Home » Shakshuka met kikkererwten en zoete aardappel
Shakshuka met kikkererwten

Shakshuka met kikkererwten en zoete aardappel

Door gastblogger Anne-Marie Blok – Shakshuka stond al lang op mijn food to make bucketlist. Als ik het ergens op een menukaart zie staan kies ik het vaak; ik ben dol op dit hartige en kruidige gerecht met ei. En wie mij een beetje kent weet dat ik groot fan ben van de keukens uit het Midden Oosten. Het werd dan ook een shakshuka met kikkererwten en zoete aardappel.

shakshuka met kikkererwten

Eitje als stralend middelpunt

Het leuke is, shakshuka is een gerecht met vele interpretaties. Meestal zit er in ieder geval paprika en tomaten in, en is het op smaak gebracht met veel groene kruiden. Het eitje is het stralende middelpunt en het gerecht wordt vaak geserveerd met lekker Turks brood of knapperig zuurdesembrood om flink te dippen. De oorsprong van dit briljante groenteschoteltje uit het Midden Oosten is naar het schijnt alleen niet zo duidelijk. Er wordt gezegd dat de oorsprong van dit ontbijtgerecht met vlees in Turkije ligt. Later is er door verschillende landen in het Midden Oosten een vegetarische variant bedacht, en ach, waar het precies vandaan komt maakt mij eigenlijk ook niet uit. Want hoe leuk is het dat ieder land er zijn eigen draai aan geeft?

shakshuka met kikkererwten

Chickpeas rule!

Omdat dit gerecht mij dus al tijden inspireerde vandaag dan eindelijk mijn versie van de shakshuka. Mijn geliefde chickies passen er perfect bij (passen die ooit niet ergens bij? #chickpeasrule), dus deze heb ik ook toegevoegd. En om het gerecht wat zoeter te maken heb ik tot slot zoete aardappel gebruikt. En veel ras el hanout en za’atar, lekker veel. Deze twee kruiden uit het Midden Oosten zijn mijn grote favoriet. Ze geven echt een unieke, diepe en kruidige smaak en zijn zo veelzijdig te gebruiken. En in deze shakshuka? Om je vingers bij af te likken!

Shakshuka met kikkererwten

Shakshuka met kikkererwten en zoete aardappel

Wat heb je hiervoor nodig? (2-3 personen)

Bereidingstijd: ongeveer 35 minuten

  • 100 gr kikkererwten uit blik of zak (ik heb die van Hak gebruikt)
  • 1 rode paprika
  • 1 grote zoete aardappel of twee kleinere
  • 200 gr tomaten
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 hand verse platte peterselie
  • 1 hand verse koriander
  • 3 eetlepels ras el hanout kruiden (bijv. Euroma original spices, te koop bij Jumbo en AH onder andere)
  • 3 eetlepels za’atar kruiden (wederom Euroma original spices)
  • 1 snufje gemalen chilivlokken
  • 60 gr feta
  • 2 eieren
  • Zout naar smaak

En hoe maak je de shakshuka met kikkererwten en zoete aardappel?

Verwarm de oven op 180 graden. Snijd de zoete aardappel(s) in kleine blokjes en kook 5 minuten. Snijd ondertussen de paprika, rode ui en tomaten in stukjes en de knoflook en de platte peterselie fijn. Voeg de ras el hanout, za’tar en zout naar smaak toe. Bak dit gedurende 10 minuten tot het zacht wordt en doe dan de tomatenblokjes, de zoete aardappel en de kikkererwten erbij. Bak nog zo’n 10 minuten. Doe dit alles dan in een kleine overschaal en breek de eieren  en zorg dat ze in het midden van de ovenschaal komen. Bak gedurende 12 minuten in de oven. De shakshuka is klaar als de eieren gestold zijn. Snijd ondertussen de koriander fijn en de feta in stukjes. Haal de ovenschaal uit de oven en garneer met de feta en de koriander. Strooi tot slot een snufje gemalen chilivlokken eroverheen.

Tip: Ik eet shakshuka het liefst als lunch of als avondeten. Het is dan ook heerlijk met Turks brood of geroosterd (zuurdesem)brood. Ben je van de hartige kruidenbommetjes als ontbijt? Laat dan de kikkererwten weg.

Bewaar het recept voor Shakshuka op Pinterest:

Pinterest pin shakshuka

Summary
recipe image
Recipe Name
Shakshuka met kikkererwten
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. Wat ontzettend jammer (en naïf) dat je lekker wilt eten en dan niet voor alle ingrediënten de biologische variant kiest.
    Wij, als biologische agrarische familie (jong en oud) werken elke dag in de natuur op onze biologische boerderij en zorgen daarbij dat er enkel biologische groenten worden geteeld. En biologische eieren worden gelegd. Dit betekent keihard werken en zorgen dat de medemens gezond voedsel kan consumeren. Helaas ontvangt de boer(in) nog steeds de minste financiële credits van de met liefde verzorgde gewassen.
    Advies: blijf prachtige,lekkere recepten maken. Maar geef daar bij aan dat ze, biologisch ( dus puur natuur) het lekkerste smaken.
    Veel succes!
    Als het mogelijk is, rechtstreeks bij de echte, gecertificeerde biologische boerderij je inkopen doen. Dan wordt ook de leefomgeving een stuk mooier.

    Vegetarisch is NIET biologisch evenals veganistisch. De producten die hiervoor worden gemaakt zijn nog steeds slecht voor mens, dier en milieu. Wel goed voor de geldzaken van de supermarkt.

    Biologisch is puur

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*