Home » Margriet kookboek uit de jaren 60

Margriet kookboek uit de jaren 60

Mijn oudste kookboek is het Margriet kookboek beknopte editie. Volgens het colofon samengesteld door ‘Marianne’ (zonder achternaam) met medewerking van de Voedingsraad. De eerste druk van dit kookboek verscheen al in 1953. Dit exemplaar is waarschijnlijk van midden jaren 60.

Margriet kookboek
 

Margriet kookboek

Mijn moeder kreeg het van haar moeder en ik heb het weer van mijn moeder gekregen. Toch alweer zo’n 50 jaar oud dus. En dat is te zien. Het papier is vergeeld, de kaft valt uit elkaar. Toch pak ik het regelmatig om er recepten uit te maken. En om te lezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de introductie van hoofdstuk 1, dat gaat over tafeldekken en tafeldienen:

“Daar de dagelijkse maaltijden – vooral wanneer ze in gezinsverband worden genoten – wel dé hoogtepunten van de dag vormen, spreekt het vanzelf, dat hieraan de nodige zorg moet worden besteed. Een slordige of met weinig zorg gedekte tafel kán niet de stemming scheppen, welke voor een gezellig en sfeervol samenzijn bij de dagelijkse maaltijden wordt vereist.”
 
Desalniettemin biedt dit boek een goede basis voor heel veel verschillende gerechten. Ouderwetse soepen, echte vleescroquetten (zo mooi met een q), ragout en bearnaisesaus, allemaal gerechten die we nog steeds graag eten maar niet vaak meer zelf klaarmaken.
Pagina uit Margriet kookboek

Beetje ouderwets

Zelfs aan de Indische keuken is een heel hoofdstuk gewijd in dit kookboek! Er staan vier recepten in: voor nassi goreng (met 2 ss-en), saté, loempia’s en bami.

Bij de nagerechten veel ouderwetse toetjes als rijstebrij, karnemelksepap en hangop. Het mannetje dat onder de puddingvorm van de chocoladepudding uitkomt is een beetje dubieus…..
Uit dit kookboek komt het recept van de in de hele familie zo geliefde appeltaart. Maar ook de recepten voor mijn Haagse bluf, wentelteefjes, zandkoekjes, kletskopjes en kattetongen.

Mocht je ergens op een rommelmarkt of vrijmarkt een exemplaar op de kop kunnen tikken: doen!

Margriet kookboek
Het Margriet kookboek

Margriet kookboek kopen

Wist je dat het Margriet kookboek nog steeds wordt uitgeven? Een review lees je hier en een exemplaar koop je hier.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Hi Anne Marie,
    Ik heb ook dit kookboek van mijn moeder. Het boek is in 1953 uitgegeven. De geweldige hachee en ragout van mijn moeder staan er ook in, hoewel ze ze niet geheel volgens het recept maakte, het blijkt dat ze eea weg liet. Ze gebruikte geen kruidnagels in ieder geval.

    Groetjes Hanneke

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*