Home » Reis door Panama en recept overnight French toast
Blik op Panama

Reis door Panama en recept overnight French toast

Gastblog door Dieneke van der Waal – De maand mei heb ik een fantastische reis door Panama gemaakt. Buiten dat ik Panama een geweldig land vind, woont mijn beste vriendin Miranda daar al 13 jaar. Ooit vertrok ze naar Turialba in Costa Rica om daar op een school, waar taalcursussen Spaans gegeven worden, te gaan werken. Al snel werd dit om de drie maanden afgewisseld met werken op zo’n zelfde school op Bocas del Toro in Panama. Daar beviel het Miranda beter en uitiendelijk is ze daar gebleven. Ondertussen is al tien jaar werkzaam voor een Amerikaans bedrijf. Over deze reis zal ik een aantal blogs gaan schrijven. Over gerechten die ik met Miranda maakte, over lokale gerechten en mijn bezoek aan een cacaoplantage bij de indianen. In deze aflevering een eerste blik op mijn reis door Panama en het recept voor heerlijke overnight French toast!

Reis door Panama

Reis door Panama

Deze reis is ondertussen mijn vijfde bezoek aan Panama. Tijdens deze reis heb ik diverse plekken in Panama bezocht. Met een directe vlucht van Amsterdam naar Panama-city is het heel relaxt reizen. De vlucht duurt 11 uur, dat lijkt heel lang maar omdat je overdag vliegt is het heel comfortabel.  Uiteindelijk kom je rond vijf uur aan in Panama. Na aankomst in het hotel een hapje eten en dan op tijd naar bed, dan voel je je volgende dag eigenlijk meteen goed en heb je weinig last van het tijdsverschil van 7 uur.

Reis door Panama

San Blas eilanden

Omdat ik er de voorgaande keren niet aan toe ben gekomen, begonnen we onze reis dit keer met een bezoek aan de San Blas eilanden. Dit zijn prachtige eilanden in de Caribische zee die je vanuit Panama-city vrij makkelijk kun bezoeken. Er zijn diverse trips mogelijk maar wij hebben gekozen voor een ééndaags bezoek. Zeker ook omdat er op de eilandjes zelf geen elektriciteit en stromend water aanwezig is.

Om 6 uur in de ochtend werden we opgehaald en begonnen we aan een drie uur durende autorit naar een natuurpark, waar we met een boot naar diverse eilandjes zijn gaan varen. De San Blas eilanden bestaan uit ontelbaar veel grote en kleine eilandjes . Alle eilandjes zijn even prachtig, spierwit zand versiert met schattige palmbomen in een azuurblauwe zee. Adembenemend. Helaas zijn niet alle eilandjes even schoon, op sommige ligt veel plastic rommel. Echt heel zonde.

Reis door Panama

Midden op de dag begon het even heel hard te regenen maar tijdens deze tropische bui hebben we heerlijke gebakken vis met salade als lunch gegeten. Na de lunch zijn we nog een ‘gezonken’ eiland gevaren. Deze is door een aardverschuiving net onder de zeespiegel komen te liggen dus daar kan je, midden in de zee, gewoon net tot je middel in het water lopen.

Reis door Panama

Isla Colon

Die avond zijn we heel gezellig gaan eten in Casco Viejo. Hoewel Panama-City niet een hele bijzondere stad is, is dit een leuke oude opgeknapte wijk met veel gezellige restaurantjes.

De volgende dag zijn we naar Isla Colon in de provincie Bocas del Toro gevlogen. Dit is en uurtje vliegen maar je komt meteen in een heel andere wereld terecht. Panama-City is een drukke moderne stad, terwijl hier de tijd lijkt te hebben stil gestaan. De provicie Bocas del Toro bestaan voornamelijk uit een groep eilanden in Caribische zee, niet ver van de grens met Costa Rica. Hierdoor vindt het vervoer tussen de eilanden voornamelijk plaats door middel van watertaxi’s.

Reis door Panama

Miranda woont zelf op het grootste en drukste eiland Colon. Ze werkt echter op het eiland Bastimentos. Hier zijn door Red Frog Island Beach Resort, op een oude teakplantage, diverse prachtige villa’s in de jungle gebouwd. Wat een geluk dat Miranda hier werkt en wij acht dagen in zo’n fantastisch luxe villa mochten logeren. Deze villa’s hebben een prachtig uitzicht over de zee. Naast lopen is het enige vervoermiddel hier op het eiland een golfkarretje. Heel handig omdat het nogal bergachtig is en je toch best wat afstanden moet afleggen. Het leuke is dat elke rit met dit karretje een soort jungletour is. De ene keer kom je een groep apen tegen, de volgende keer zie je een luiaard lekker lui hangen in een boom of een kaaiman in een slootje zwemmen. Echt een belevenis.

Reis door Panama

Zon en regen

Ook de stranden op dit eiland zijn prachtig, echt van die echte bounty stranden….ontzettend mooi. Je kunt er prachtige wandelingen maken van het ene naar het andere strand en stukken door de jungle.

Ik ben dit keer speciaal in de maand mei gegaan omdat het weer dan vaak heel mooi is. Het kan er namelijk ook heel veel regenen, want het is natuurlijk tropisch regenwoud. Gelukkig hebben we dit keer ook maar één dag regen gehad. Die dag hebben Miranda en ik heerlijke overnight French toast gemaakt naar een recept van Liz, een de villa eigenaren. Een heerlijk ontbijt!

overnight french toast

Overnight French toast

Wat heb je nodig (grote ovenschaal)

  • 1 ciabatta of stokbrood – het beste is oud brood
  • 5 grote of 6 kleine eieren
  • 250 ml slagroom
  • 3 zakjes vanille suiker
  • 1 eetlepel kaneelpoeder (even proeven of je dit voldoende vindt)

Maak grove stukken van het brood en doe dat in een ingevette ovenschaal. Mix de andere ingrediënten door elkaar en giet dit over het brood heen. Zet de ovenschaal in de koelkast en laat dit een nacht staan.

overnight french toast

Maak de volgende dag een mix van de volgende ingrediënten

  • 115 gram boter (gesmolten)
  • 200 ml melk
  • 180 gram bruine basterd suiker
  • 2 volle eetlepel honing (of cornsirup)
  • 1 eetlepel kaneel

Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de ingrediënten tot een egale massa en giet het over het brood heen. Als je het lekker vindt kun je nog plakjes banaan op het brood leggen en dan de mix er over heen gieten. Bak het geheel 50 – 60 minuten.

Meer blogs lezen van Dieneke? Binnenkort meer verhalen over haar reis door Panama!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*