Home » Foodtrends 2019: wat gaan we kopen, eten en drinken
foodtrends 2019 zeekraal

Foodtrends 2019: wat gaan we kopen, eten en drinken

Zo aan het begin van het nieuwe jaar vind ik het leuk om vooruit te kijken. Wat gaan we in 2019 allemaal eten en kopen? Wat worden de nieuwe trends, in de winkel, bij foodbloggers en natuurlijk gewoon bij jou thuis? Dit zijn wat mij betreft de foodtrends van 2019!

Foodtrends 2019

foodtrends 2019 - jackfruit

Tropisch fruit

We eten steeds meer kleurrijke, exotisch en smaakvolle fruit. Denk guave, drakenfruit, guanabana of cactusvijg . Allemaal heerlijk in je smoothiebowl!

Jackfruit, of nangka, kan zelfs gebruikt worden als vleesvervanger! Het heeft een structuur die wel wat weg heeft van pulled pork of chicken en het vruchtvlees kun je goed op smaak brengen met kruiden en saus. Bovendien is jackfruit heel voedzaam en vezelrijk!

In Thailand was ik vooral gek op de mangosteen, hopelijk wordt die ook in Nederland beter verkrijgbaar.

 

Nog meer vleesvervangers

Ook niet vegetariërs kiezen steeds vaker voor vleesvervangers. En de kwaliteit ervan wordt alsmaar beter! Dit jaar werden we verblijd met de rookworst en eind december werd bekend dat De Vegetarische Slager is verkocht aan Unilever. Het wachten is op de perfecte vervanger van bacon….

verse kruidenboter

De terugkeer van vet!

Vet mag weer, hoera. Met de populariteit van dieten als keto (weinig koolhydraten, verhoogde vet-inname) en paleo (meer natuurlijk eten) kijken we weer anders naar vet. En dat kan ik alleen maar toejuichen als roomboter-junkie!

Roomboter is een puur product, dat grotendeels uit onbewerkte melkvetten bestaat. Dit in tegenstelling tot de transvetten in margarine. Bak dus gerust je biefstuk in roomboter, of smeer lekkere zelfgemaakte kruidenboter op een warm stokbroodje!

 

Minder of milieubewuste verpakkingen

Een komkommer in plasticfolie. Koekjes per stuk verpakt in een doos. Steeds meer storen we ons aan een overvloed aan verpakkingen. En dat vinden de producenten gelukkig ook. Steeds vaker zal er dan ook gekozen worden voor een meer milieubewuste verpakking of wordt een verpakking weggelaten. Ook verkopen steeds meer supermarkten herbruikbare zakjes om je groente en fruit in af te wegen en mee te nemen. Goed bezig!

Ice ice baby

Weet je nog toen je – als iemand vroeg of je ijs wilde – meestal gewoon een raketje kreeg? IJs is tegenwoordig hot. Of eigenlijk: cool. IJs met minder suiker of minder vet, zoals van Oppo of Koupe. Maar ook ijs met alcohol, zoals Smice of de 24ice frozen cocktails. Plantaardig ijs van Professor Grunschnabel. IJs in bijzondere smaken zoals drop of aardbeien/chilipeper.

Of wat dacht je van aparte vormen zoals Thaise rolletjes of Taiwanees sneeuwijs (een soort schaafijs). Ook bijzonder: Turks ijs dat een beetje chewy is door toevoeging van mastiek (een soort hars).

foodtrends 2019 zeekraal

Eten uit de zee

Zeewiersnacks waren al een poosje op de markt, maar er komt meer uit de zee. Zeegroente (zeekraal, lamsoor), zeewier (nori) en algen (agar argar) zijn heuse superfoods. Boordevol nuttige voedingsstoffen als vitaminen en mineralen en ook nog eens vezelrijk en caloriearm. En lekker!

Red de Afrikaanse olifant met Amarula

Merken met een verhaal of missie

Nog meer dan ooit gaan we voor kleinere merken met een verhaal. Merken die gaan voor dierenwelzijn (zoals Amarula die miljoenen uitgeeft aan de Afrikaanse olifant), of kiezen voor biologisch, kleinschalig en lokaal.

We eten misschien wel minder vlees, maar dat wat we eten, heeft een goed leven gehad. En wat van lokaal komt, heeft een verhaal en is milieubewust. Dus laten we de supermarkt wat vaker links liggen en gaan we naar kleine speciaalzaken.

Wat wordt volgens jou dé foodtrends 2019?

Bron o.a. whole food markets trendreport, google trends, eigen intuitie 🙂

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

10 Comments

  1. Ik moest spontaan aan Durian denken, maar heel veel mensen vinden dat ontzettend vies 😉
    Leuk artikel en goed dat je de positieve kanten van ‘geen-vlees-eten’ benoemd, net als het minder gebruiken van plastic verpakkingsmateriaal.

  2. All the best for 2019 Anne-Marie! Leuk om alle nieuwe trends te zien. Ik hoop wel dat er lekkerder vegetarische producten komen want die roockworst vind ik echt niet te pruimen. En goed dat er gezocht wordt naar milieuvriendelijke verpakkingen!

  3. Leuk om te lezen! Het lijkt erop dat gezonder, bewuster, duurzamer, diervriendelijker en groener een trend is die doorzet. Een goede zaak! En dat vet weer mag, daar ben ik ook blij om 🙂

  4. Leuk artikel Anne-Marie, je zou zomaar eens gelijk kunnen hebben wat deze trends betreft! Zelf hoop ik vooral dat verpakkingsvrij een grote vlucht gaat nemen, daar stoor ik me zo aan!

  5. He jaaaa heerlijke en mooie nieuwe trends. Bewuster leven dat vooral! Ik ben ook echt gek op roomboter! Minder koolhydraten en meer lekkere vetten (want niet alleen is margarine slecht, ook nog vies) is iets wat ik al opvolg. Ik hou ook echt van zeegroenten, zalig!!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*