Home » Uit de moestuin: zomervakantie!
courgettes

Uit de moestuin: zomervakantie!

Door gastblogger Ellen Rebel –Oogst klaar en alles gelijk ontruimen… dat is in de moestuin niet altijd goed. De laatste peultjes heb ik onlangs geoogst. Wat ik niet wist maar onlangs las, dat er stikstofballetjes aan de wortels van de peultjes zitten. Dit is goed voor de grond voor de volgende planten die je gaat plaatsen. Ik laat de planten nu nog even staan voor het vormen van zaad voor volgend jaar en ruim daarna alleen de planten bovengronds op.

Loes de poes

Kuikentjes in aantocht!

Aanstaande vrijdag zitten de 21 dagen erop, dat één van onze kippen onverstoord op de eieren zit. Ze zit op vijf eieren. Van het vorige nest lopen er nog drie rond en die groeien ontzettend hard. Helaas nog niet te zien of het hanen of hennetjes zijn. We hopen op hennetjes, ook voor de hanen, omdat meerdere hanen niet bij elkaar kunnen.  Een van onze poezen, Loes,  zat afgelopen week ook onverstoorbaar op een tas met oranjespullen in de werkplaats. Omdat Nederland eruit ligt gingen deze spullen weer naar zolder. Hier was zij het niet mee eens, want ze lag heerlijk op deze spulletjes.

Gin tonic met vlierbloesemsiroop

Gin tonic met vlierbloesemsiroop

De vlierbloesemsiroop die ik gemaakt heb, drinken we regelmatig alleen maar met water om de dorst te lessen. Als het binnenkort weer zomers weer wordt, is dit recept voor een gin tonic met vlierbloesemsiroop erg aanlokkelijk.  Een lekkere zelfgemaakte fruitige cocktail. In de link staat ook een leuk idee voor fruitijsklontjes die de cocktail nog gezelliger maakt.

 

aardappelen uit de moestuin

Wat heb ik geoogst?

Dat is toch zo leuk! Een mestvork in de grond steken en kijken hoeveel aardappeltjes er uit de aarde naar boven komen. Er zaten al aardig grote aardappelen aan de plant maar ook vele kleintjes. Die hadden wellicht nog kunnen blijven zitten maar ik vond het zo leuk een schaaltje te oogsten. Je hoeft deze aardappels niet te schillen, alleen maar onder de kraan schoon boenen met een borsteltje is voldoende.

tuinbonen uit de moestuin

Verder is het tuinbonenseizoen ook helaas al weer afgelopen. We hebben ze een aantal keren gegeten maar heb ook nog een aantal porties in de vriezer. Wat wel heel grappig was, dat ik ging googlen naar een recept voor tuinbonen en bij een recept van My Happy Kitchen terecht kwam. Dit heb ik nog niet gemaakt door tijdgebrek maar ga het zeker nog doen. Tuinboontjes dubbel doppen (dan haal je de buitenste, wat bittere schil er ook nog af) met spekjes en feta als een salade.

paprikapoeder

Droogoven maakt weer overuren

Het hele jaar door gebruik ik de droogoven voor het oude brood voor de kippen. Afgelopen week heb ik gele paprikapoeder gemaakt. Super intense smaak krijgt het. De paprika’s komen niet uit mijn eigen moestuin. Ik vind het te veel werk en het duurt ontzettend lang voordat ze goed zijn. Ik heb deze bij één van de kwekers bij ons in de buurt gehaald. Na de reepjes uren in de oven te hebben gehad, heb ik ze fijn gemaakt in de keukenmachine en nog fijner gemaakt met de vijzel. Het staat ook heel decoratief op een bord, dit gele poeder.

frambozen uit de moestuin

Nieuwe toekomstplannen

Na 15 jaar bij De Haagse Hogeschool gewerkt te hebben houdt het daar op. De raderen in mijn hoofd hebben heel hard gewerkt afgelopen maanden en daar zijn hele leuke ideeën uit gekomen, met name door het gegeven dat wij vinden dat wij op een uniek plekje aan een natuurgebied wonen. Wij gaan een vergaderlocatie beginnen voor maximaal acht personen waar bedrijven een dagje op de hei brainstormen/plannen maken. Hier komen hopelijk mijn kwaliteiten samen en de moestuin gaat daar ook onderdeel van zijn. Tijdens het vergaderen genieten van mijn zelfgemaakte taarten maar ook van een gezonde lunch met zelf geteelde producten.

godetia

Frank is al hard bezig met voorbereidende werkzaamheden in de garage. De openslaande deuren zitten er al in. In de zomervakantie gaat de echte verbouwing plaatsvinden en ergens in september willen we proef gaan draaien. Leuke plannen met weer nieuwe uitdagingen. Ik ga jullie na de zomer verder bijpraten hoe het staat met de “Keulse Hei”, volgens ons een stek waar je inspirerend kunt vergaderen.

Voor nu wens ik iedereen een mooie zomer toe. De temperatuur is al heerlijk, nu nog af en toe de zon erbij!

Volgende week start de zomerplanning. De volgende aflevering van ‘Uit de moestuin’ staat gepland voor donderdag 19 augustus (Ellen’s verjaardag!).

3 Comments

  1. Jeannette Dijkstra

    Weer zo’n mooi gevarieerd blog. Wat een heerlijkheid allemaal in de tuin en dan ook nog eens wat je er allemaal mee doet. Mooie foto’s er ook bij. Geniet van de zomer en de bouw van ‘De Keulse hei’.

  2. Leuk om te lezen hoe je bezig bent met de tuin (producten) en een mooi plan voor de toekomst. Jullie hei, vergaderlocatie wordt een inspirerend plekje denk ik. Veel succes

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*