Home » Weekendtip! Tentoonstelling ‘Ik kook, dus ik ben’ in het Wereldmuseum Rotterdam
ik kook dus ik ben

Weekendtip! Tentoonstelling ‘Ik kook, dus ik ben’ in het Wereldmuseum Rotterdam

Het Wereldmuseum in Rotterdam presenteert t/m 30 juli de tentoonstelling Ik kook, dus ik ben. Een reis door de keuken met Abdelkader Benali. Een interessante en interactieve tentoonstelling over onze omgang met voedsel.

Ik kook, dus ik ben

Bijzondere wereldreis

Onze omgang met voedsel is omgeven met rituelen, sociale conventies, taboes en voorschriften. Dat zie je nog steeds terug in de hedendaagse kook- en eetcultuur. Ik kook, dus ik ben is dan ook geen rechttoe rechtaan tentoonstelling maar een bijzondere wereldreis door vierduizend jaar beschaving. Van Bagdad naar Peru en van Tokio naar Rotterdam.

Collectie Ik kook, dus ik ben

De collectie van het Wereldmuseum staat in deze tentoonstelling centraal. Schrijver en historicus Abelkader Benali en kunsthistorica Alexandra Van Dongen kozen vele voorwerpen uit de collectie die ons in contact brengen met wat we in essentie zijn: kokende wezens. We stomen, stoven, braden, bakken, grillen en delen dat met elkaar in allerlei vormen. We eten alleen, aan tafel, staand, op straat, op een feest of met de familie.

Ook andere musea leverden een bijdrage aan de tentoonstelling: van Mesopotamisch keukengerei tot de oudste kookpot van de stad Rotterdam en van een 19e eeuwse Hollande speelkeuken tot een Chinese keukengod. Daarnaast toont ook een aantal Rotterdammers hun persoonlijke culinaire objecten. Ook het publiek wordt uitgenodigd om aan keukentafels in de tentoonstelling hun keukengeheimen te delen.

Oudste kookboek ter wereld?

Drie kleitabletten uit Mesopotamië uit het jaar 2000 voor Christus, de oudst geschreven culinaire bron ter wereld, worden op een bijzondere manier gepresenteerd. Ontwerpster Maaike Roozenburg reproduceerde deze kwetsbare kleitabletten zodat we op zoek kunnen gaan naar overgeleverde sporen van 4000-jaar oude recepten in de kookcultuur van hedendaagse Rotterdammers.

Smaakstudio, workshops en rondleidingen

In een speciaal ingerichte Smaakstudio is het mogelijk om bijzondere gerechten te proeven. Abdelkader Benali verzorgt diverse rondleidingen. Ook zijn er workshops over de tafelmanieren in de zestiende eeuw en er worden lezingen door specialisten gegeven. Er worden West- Street food tours georganiseerd en er schuift regelmatig iemand om te praten over zijn of haar eetcultuur. In het uitgebreide programma vind je alle data en activiteiten.

kookschrift

Kookschrift

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie in de vorm van een kookschrift. Hierin vind je korte artikelen, interviews met betrokkenen en uitgebreide informatie over de objecten. Er staan tal van recepten in, zoals een achttiende-eeuwse appeltaart uit Rotterdam.

Wereldmuseum Rotterdam
Willemskade 22-25
Rotterdam

Het Wereldmuseum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.30 – 17.30 uur.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Interessant! Geweldig om naar te kijken.. ook in zijn televisie programma met zijn vrouw! Ga zeker proberen er naartoe te gaan.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*