Home » Uit de moestuin: bijna herfstvakantie
Uit de moestuin - hond pien in de zon

Uit de moestuin: bijna herfstvakantie

Door gastblogger Ellen Rebel – Mijn laatste blog begon ik met “Na regen komt nog meer regen” en dacht dat het wel een beetje klaar was. Niets was minder waar.. er is daarna nog heel veel gevallen. Je moest in het kippenhok bijna je lieslaarzen aan. Als je bij weerdata kijkt, blijkt dat we vorig jaar oktober nog meer regen hebben gehad. Laat ik dat nou vergeten zijn gelukkig. Afgelopen weekend kwam wel heel af en toe het zonnetje erdoor. Dit soort momentjes moet je ook gelijk pakken. Dat dacht Pien, onze Roemeense pitbull, ook en ging uitgebreid op het tafeltje achter de werkplaats liggen. Eigenlijk niet zo slim van haar, want die kussens liggen lekkerder.

Uit de moestuin - kalfje

Stiertjes van de Lakenvelder koeien

Wij genieten dagelijks van de Lakenvelder koeien achter onze kavel, een prachtige verschijning in het natuurgebied de Groenzoom.  De Lakenvelder (de kleurschakering van een mergpijpje) wordt vooral gewaardeerd om zijn vriendelijke karakter en probleemloosheid. Met name zorgboerderijen, kinderboerderijen en hobbyboeren werken graag met Lakenvelders. In het voorjaar worden hierachter ook kalfjes geboren, meestal een stuk of zeven. Ontzettend leuk om dit zo van dichtbij gade te slaan. Minder leuk is het deze tijd, als de kleine stiertjes weggaan bij hun moeder. Dan staan ze echt 24 uur te huilen en dat gaat door merg en been.

Voor zowel de koe als het kalfje is de scheiding ondragelijk. In natuurlijke omstandigheden blijven kalveren gedurende zes tot twaalf maanden bij hun moeder, om geleidelijk afscheid te nemen. Helaas gebeurt het vaker dat het al direct na de geboorte of aantal weken gescheiden worden. Via deze link kun je er meer over lezen, maar ik waarschuw alvast, je wordt er niet vrolijk van. Gelukkig mogen de kalfjes hier in de Groenzoom wel lang bij hun moeder blijven.

Uit de moestuin - geraniums

Geranium macrorrhizum, de ideale bodembedekker

Eén van de klussen die op mijn lijstje stond na het bezoek van Esmeralda vorige maand was de geraniums uitdunnen. Echte Zeeuw als ik ben, heb ik de stekjes in potjes gezet en staan ze nu in mijn kraampje langs de weg. Vier plantjes voor € 1,00. Mocht je in de buurt wonen, neem ze mee want het is een ontzettend dankbare bodembedekker, die zijn blad behoudt  in de winter, hardnekkig onkruid overwint, in de zon en halfschaduw groeit en bloeit met roze bloemetjes.

uit de moestuin - thee

Zelf vruchtenthee gemaakt

In de tuin staan nog een aantal bloemen die je kunt eten, zoals de Borage, de Goudsbloem en Oost-Indische kers. Hier heb ik er een aantal van gedroogd in mijn droogoven. Verder heb ik sinaasappel en citroen gedroogd die ik gemengd heb met zwarte thee. Bij Bol.com kun je thee-filterzakjes kopen en dan vullen met deze ingrediënten voor een heerlijk kopje thee. Vanmorgen een kopje geprobeerd.. nou een aanrader!

Uit de moestuin - Villa Augustus

Bezoek villa Augustus

Eind september ben ik met mijn moestuinbuurvrouw naar Villa Augustus in Dordrecht gegaan. Zij had mij voor een lunch aldaar uitgenodigd in verband met mijn verjaardag in Augustus. Villa Augustus is een hotel & restaurant midden in een (moes)tuin aan het Wantij te Dordrecht. Na de lunch zijn we door de “winkel” gelopen die zij de Markt noemen. In deze grote hal, waar ooit de pompen van het pompstation op volle toeren water door de kilometerslange buizen pompten, heerst nu bedrijvigheid en hangt de verleidelijke geur van versgebakken zuurdesembrood, koekjes en taart. In deze ruimte met hoge ramen vind je bijna alles wat in Villa Augustus wordt gemaakt, geteeld of gebruikt.

Daarna zijn we door de moestuinen gelopen, wat een waar feest was. Wat zou het mooi zijn als je moestuin er zo fantastisch uit ziet …. Echt een aanrader om – als de horeca weer open gaat – een keer heen te gaan voor een kop koffie of lunch!

Ha-Ra producten

Nieuwe bijverdienste aangeboord

Via de schoonmoeder van Wies (onze jongste dochter) ben ik in onze regio de verkoop gaan doen van Ha-Ra schoonmaakproducten. Met het oog op welzijn voor mens, dier en natuur levert Ha-Ra unieke, biologische en hoogwaardige producten. Nou als dat geen mooie aanvulling is hier op het platteland! Ik gebruik het zelf al jaren en hoop mensen te  enthousiasmeren om te leven in harmonie met de natuur. Ik heb een eigen facebook pagina. Als je geïnteresseerd bent, zou het leuk zijn als je mij daar volgt. En bestellen kan natuurlijk ook.

Bijna herfstvakantie

Einde van deze week is het herfstvakantie en ben ik een weekje vrij. Hopelijk is het lekker weer en kunnen we de tuin in om het één en ander op te gaan ruimen. Zou ook lekker zijn nog een paar zonnestraaltjes te pakken achterin de tuin. Ik laat jullie over twee weken weten wat er van gekomen is.

One Comment

  1. Jeannette Dijkstra

    Weer een mooi gevarieerd blog! Altijd leuk en leerzaam ook nog.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*