Home » 10 highlights van Madeira (en 4x doe maar niet..)
highlights van Madeira

10 highlights van Madeira (en 4x doe maar niet..)

Voor de tweede keer bezochten we in de kerstvakantie het mooie eiland Madeira. Dit eiland van Portugal, ook wel het bloemeneiland genoemd, ligt ter hoogte van Marokko op ca. vier uur vliegen vanaf Schiphol. Ik deel vandaag 10 highlights van Madeira en deel en passant ook de plekken die je wat mij betreft wel kunt skippen!

Highlights van Madeira

10 highlights van Madeira

Laat me vooral beginnen met zeggen dat het belangrijkste doel van de meeste toeristen op Madeira wandelen is. Er zijn talloze prachtige wandelingen te maken, door de altijd groene natuur. De temperatuur op het eiland is vrij constant (het wordt er zelden kouder dan 18 graden) en vooral in de lente wordt je betoverd door alle prachtige bloemen. Hieronder in de highlights van Madeira noem ik twee wandelingen die er voor mij uitsprongen, maar koop vooral een wandelgids om meer prachtige wandelingen te kunnen doen!

highlights van Madeira - Porto Moniz

Natuurlijke rotsbaden in Porto Moniz

Natuurlijke bekkens gevormd door lava vormen een heerlijke plek om de poedelen tussen de visjes en zeeanemonen of te zonnebaden op de warme zwarte rotsen.  Er zijn twee bassins. De ene is gratis, voor de ander betaal je € 1,50 maar krijg je wel voorzieningen als kleedhokjes en douches.

hlghlights van Madeira - Cabo Girao

Uitzicht vanaf Cabo Girão

Je moet geen hoogtevrees hebben, als je 580 meter loodrecht langs de steile rotswand naar beneden kijkt. Het plateau is namelijk van glas! Deze miradouro (uitzichtpunt) wordt druk bezocht, is gratis toegankelijk en biedt ook wat winkeltjes en een restaurant.

highlights van Madeira - vulkaangrotten

Vulkaangrotten in São Vicente

Mooi te combineren met een bezoek aan de rotsbaden in Porto Moniz, want deze grotten liggen op zo’n 15 minuten rijden hier vandaan. Een bezoek aan de natuurlijke – door lava gevormde – grotten bestaat uit drie delen. Een wandeling door de grot, een expositie en informatieve film en tot slot een 3-D experience naar het middelpunt van de aarde. Best leerzaam, niet te duur (€ 8,00) en ook leuk voor kinderen.

Highlights van Madeira

De piekenwandeling – van Arieiro naar Ruivo

Een van de mooiste wandelingen van het eiland – maar ook een pittige! – is de wandeling tussen de Pico Arieiro (1818 meter) naar de Pico Ruivo (1861 meter). Spectaculaire vergezichten, spannende trappen en duizelingwekkende hoogtes. Je kunt de hele route (PR1) lopen, die duurt zo’n 5 uur en is erg inspannend. Of loop een deel van de route. Bij de Pico Arieiro is een ruime parkeerplaats. Je kunt ook vanaf Achado do Teixeira de PR 1.2 naar de top van de Pico Ruivo lopen, een wandeling die zo’n twee uur duurt (heen en terug) en goed te doen is.

highlights van Madeira - art museum

Contemporary Art Museum in Calheta

Sowieso is Calheta een leuke badplaats met twee opgespoten zandstranden (zeldzaam op Madeira!). Omdat we in iedere stad of land waar we komen musea voor moderne kunst bezoeken mocht ook dit museum niet ontbreken. Gehuisvest in een mooi en strak gebouw met een spectaculaire ligging. Een vrij kleine maar mooie collectie, zeker de moeite van een bezoek waard. Entree is slechts € 4,00

Kabelbaan naar Monte (Funchal)

Drie highlights van Madeira bevinden zich in de hoofdstad Funchal. Met de teleferico do Funchal zweef je in een kwartier omhoog naar het dorpje Monte. Vanuit de kabelbaan heb je een prachtig uitzicht over Funchal. Bovengekomen kun je de Botanische tuinen bezoeken of de 72 treden beklimmen naar het kleine witte kerkje Igreja de nossa Senhora do Monte, waar de laatste keizer van Oostenrijk (Karel I) begraven ligt. Retour met de kabelbaan kost € 15,00, een enkeltje € 10. Je kunt er voor kiezen terug te gaan met een taxi of – als je geld over hebt – naar beneden te ‘glijden’ met de beroemde rieten korfsleetjes.

highlights van Madeira - Blandy's

Wijntour Blandy’s (Funchal)

Het zijn eigenlijk geen wijnkelders maar wijnzolders waar Madeira wijn wordt opgeslagen. In tegenstelling tot ‘gewone’ wijn heeft Madeira geen koelte nodig maar warmte. Op een warme zolder ontwikkelt zich juist de karakteristieke warme zachte smaak. Bij Blandy’s vertellen ze je alles over deze versterkte wijn. En na afloop mag je natuurlijk proeven! Een premium tour van 45 minuten kost € 9,50

highlights van Madeira - Markthal

Markthal in Funchal

We blijven nog even in de hoofdstad, want een bezoek aan de Mercado dos lavradores, ofwel de markthal, mag niet ontbreken! Van geurige bloemen tot het kleurrijkste fruit, verse vis en honing, alles wordt onder luid geroep aangeprezen. En natuurlijk mag je proeven. Het artdeco gebouw is eind jaren 30 gebouwd en heeft twee verdiepingen en een gezellig binnenplein. Op vrijdag wordt de markt aangevuld met een boerenmarkt.

highlights van Madeira - ribiero frio

Aangename levada wandeling in het laurierbos

Vanaf Ribiero Frio leidt wandelpad PR11 je via een aangename wandeling in een uur naar het uitzichtpunt Balcões. Je wandelt langs een levada, het in Madeira beroemde irrigatiesysteem van kleine uitgegraven kanaaltjes door het prachtige dichte laurierbos. Aan het beginpunt vind je nog een restaurant en een oude forellenkwekerij uit 1960.

highlights van Madeira

Met de kabelbaan naar niemandsland

Verstopt in het piepkleine dorpje Achadas da Cruz vindt je een kabelbaan (teleférico) die je 450 meter diep steil naar beneden langs de rotsen leidt. Beneden aan de kust vind je wat wijngaarden en vakantiehuisjes, maar meestal is er gewoonweg helemaal niets en niemand. Wandel langs de kustlijn en geniet van de ongerepte stilte! Wil je weer omhoog? Druk dan even op de knop, het dalstation is namelijk niet bemand! Retourtje kost € 3,00

Camera de lobos

Laat maar zitten…

Om te voorkomen dat je – net als ik in ieder geval – gedesillusioneerd terugkomt, deel ik ook nog wat bezienswaardigheden die je best kunt laten zitten.

Hop off hop on bus (en de Yellowbus)

Er is gewoonweg niet genoeg te zien in Funchal om een hop off hop on bus te rechtvaardigen. Dus rijd je veels te lang door buitenwijken met alleen maar hotels. Ga lekker wandelen, door de mooie smalle straatjes!

Camera de Lobos

Naar het schijnt is dit vissersdorpje de tweede meeste bezochte plaats na Funchal. Op wat kleurrijke bootjes na vond ik er niets te beleven. Geinig als je er toevallig langskomt, maar ik zou er niet voor omrijden.

Zeeaquarium Porto Moniz

Een alleraardigst aquarium, echt waar. Maar voor de entreeprijs van € 7,00 verwacht je niet na 20 minuten weer buiten te staan. Het is heel klein, dus weet waar je aan begint.

Santana

In dit dorp vind je de kleurrijke typische huizen met rieten daken. Schattig hoor, maar vooral heel erg toeristisch.

Ben jij al eens in Madeira geweest? Heb je nog leuke tips ter aanvulling? Ik schreef ook nog een artikel over eten en drinken op Madeira.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. Ik ben nog nooit op Madeira geweest, maar het staat hoog op mijn lijstje hoor. De natuur lijkt me er heel mooi en de hikes schijnen inderdaad prachtig te zijn. Ik hoop het eiland snel eens te bezoeken.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*