Door gastblogger Anne-Marie Blok – Shakshuka stond al lang op mijn food to make bucketlist. Als ik het ergens op een menukaart zie staan kies ik het vaak; ik ben dol op dit hartige en kruidige gerecht met ei. En wie mij een beetje kent weet dat ik groot fan ben van de keukens uit het Midden Oosten. Het werd dan ook een shakshuka met kikkererwten en zoete aardappel.
Eitje als stralend middelpunt
Het leuke is, shakshuka is een gerecht met vele interpretaties. Meestal zit er in ieder geval paprika en tomaten in, en is het op smaak gebracht met veel groene kruiden. Het eitje is het stralende middelpunt en het gerecht wordt vaak geserveerd met lekker Turks brood of knapperig zuurdesembrood om flink te dippen. De oorsprong van dit briljante groenteschoteltje uit het Midden Oosten is naar het schijnt alleen niet zo duidelijk. Er wordt gezegd dat de oorsprong van dit ontbijtgerecht met vlees in Turkije ligt. Later is er door verschillende landen in het Midden Oosten een vegetarische variant bedacht, en ach, waar het precies vandaan komt maakt mij eigenlijk ook niet uit. Want hoe leuk is het dat ieder land er zijn eigen draai aan geeft?
Chickpeas rule!
Omdat dit gerecht mij dus al tijden inspireerde vandaag dan eindelijk mijn versie van de shakshuka. Mijn geliefde chickies passen er perfect bij (passen die ooit niet ergens bij? #chickpeasrule), dus deze heb ik ook toegevoegd. En om het gerecht wat zoeter te maken heb ik tot slot zoete aardappel gebruikt. En veel ras el hanout en za’atar, lekker veel. Deze twee kruiden uit het Midden Oosten zijn mijn grote favoriet. Ze geven echt een unieke, diepe en kruidige smaak en zijn zo veelzijdig te gebruiken. En in deze shakshuka? Om je vingers bij af te likken!
Shakshuka met kikkererwten en zoete aardappel
Wat heb je hiervoor nodig? (2-3 personen)
Bereidingstijd: ongeveer 35 minuten
- 100 gr kikkererwten uit blik of zak (ik heb die van Hak gebruikt)
- 1 rode paprika
- 1 grote zoete aardappel of twee kleinere
- 200 gr tomaten
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 1 hand verse platte peterselie
- 1 hand verse koriander
- 3 eetlepels ras el hanout kruiden (bijv. Euroma original spices, te koop bij Jumbo en AH onder andere)
- 3 eetlepels za’atar kruiden (wederom Euroma original spices)
- 1 snufje gemalen chilivlokken
- 60 gr feta
- 2 eieren
- Zout naar smaak
En hoe maak je de shakshuka met kikkererwten en zoete aardappel?
Verwarm de oven op 180 graden. Snijd de zoete aardappel(s) in kleine blokjes en kook 5 minuten. Snijd ondertussen de paprika, rode ui en tomaten in stukjes en de knoflook en de platte peterselie fijn. Voeg de ras el hanout, za’tar en zout naar smaak toe. Bak dit gedurende 10 minuten tot het zacht wordt en doe dan de tomatenblokjes, de zoete aardappel en de kikkererwten erbij. Bak nog zo’n 10 minuten. Doe dit alles dan in een kleine overschaal en breek de eieren en zorg dat ze in het midden van de ovenschaal komen. Bak gedurende 12 minuten in de oven. De shakshuka is klaar als de eieren gestold zijn. Snijd ondertussen de koriander fijn en de feta in stukjes. Haal de ovenschaal uit de oven en garneer met de feta en de koriander. Strooi tot slot een snufje gemalen chilivlokken eroverheen.
Tip: Ik eet shakshuka het liefst als lunch of als avondeten. Het is dan ook heerlijk met Turks brood of geroosterd (zuurdesem)brood. Ben je van de hartige kruidenbommetjes als ontbijt? Laat dan de kikkererwten weg.