er op de carpaccio echt geen bergen sla, pijnboompitten, pesto en oude Hollandse kaas hoort. De toon is vlot en luchtig maar het onderzoek is echt gedegen. Meerdere verhalen worden uitgeplozen en de meest plausibele verklaring gekozen. Achterin het  boek vind je dan de oorspronkelijke recepten van de 26 klassiekers, van Sachertorte tot Eton Mess.

Fooddetective

Echt een aanrader voor iedereen die houdt van lekker eten, geschiedenis en mooie verhalen.

Het boek is te koop bij Bol.com maar speur ook eens op Marktplaats of boekwinkeltjes online. Ik kocht de mijne voor maar 5 euro!

In dit artikel is gebruik gemaakt van affiliated links. Lees hierover mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

4 Comments

  1. FabulousHeidi

    Wat lijkt me dit een leuk boek! Goede tip Anne-Marie! Ik ga ook ’s snuffelen 😀

  2. hmm lijkt mij een heel fijn boek toch maar even op mijn wishlist zetten

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*