Home » Saturday Six – zien, beleven, doen, lezen, kopen en proeven
schnitzelburger

Saturday Six – zien, beleven, doen, lezen, kopen en proeven

Ik lees zoveel leuke blogs en bladen, krijg iedere dag interessante persberichten en hoor, proef en zie de meest interessante dingen. Die deel ik graag met jullie in de rubriek Saturday Six: zes tips om te zien, beleven, doen, lezen, kopen & proeven. Heb je zelf een leuke tip of een interessant artikel of product waar iedereen van moet weten? Laat het me weten, misschien sta jij in de volgende Saturday Six!

saturday six

Zien

pannenkoekenboot

Volgende week vrijdag (16 maart) is het weer Nationale Pannenkoekendag. Wist je dat het recept voor pannenkoeken in de 12e eeuw door kruisvaarders werd meegenomen vanuit China en Nepal? En dat er een kookboek uit 1439 is bewaard waarin de pannenkoek vermeld staat? In een eerdere blogpost zette ik de meest originele pannenkoekenrestaurants voor je op een rij. Wat dacht je van een pannenkoekenboot of -molen?

eitjes HEMA

Beleven

Paaseitjes, ik kan er niet genoeg van krijgen. En de laatste jaren al helemaal niet, met alle lekkere en unieke vullingen die er in de schappen liggen. Zoals bij HEMA, die dit jaar niet alleen drie nieuwe smaken aan het assortiment toevoegt (discodop, tompouce en koffie-crisp) maar ook een pop-up paasei shop opent! De winkel, gevuld met duizenden paaseitjes, is van 9 maart tot en met 1 april geopend en bevindt zich aan  Runstraat 25 in Amsterdam. Je vindt daar ook de andere 14 smaken in het assortiment. Van karamel-zeezout tot kokos en van advocaat tot chocolademousse. Ik zeg: gaan!

Stockon

Doen

Gemiddeld spendeert de Nederlander 150 minuten per week aan boodschappen doen en sjouwen we 300 kilo per jaar mee naar huis. Dat moet anders kunnen toch? Stockon is de app die vanaf nu je voorraadkast gaan aanvullen met je favoriete boodschappen. Vooralsnog met houdbare producten, die eens in de twee weken worden aangevuld. Hoe? Met een app die leert van jouw verbruik waardoor je bijvoorbeeld nooit meer zonder wc-papier of koffie komt te zitten. Iedere twee weken doet de app een suggestie over welke producten aangevuld moeten worden, gebaseerd op jouw verbruik, gezinssamenstelling en persoonlijke voorkeuren. Aanpassen kan natuurlijk altijd, wanneer na een griepgolf het wc-papier wat sneller ging dan gebruikelijk…….Download de app in de Appstore of via Googleplay.

sostrene-grene-lentecollectie-2018-2

Ik kom graag bij Sostrene Grene. Alles wat ze daar verkopen heeft een hoog ‘hebben’ gehalte, of het nu een schaaltje van 1 euro is of dit schitterende bankje hierboven van € 56,50. De nieuwe lentecollectie is weer schitterend en vanaf 1 maart te koop. Het bankje hierboven -verkrijgbaar in vier kleuren en zoooooooo mooi- is verkrijgbaar vanaf 15 maart. Er zijn inmiddels 11 winkels in Nederland (waaronder gelukkig eentje in Den Haag). Klik hier voor de hele lentecollectie.

schnitzelburger

Proeven

Honderdduizenden Nederlanders gaan dit jaar op wintersport of zijn al geweest. Ga je niet of wil je nog even nagenieten? Bij Hudson Bar & Kitchen kun je genieten van een heerlijke schnitzelburger. De Tyrolean (€ 16,50), zoals de burger officieel heet, bestaat uit een sappige kalfsschnitzelburger op een kaiserbroodje met sauerkrautsalade, jägersaus en preiselberencompôte.  De burger wordt geserveerd met frites, coleslaw en pickles, zodat je goedgevuld van tafel gaat.

Om de wintersportervaring compleet te maken drink je natuurlijk een Avinger Bräu Weisse – een traditioneel Beiers witbier – of als je liever voor alcoholvrij gaat een Almdudler: een Oostenrijkse kruidenlimonade op natuurlijke basis. Hudson heeft maar liefst 10 filialen, in Zuid-Holland en Almere.

delpher

Lezen

Nieuwsgierig als ik ben naar het verleden speur ik regelmatig het internet af naar digitale archieven en databases. Een hele fijn is Delpher, een archief met ruim 60 miljoen pagina’ s uit Nederlandse boeken, tijdschriften en kranten. Uren kan ik me vermaken met het lezen van oude artikelen, advertenties en meer. Maar je kunt bijvoorbeeld ook met een druk op de knop de krant van je geboortedag bekijken (op 30 mei 1968 waren de Fransen nogal druk met het wel of niet aftreden van De Gaulle, terwijl mijn moeder in het ziekenhuis lag om van mij te bevallen).

Onderzoek doen was nog nooit zo makkelijk! Helaas is het meeste weliswaar vrij te gebruiken voor privé-doeleinden en onderzoek, maar rust op veel artikelen nog gebruiksvoorwaarden. Ik kan ze dan ook meestal niet gebruiken (bijvoorbeeld als afbeelding) in artikelen, maar alle info die ik op deze manier kan verzamelen is zo waardevol. En er komen nog steeds iedere dag pagina’s bij, Aanrader!

Dit artikel kan affiliated links bevatten en/of artikelen die ik toegestuurd heb gekregen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

7 Comments

  1. Leuk die tip van voor het zoeken in archievendata’s Anne Marie, die zal ik doorgeven aan papa.

  2. Ik probeer juist een beetje van mijn chocolade verslaving af te komen…….

  3. Delpher, ja dat vind ik ook zo’n waardevolle bron! Ik heb er al heel wat nuttige weetjes gevonden, waaronder ook voor mijn familiegeschiedenis. Zo fijn dat dit allemaal gedigitaliseerd is!

    Josephine recently wrote…Review: Elegant Etiquette in the Nineteenth Century
    https://www.myinnervictorian.nl/review-elegant-etiquette-in-the-nineteenth-century/

  4. Fijn dit wekelijkse overzicht! De paaseitjes. Ik probeer ze nog even buiten de deur te houden want eenmaal binnen is er geen houden aan. En hier ook een groot fan van Sostrene Grene! Jammer dat ze geen webshop hebben.

  5. Interessant artikel ! En die tompouce eitjes klinken goed.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*