Home » Alles wat je moet weten over voedingsschema’s
Voedingsschema

Alles wat je moet weten over voedingsschema’s

Een voedingsschema is handig om je te helpen met hoeveel je mag eten. Daarom leent een voedingsschema zich voor meerdere doelen: afvallen, de opbouw van spiermassa of gezonder eten. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat een voedingsschema is en wat de voordelen hiervan zijn. Als je twijfelt over hoe je een voedingsschema zelf moet opstellen, raadpleeg dan een professional en laat een voedingsschema op maat maken.

voedingsschema

Wat is een voedingsschema?

In een voedingsschema staan richtlijnen over wat je per dag mag eten en de hoeveelheid die je dan mag nuttigen. Er is niet slechts één voedingsschema; er zijn verschillende eetschema’s die allemaal hun eigen doel hebben. Ieder mens is immers anders en met een voedingsschema op maat gemaakt kun jij de doelen, die je gesteld hebt, op je eigen manier behalen. Verschillende factoren bepalen hoe jouw eetschema is opgebouwd:

 • Het BMI
 • De calorieën die je per dag nodig hebt
 • Welk bewegingspatroon heb je?

verspillingsvrije kerst met boodschappenlijstje

De voordelen van een voedingsschema

Waarom zou je nu kiezen voor een voedingsschema? Een praktisch voordeel is dat je niet iedere dag opnieuw weer hoeft te bedenken wat je gaat eten. Daarmee gaat hand in hand dat je gericht boodschappen kunt doen. Zo voorkom je dat je in de supermarkt in de verleiding komt om ongezonde voedingswaren mee te nemen. Wanneer je werkt met een voedingsschema leer je ook veel over je oude eetpatronen en welke stoffen je eigenlijk nodig hebt voor je lichaam. Als laatste biedt het houvast én het motiveert je om door te gaan en je doel te bereiken.

Kenmerken van een eetschema

Je kunt wel een schema opstellen van wat je mag eten en hoeveel, maar als er alleen maar dingen opstaan die jij niet eet dan schuif je al gauw je voedingsschema aan de kant. Daarom voldoet een goed voedingsschema aan de volgende kenmerken:

 • Voedsel wat jij lekker vindt
 • Een schema dat jouw doel realiseert
 • Geen onnodige voedselverboden
 • Geen voedsel waar jij allergieën of voedselintolerantie voor hebt
 • Eenvoudige recepten
 • Voor ieder budget menu’s
 • Het voedsel sluit aan op je geloof
 • Schema voor de lange termijn

voordelig gezond koken - seizoensgroente

Verschillende voedingsschema’s

Een voedingsschema wordt op maat gemaakt en verschilt dus per persoon. Een voedingsschema verschilt ook nog door het doel dat nagestreefd wordt. Er zijn voedingsschema’s, die speciaal ontwikkeld zijn voor vegetariërs of veganisten. Deze schema’s helpen je het gemis aan dierlijke voedingsmiddelen goed te trekken. Je hebt voedingsschema’s, die afvallen als doel hebben. Deze schema’s dragen op een gezonde manier bij aan gewichtsverlies. Daarnaast zijn er voedingsschema’s voor het opbouwen van de spiermassa en voor gezonder te eten. Bij de opbouw van spiermassa zijn eiwitten belangrijk. Een voedingsschema dat spieropbouw als doel heeft, zorgt voor veel eiwitrijk voedsel op tafel. Wanneer je op gewicht wil blijven, maar gezonder voedsel tot je wil nemen, dan zijn er eetschema’s om je eetgewoonten te verbeteren.

Hoe maak je zelf een voedingsschema?

Een voedingsschema kun je ook zelf opstellen, wanneer je met een paar zaken rekening houdt. Begin met het bepalen van het doel dat het voedingsschema moet realiseren. Op basis van jouw persoonlijke doel bereken je het aantal dagelijkse calorieën, die jij mag hebben om dit doel te bereiken. Stel je dagmenu samen. Let hierbij goed op dat je jouw menu’s varieert. Dat maakt het makkelijker om vol te houden. Zorg er daarnaast voor dat je menu’s bestaan uit genoeg voedingsrijke producten, waaruit je alle brand- en bouwstoffen kunt halen die je lichaam nodig heeft op een dag. Eet drie tot zes maaltijden op een dag, want zo zorg je voor structuur en eet je gematigde porties.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*