Home » Saturday Six – zien, beleven, doen, lezen, kopen en proeven
Sinterkaasletter

Saturday Six – zien, beleven, doen, lezen, kopen en proeven

Ik lees zoveel leuke blogs en bladen, krijg iedere dag interessante persberichten en hoor, proef en zie de meest interessante dingen. Die deel ik graag met jullie in de rubriek Saturday Six: zes tips om te zien, beleven, doen, lezen, kopen & proeven. Heb je zelf een leuke tip of een interessant artikel of product waar iedereen van moet weten? Laat het me weten, misschien sta jij in de volgende Saturday Six!

saturday six

Zien

Vanaf 21 december start bij Fotografiemuseum Foam in Amsterdam de tentoonstelling ‘Feast for the Eyes – The story of food in photography’. Van symbolische voedselstillevens tot fotografie van kookboeken uit de jaren 60. En natuurlijk het belang van foodfotografie van nu op social media. In de tentoonstelling wordt door middel van drie thema’s onderzocht hoe eten wordt verbeeld en wat de betekenis ervan kan zijn. Still Life (schilderskunst), Around the Table (het ritueel dat plaatsvindt rondom eten) en Playing with your Food(wat het oplevert als humor, spel en ironie gecombineerd worden met voedsel).. Gaat het zien!

Stokersfestival

Beleven

Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is vandaag het toneel van het eerste Stokersfestival in Nederland. Bezoekers kunnen de hele dag genieten van bijzondere jenevers en andere gelagerde dranken (alcholische dranken die gerijpt zijn in houten vaten), waarbij natuurlijk bijpassende uitleg niet mag ontbreken.  Tijdens het festival zullen onder meer Beek Spirits, de IJsvogel en Stokerij der Hasseltse Echteid hun dranken schenken voor bezoekers. Daarnaast is het mogelijk om een tasting bij te wonen, om van alles te leren over jenevers en whisky’s. De deuren van het museum staan van 11.00 tot 17.00 uur voor iedereen open. Toegang tot het festival is te verkrijgen door een regulier kaartje van 8,50 euro voor het museum te kopen. Het proeven kan met munten die ter plekke verkrijgbaar zijn. Tastings zijn te boeken via www.jeneverfestival.nl.

Sinterkaasletter

Doen

Ga jij ook liever voor hartig dan zoet? Goed nieuws! In een speciale pop-up store in de Bijenkorf in Amsterdam kun je je eigen SinterKAASletter laten stansen! Je kunt kiezen uit het hele alfabet, een kerstboom, hartje of grachtenpand. De grootte van je keuze maakt niet uit, de resterende brokken kaas krijg je ook gewoon mee naar huis! Een SinterKAASletter, inclusief brokken, kost € 8,95

restaurant Tabú

Proeven

Leiden heeft er een nieuwe hotspot bij: bij ‘Latin inspired’ restaurant Tabú maak je een warme en culinaire reis door de keuken van Latijns-Amerika terwijl je geniet van de lekkerste cocktails. Kies voor kleine gerechten en ga voor shared-dining (favoriet!) of ga voor je favoriete grote gerecht als Uruguayaanse steak of langzaam gegaard staartstuk. Ik proefde heel wat lekkers van de kaart en was verrast door de gedurfde en toch authentieke smaken. Zoals heerlijk handgemaakte empanadas, een ceviche nikkei met zeebaarsfilet en edamame en wakame. Crunchy zwarte tortilla’s, fantastische ribeye met chimichurri en als dessert kan ik de choco loco – pure chocolademousse met dulce de leche, crunchy amandel en vanille-ijs van harte aanbevelen. Of de churros met chocoladesaus, of… of…. Eigenlijk de hele kaart is het proeven waard. Hup, naar Leiden, voor een heerlijke warme winteravond! Je vindt Tabú aan de Rembrandtstraat 47.

lidwoods

Kopen

Gastblogger Dieneke mocht onlangs twee nieuwe ontbijtproducten van Linwoods proberen tijdens een ‘winter warmer breakfast tasting’ in The Hoxton hotel in Amsterdam: Hemp Protein+ en Breakfast Boost.

Linwoods is een Iers familiebedrijf dat bekend is door hun natuurlijke en voedzame producten. Ze produceren diverse gezonde superfood combinaties die veel gezonde en essentiële vetzuren, vitamines en mineralen bevatten. De Breakfast Boost is een mengsel van fijngemalen zaden en dus  de perfecte powerboost voor de eerste en ook belangrijkste maaltijd van de dag. Vezelrijk, suiker- en glutenvrij en vol vitamine D en Magnesium. Bovendien is het voedzaam en makkelijk aan bijvoorbeeld muesli, yoghurt of een smoothie toe te voegen. Het smaakt ook heerlijk. De producten zijn zo fijn gemalen dat het eventueel ook als vervanging van bloem of meel gebruikt kan worden. Gezond eten wordt zo smakelijk & makkelijk 😉

Linwoods is o.a. te koop bij Albert Heijn en in diverse natuurwinkels.

luilekkerland

Lezen

Omdat ik zo gefascineerd ben door de geschiedenis van ons eten moest ik dit boek natuurlijk wel hebben: Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland door Charlotte en Onno Klein. Vader en dochter schreven aan de hand van de rijke verzameling kook- en receptenboeken van de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek een schitterend boek over ons dagelijkse eten van vroeger en nu. Thema’s als groente, presentatie, gevogelte en exotisme worden door de eeuwen heen gevolgd. Met curieuze details, smakelijke weetjes en meer dan zestig recepten uit kookboeken van 1580 tot en met 1980. Een boek waar je steeds weer in bladert en ontzettend veel van opsteekt. Een boek dat ik zelf geschreven had willen hebben!

Dit artikel kan affiliated links bevatten en/of artikelen die ik toegestuurd heb gekregen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*