Home » Saturday Six – zien, beleven, doen, lezen, kopen en proeven
strooigoed

Saturday Six – zien, beleven, doen, lezen, kopen en proeven

Ik lees zoveel leuke blogs en bladen, krijg iedere dag interessante persberichten en hoor, proef en zie de meest interessante dingen. Die deel ik graag met jullie in de rubriek Saturday Six: zes tips om te zien, beleven, doen, lezen, kopen & proeven. Heb je zelf een leuke tip of een interessant artikel of product waar iedereen van moet weten? Laat het me weten, misschien sta jij in de volgende Saturday Six!

saturday six

Zien

Dit jaar komt Sinterklaas aan in Zaandam, de stad waar ik tot mijn 25e heb gewoond en waar mijn ouders nog steeds wonen. Ik kijk nog steeds graag ieder jaar naar de intocht op tv, ook al geloof ik allang niet meer 😉 Maar dat magische gevoel en die kriebel in mijn buik, die voel ik nog steeds. Wel jammer dat de intocht de laatste jaren voer is voor veel discussie en Nederland op z’n smalst laat zien. Ik vind het vooral onbegrijpelijk dat we er hierover niet met elkaar uit kunnen komen. Zwarte pieten, roetpieten, gekleurde pieten, witte pieten. Ik heet ze allemaal een warm welkom in Zaandam vandaag! De aankomst en festiviteiten op de Zaanse Schans zijn van 10.00 – 14.00 uur. De TV uitzending is van 12.00 – 13.15 uur

Beleven

Ook op de Zaanse Schans bevindt zich het Zaans Museum. Middenin het Zaans Museum ligt de Verkade Experience, een belevenis voor jong en oud! Hier waan je je in een vroeg twintigste-eeuwse chocolade- en koekjesfabriek, waar de originele machines nog volop draaien en de geschiedenis van Verkade tot leven komt. Er is van alles te doen, zien, beleven en proeven. Test je vingervlugheid in de koekjesgame, of trek je werkkleding aan en kruip in de huid van een meisje van Verkade. Koop een chocoladereep naar keuze en maak je eigen ontwerp voor de wikkel! Ook zie je er allemaal oud reclamemateriaal en verpakkingen er zijn er ddrie werkende productielijnen voor chocolade, biscuit en waxine.

Toegang tot het Zaans Museum is 10 euro (kinderen t/m 17 jaar betalen 6 euro)

Claude Monet

Doen

Als je toch in Zaandam bent, vergeet dan niet een bezoek te brengen aan het  MonetAtelier. Hier vind je handgeschilderde replica’s van de 25 Zaanse schilderijen van de periode die de Franse schilder Monet in Zaandam doorbracht in 1871. Er wordt uitleg gegeven over het leven en de schilderijen van Monet. Het is ook startpunt voor de Monetwandeling, die elke zondag van 14.30 – 15.30 uur wordt gelopen door het centrum van Zaandam, langs verschillende plekken die Monet heeft geschilderd. Meelopen? Meld je aan in het MonetAtelier. Meer weten over Monet, Het Blauwe Huis en de Zaanse periode?

Zaanse schoen

Proeven

Ter ere van de intocht van Sinterklaas en onder het motto ‘vraag een hoop, dan krijg je meer’ creërde brouwerij Hoop in Zaandijk een speciaal Sint bier. Onder de naam Zaanse Schoen maakte zij een biertje met chocolade! Dit bier is gebaseerd op de Chocolate Porter, een recept dat vorig jaar al diverse prijzen won. De combinatie met chocolade is natuurlijk niet zo vreemd, nergens wordt er zoveel cacao verwerkt als in de Zaanstreek.

De lancering van Zaanse schoen is vandaag, en iedereen boven de 18 kan vandaag tegen een introductieprijs komen proeven in de brouwerij. Ook is het bier verkrijgbaar bij een groot aantal slijters, zeker in de buurt van de Zaanstreek.

Kopen

Hollandser wordt de Sint niet, dan met deze prachtige Delftsblauwe chocoladeletter. De melkchocoladeletter heeft een toplaag van witte chocolade waar een mooie Delfts Blauw decoratie op staat afgebeeld. Te koop bij Jamin voor 5,50 (190 gram).

strooigoed

Lezen

Het lekkerste strooigoed maak je natuurlijk zelf! Met ‘Strooigoed‘ van Anne-Marij de Koning ga je zelf –met of de kinderen – aan de slag om je eigen chocoladeletters, taaitaaipoppen, borstplaat en schuimpjes te maken. Een ook voor Kerst zit je alvast goed, want het boek geeft ook recepten voor kerstkaransjes en gingerbreadhuisjes.

Dit artikel kan affiliated links bevatten en/of artikelen die ik toegestuurd heb gekregen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. Ik heb Strooigoed voor mijn verjaardag gekregen. Zo’n leuk boekje, je kunt haast niet wachtten tot het vijf December is 😀

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*