Home » 6 voorbeelden van voeding die gezond is voor het brein
verspillingsvrije kerst met boodschappenlijstje

6 voorbeelden van voeding die gezond is voor het brein

Wat wij eten heeft een grote impact op de gezondheid en structuur van ons brein. De hersenen zijn namelijk een orgaan dat veel energie vraagt en gebruikt ongeveer 20 procent van de calorieën van het lichaam, dus om de hele dag door geconcentreerd te blijven heeft het voldoende goede brandstof nodig.

Om gezond te blijven hebben de hersenen ook bepaalde voedingsstoffen nodig. Voedingsstoffen zoals Omega-3-vetzuren helpen bij het repareren en bouwen van hersencellen, maar heeft nog veel meer voordelen die hersenveroudering en neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer vertragen.

Wat is brainfood? In dit artikel lees je 6 voorbeelden van voeding die gezond is voor het brein!

chocolademousse

Pure chocolade

Pure chocolade en cacaopoeder zitten boordevol flavonoïden, een soort antioxidant. Deze zijn belangrijk voor de gezondheid van onze hersenen omdat deze zeer vatbaar zijn voor oxidatieve stress. De flavonoïden in chocolade verzamelen zich in de hersengebieden die te maken hebben met leren en geheugen. Uit onderzoek is gebleken dat deze het geheugen kunnen verbeteren en ook kunnen helpen leeftijd gerelateerde mentale achteruitgang te vertragen.

Donkere chocolade heeft een cacaogehalte van 70% of meer. Deze voordelen worden niet gezien bij gewone melkchocolade, die tussen de 10-50% cacao bevat.

Vette vis

Vette vis zit boordevol omega-3-vetzuren. Dit zijn gezonde onverzadigde vetten die in verband zijn gebracht met de eiwitten die schadelijke klonten vormen in de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer.

Het is daarom belangrijk dat je minstens twee keer per week vis probeert te eten. Let er wel op dat je soorten kiest die weinig kwik bevatten zoals kabeljauw, zalm of koolvis.

Als je niet van vis houdt dan kun je jouw huisarts vragen voor omega-3-supplementen of te kiezen voor een andere bron zoals avocado’s, walnoten en lijnzaad.

Geschiedenis van beroemde gerechten: koffie

Koffie en thee

De cafeïne in een kopje koffie of thee in de ochtend kan meer bieden dan alleen een korte opkikker. Uit onderzoek is gebleken dat de deelnemers met een hoger cafeïneconsumptie beter testen op de mentale functies.

Volgens een ander onderzoek kan cafeïne ook helpen om nieuwe herinneringen vast te leggen.

Koffie is ook een goede bron van antioxidanten die de gezondheid van de hersenen kunnen ondersteunen bij veroudering. Uit een onderzoek is een levenslange koffieconsumptie gekoppeld aan het verminderen van risico op de volgende aandoeningen:

  • Hartinfarct
  • Ziekte van Alzheimer
  • Ziekte van Parkinson
  • Hersenveroudering

Bessen

De pigmenten die de bessen die mooie kleuren geven helpen ons om ons geheugen te verbeteren. Een onderzoek heeft aangetoond dat twee vrouwen die elke week twee of meer porties bosbessen of aardbeien aten, de achteruitgang van het geheugen tot twee en een half jaar vertraagden.

Eieren

Eieren bij het ontbijt is voor veel mensen niet weg te denken en eieren zijn ook nog eens een effectieve brainfood. Dat komt omdat ze een goede bron zijn van de vitamines B12, B6 en foliumzuur.

Behalve dat het een caloriearme bron van voedingsvezels is, kan broccoli ook goed zijn voor de hersenen.

Volkoren

Het eten van volkoren opties is een goede manier om te kunnen profiteren van de effecten van vitamine E.

Je kunt verschillende volkoren opties kiezen:

  • Bulgur
  • Volkorenbrood
  • Volkorenpasta
  • Gerst
  • Bruine rijst
  • Havermout
Deze blogpost betreft een samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*